(R)evolucija slušalica

- Advertisement -

Gotovo da je nemoguće izaći na ulicu, u tržni centar, teretanu ili zaista bilo gdje ovih dana, a da ne vidimo određeni broj osoba koje u ušima drže slušalice.

Piše: Sanja Savić

Slušalice, male ili velike, su vjerovatno ugrađene i u neki dio vašeg dana, bilo da se radi o jutarnjem joggingu, teretani ili dok se vozite u gradskom  prevozu.

Zapravo, postoje dobre šanse da upravo sad, dok čitate ovaj članak, imate slušalice u ušima, dok istovremeno slušate omiljeni bend ili radio stanicu.

Sveobuhvatnost modernih slušalica mogla bi se pripisati kompaniji Sony, koja je 1979. godine na tržište izbacila legendardni Sony Walkman koji je odmah postao simbol pop kulture tog vremena.

Kao prvi pristupačni, prenosni muzički plejer, Walkman je postao istaknuti detalj svakog mladog, urbanog pojedinca.

Ilustracija – foto Balazs Gardi/Red Bull Content Pool

Ipak, istorija slušalica datira još mnogo prije 1979., a ono sto je sigurno jeste da ne postoji jedinstvena figura ili kompanija koja je “izmislila” slušalice, već nekoliko ključnih igrača koji su slušalice iz vojnih baza doveli u kuću i na ulicu.

Najranije naznake današnjih in ear slušalica dosežu još iz davne 1891. godine, a vežu se uz francuskog inžinjera Ernesta Mercadiera koji je radio na slušalicama koje su korištene za telefonske prijemnike.

Par godina kasnije, britanska kompanija Elektrofon (Electrophone) kreirala je sistem pomoću kojeg je svojim korisnicima omogućila neku vrstu primitivnog stereo zvuka i povezivanje u živi prijenos iz pozorišta i opernih kuća širom Londona.

Korisnici su putem usluge, koja je koštala oko četri funte, mogli da prate žive nastupe kroz set masivnih, teških slušalica koje je držao dugački metalni štap, a sam izum je bio apsolutno revolucionarno otrkriće tog doba.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Komuna pjesmom “Samo ljubav je pobjeda” najavila istoimeni album

Međutim, najranije slušalice nisu imale nikakve veze sa muzikom, već su ih koristili telefonski operateri za radio komunikaciju.

U periodu do Prvog svjetskog rata, nije bilo neuobičajeno da vojska zaprimi veliki broj pisama od strane različitih malih preduzeća i pronalazača koji su nudili svoje jedinstvene proizvode i vještine. 1910. godine stigla je i pošiljka iz savezne američke države Utah potpisane od strane Nathaniela Baldwina koja je sadžavala par prototipiva slušalica ponuđenih za vojna ispitivanja.

Iako Nathanielov izum isprva nije bio ozbiljno shvaćen, slušalice su testirane i pokazalo se da su drastično bolje u odnosu na one koje se se tad koristile.

Mornarica je odmah prihvatila Baldwinov izum i izdala naređenje za novi tip slušalica. Međutim, kako je Baldwin svoje slušalice proizvodio u kuhinji u svom domu, proizvodnja je bila ograničena na samo desetak komada odjednom. Nakon što je proizveo nekoliko desetina slušalica i sam dizajn je dodatno poboljšan.

Sljedeća velika inovacija u dizajnu i proizvodnji slušalica došla je nakon Drugog svjetskog rata, sa pojavom stereofonike i komercijalizacijom tehnologije. 1957. godine poznata izdavačka kuća EMI izbacila je prve stereo snimke, a samo godinu dana poslije pojavile su se i prve komercijalne stereo slušalice zahvaljujući muzičaru i poduzetniku John Koss-u.

Ovaj model slušalica je nazvan Koss SP-3. Iako su bile izrađene od kartona i pjene, bile su revolucionarne, jer su bile usmjerene na slušanje muzike, posebno u vrijeme kada je rock’n’roll bio najpopularniji među ljubiteljima muzike. Tokom šezdesetih godina, Kossovi uređaji ostali su ključni na tržištu.

PROČITAJTE JOŠ:  Koncert 55 godina Nova fosila u Areni Zagreb dio je oproštajne turneje Sanje, Marinka i Zeca

Kada su se na tržištu pojavili proizvođači poput Philipsa i Sennheiser-a, došlo je do potpune preobrazbe dotadašnjih slušalica. Sennheiser je izbacio model Sennheiser HD414 koji je zabilježio ogromnu prodaju jer su bile lagane, a zvuk znatno bolji. Sennheiser HD414 i danas ostaje kao jedan od najuspešnijih modela slušalica svih vremena.

Krajem 70-ih godina kompanija Sony je izbacila Walkman slušalice koje su u početku bile nešto veće, međutim kao i za svaki drugi pronalazak, ključne su bile ispravke koje su uslijedile kako bi se pronašao bolji, jednostavniji i udobniji način slušanja muzike i korištenja slušalica u pokretu.

Ubrzo nakon toga, Sony je predstavio MDR-3L1 – slušalice koje su bile dosta manje, lagane, a uključivale su i prenosni kasetofon, kultni Sony Walkman koji je obilježio pop kulturu 80-ih, a kasnije i 90-ih godina.

Trend manjih, laganih i prenosivih slušalica nije izgubio na popularnosti ni dolaskom 21. stoljeća, a revolucionarno otkriće zabilježeno je i od kompanije Bose koja je 2000. godine izbacila QuietComfort tehnologiju koja blokira sve popratne zvukove na svojim slušalicama.

Danas na tržistu postoji cijeli spektar slušalica za najrazličitije namjene, potrebe i ukuse, od wireless slušalica, in-ear, velikih, malih, jeftinih, do veoma skupih, pa i onih veoma precijenjenih kakvim se nerijetko pohvale američki reperi.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Veliki interes za koncert muzičke dive Josipe Lisac u Sarajevu

Rasprodano je već pola kapaciteta dvorane Bosanskog kulturnog centra...

Hanka Paldum o bajramskom koncertu u Mostaru, ramazanu, Abdulahu Sidranu…

Prva dama bh. estrade Hanka Paldum uveliko se priprema...

Muzička diva Josipa Lisac 11. maja u BKC-u u Sarajevu

Pedeset godina albuma "Dnevnik jedne ljubavi" jubilej je koji...

Latif Moćević gost na koncertu svjetske zvijezde Mahera Zaina u Zetri

Maher Zain, jedan od najboljih svjetskih izvođača duhovne muzike...