Red Bull Music Academy se vraća u Njemačku prijestolnicu na svoju 20. godišnjicu

- Advertisement -

U posljednje dvije decenije Red Bull Music Academy su ugostili mnogi gradovi širom svijeta, uključujući Melbourn, Tokyo, Paris, San Paolo, New York, Cape Town i Montreal, a ove godine, tačno na svoju 20. godišnjicu, Red Bull Music Academy  se vraća u Berlin – grad u kojem je sve počelo.

Osmog septembra ove godine počelo je jubilarno 20. izdanje Red Bull Music Academy koje će trajati do 12. oktobra, a koje se, vrlo simbolično, održava u Berlinu, gradu u kojem je sve počelo prije tačno 20 godina.

Izabrano je ukupno 61 učesnik iz cijelog svijeta koji će tokom pet sedmica imati priliku da međusobno sarađuju i razmjenjuju ideje, prisustvuju različitim studijskim sesijama, vode javne diskusije, te budu dio jedinstvenih muzičkih radionica, ali i da prate predavanja preko 60 predavača koje, kao i svake godine, čine neka od najuticajnijih imena u muzičkoj industriji.

Red Bull Music Academy je globalna institucija koja je već 20 godina posvećena jačanju kreativnosti u muzici sarađujući sa muzičarima i umjetnicima širom planete, a osmišljena je kao mjesto za učenje i unaprjeđivanje muzičkih talenata. Red Bull Music Academy svake godine ugosti 60 učesnika koji su podjeljeni u dvije grupe, a svaka grupa se sastoji od polovine učesnika, koji u periodu od preko dvije sedmice imaju priliku da međusobno razmjenjuju znanja, vještine i talenat.

Svake godine Red Bull Music Academy zaprimi na hiljade prijava za učešće od umjetnika iz cijelog svijeta, koje stručni tim pažljivo bira, a što rezultira klasom učesnika koji predstavljaju različite muzičke stilove, metodologije, ali i kulturološke pozadine.

PROČITAJTE JOŠ:  Grupa ZAR 15. aprila predstavlja pjesmu "Žurim" na kojoj su ugostili legendarnog Brunu Langera

Ove godine, Red Bull Music Academy tim predstavlja 37. različitih nacionalnosti, uključujući  Keniju, Južnu Koreju, Meksiko, Kanadu, Filipine, Rusiju, Novi Zeland, Španiju, Tursku i Brazil, a dvije grupe su rasporođene u periodu od 8. i 21. septembra i 29. septembra i 12. oktobra 2018. godine.

Neki od interesantnih muzičkih pravaca koji su ove godine pronašli svoje mjesto u Berlinu su elektronika iz Japana, IDM iranske underground klubske scene, nova škola UK jazz-a, African-future dance muzika iz Južne Afrike, eksperimentalni hip-hop iz Njemačke, nigerijski neo-soul, gruzijski drone, industrijski techno iz Poljske, post-punk iz SAD-a, ali i mnogi drugi.

Ovogodišnje sjedište akademije je kulturni istorijski spomenik i kompleks, studio Funkhouse u Istočnom Berlinu. Specijalno za ovu priliku,  kompleks Funkhouse, koji posjeduje jedan od najboljih sound sistema na svijetu, je preuređen i opremljen sa najsavremenijom muzičkom opremom, a nekadašnji poznati H1 studio i H2 radio-play studio su u potpunosti pretvoreni u studija za produkciju, a obnovljena je i jedna od prvobitnih eho komora.  Ipak, svi originalni elementi koji su se nekad koristili u radio predstavama, od zavjesa do kamenih podova ostat ce netaknuti i na svom mjestu. Red Bull Music Academy će tokom svog trajanja koristiti i jednu od velikih orkestralnih sala za snimanje kao glavnu dvoranu za predavanja, a sala za snimanje kamerne muzike će se koristiti kao session room.

 

I ove godine, u periodu svog trajanja, akademija organizuje Red Bull Music Festival – festival koncerata i klubskih večeri širom grada. Neka od imena koja će nastupiti u sklopu festivala su Culture Clash, Nina Kraviz, Tony Allen & Jeff Mills, Dixon, Toxe, Janelle Monae, Titica, Sevdalize i mnogi drugi.

PROČITAJTE JOŠ:  Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

PRVA GRUPA (8.-21. septembar 2018)

U nastavku donosimo dio atmosfere sa predavanja, diskusija i nastupa prve grupe polaznika akademije koja je uspješno okončana prije nekoliko dana.

U svom predavanju, Roberta Henke, jedan od najuticajnjih ljudi elektronske scene i jedan od osnivača Ableton softwera diskutovao je o važnosti granica, komercijalizaciji dance muzike, Berlinu 90-ih godina i svojoj saradnji sa Gerhardom Bernesom.

(VIDEO – Robert Henke Lecture (Berlin 2018) / Red Bull Music Academy):

U sklopu svog predavanja, njemački muzičar i producent Manuel Göttssching, ali i jedan od najdinamičnijih i najuticajnijih talenata u zemlji je diskutovao na temu „krautrocka“ i svog krautrock benda Ash Ra Tempel koji se do danas smatraju pionirima ovog pravca, solo karijeri, ali i o mnogim drugim zanimljivim temama.

(VIDEO – Manuel Göttsching Lecture (Berlin 2018) / Red Bull Music Academy):

Američka pjevačica, glumica, reperka i tekstopisac Janelle Monáe u svom intervjuu je opisala svoje neobično životno putovanje, govorila je o saradnji sa Prince-om i njegovom uticaju na nju, konceptu koji se krije iza albuma Dirty Computer, značaju afrofuturizma itd.

(VIDEO – Janelle Monáe talks „Pynk“ Pants, prince and Afrofuturism / Red Bull Music Academy):

Kompletnu listu predavanja i diskusija možete pronaći na linku

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

Bosanci i Hercegovci vrše posljednje pripreme za prvomajske praznike....

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...