Talent nije dovoljan – treba vam ime!

- Advertisement -

Da talent nije dovoljan za uspjeh reći će vam sve slavne ličnosti. Zvučno, kratko i pamtljivo ime prvo je što trebate imati

Bez obzira na to što nisu imali pravo glasa prilikom izbora, većina ljudi ponosno nosi svoje ime do kraja života. Međutim, neke ljude životne okolnosti natjeraju da promijene ime, a ponekad i prezime. Naročito ako žele postati dio američkog show businessa. Tada promjena imena postaje potez koji se poduzima radi ostvarivanja što boljih poslovnih rezultata. Nekada  prava imena jednostavno nisu dovoljno zvučna, a nekad imaju korijen u drugim kulturama, pa ih prosječan Amerikanac teško može pročitati i zapamtiti. Šta god da je razlog, većina onih koji ne žele da se njihova zvijezda ugasi s jutrom, na savjet svojih menadžera bez pogovora odbacuju imena koja su dobili rođenjem i opredjeljuju se za nova, pod kojim će ih upoznati i upamtiti cijeli svijet.

Popularni Ben Kingsley, najpoznatiji po ulozi Mahatme Gandija za koju je dobio i Oskara, sin je Indijca, pa odatle njegovo egzotično ime Krishna Bhanji. Možda ipak previše egzotično ime za Holywood, zato je Krishna izabrao novo, tipično američko ime, koje mnogo lakše „liježe u uho“ i na taj način prokrčio svoj put ka zvjezdama.

Iako odnedavno nosi muževo prezime, ljepšu polovinu Ashtona Kutchera svi poznajemo pod imenom Demi Moor. Jedna od, bez sumnje najljepših holivudskih glumica ustvari se zove Demetria Guynes. Svoje zanimljivo ime je skratila, a ništa manje zanimljivo prezime promijenila je kada se udala za svog prvog muža Fredy Moora.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Edi Hadžiahmetović za 21. rođendan objavio spot i pjesmu "Šalji piće"

Nekada najbolje plaćen holivudski glumac, kojeg se možda najradije sjećamo po ulozi Tita u poznatom jugoslovenskom filmu Bitka na Neretvi, nije promijenio ime, ali zato jeste prezime. Richard se ustvari preziva Jenkins. Zašto je promijenio prezime u Burton, ostaje nejasno.

Još pedesetih godina prošlog vijeka Lauren Bacall je svim ljubitelji(ca)ma filmova pokušala dati odgovor kako se udati za milionera. Očigledno je već tada znala kako postati holivudska zvijezda. Osim talenta, ljepote i harizme, lijepo ime koje se lako pamti je neophodno da bi se vinuli u visine holivudskog neba. A Betty Joan Perske ne spada u taj tip imena.

Muškarac mišićavog tijela i dubokog glasa iz filma Brzi i Žestoki, koji ostavlja bez daha milione žena širom svijeta odaziva se na ime Vin Diesel. Bar dok je u Holywoodu. Pravo ime poznatog glumca, koji svoj nesvakidašnji izgled vjerovatno duguje mješavini talijanske i afroameričke krvi pravim imenom zove se Mark Sinclair Vincent. Ime Vincent je skratio, a Diesel je dodao zato što ta riječ simbolizira energiju  koje, kako sam kaže, ima i previše.

Da li vam je poznato ime Alicia Christian Foster? Vjerovatno nije. Ali upravo ta žena je osvojila Oskara za scenu silovanja u filmu Optuženi, a još jednog zlatnog kipića odnijela je kući zahvaljujući maestralnoj ulozi u filmu Kad jaganjci utihnu. Sad znate o kome je riječ? Naravno, to je Jodie Foster.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Legendarni Bruno Langer o saradnji sa grupom ZAR: Drago mi je što sam gost na pjesmi "Žurim", svi živimo rock'n'roll

Ona  i danas nosi ime svog nedavno preminulog bivšeg muža za kojeg je tvrdila joj je svojim zlostavljačkim ponašanjem umalo uništio život. Iako blizu sedamdesetih, ima noge na kojoj joj mogu pozavidjeti i mnogo mlađe žene a i danas je na tronu kraljice rock ‘n’ rolla. Fantastična Tina Turner možda ne bi postala to što jeste da se i dalje zvala Anna Mae Bullock.

Caryn Elaine Johnson je žena koja je obilježila američku komediju, ali pod potpuno drugim imenom – Whoopi Goldberg. Svima koji su se pitali gdje je nestala Whoopi, u popularnom šou Larry King Live objasnila je zašto više ne dobija scenarije. – To što sam crna intelektualka sa židovskim prezimenom, konačno je uzelo svoj danak, rekla je simpatična komičarka.

Ime Omar Sharif sasvim opravdano asocira na osobu arapskih korijena. Glumac kojeg pamtimo po ulozi doktora Živaga i Lawrencea od Arabije u istoimenim filmovima, rođen je u egipatskom gradu Aleksandriji. Međutim, ime koje je dobio s rođenjem nije Omar Sharif, nego Michel Demitri Chalhoub. Nekadašnji student Univerziteta u Kairu, na kojem je diplomirao matematiku i fiziku, smatrao je da za uspjeh u Holywoodu, svom egzotičnom izgledu treba dodati i odgovarajuće prezime.

[nggallery id=6]

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...