Prvi glas sevdaha: Alisa Salkić acapella pjevanjem osigurala dalji plasman

- Advertisement -

 

Četiri kvalifikacione emisije Prvog glasa sevdaha su iza nas. Mnogo kvalitetnih izvođača pokazalo je svoje pjevačko umijeće pred petočlanim žirijem, a oni najbolji su dobili prolaz u četvrtfinale. Žiri nije imao lagan zadatak, a u donšenju konačnih odluka presuđivale su nijanse.

Četvrtu kvalifikacionu emisiju obilježli su nastupi brojno zastupljenijih muških kandidata, od kojih su četiri prošla direktno u dalje takmičenje, a radi se o Mehmedaliji Dropiću iz Tuzle, Nebojši Svraki iz Gradiške, Mehdinu Leviću iz Brčkog i Besimu Beši iz Tešnja. Njima su se pridružile i dvije dame,  Romana Pervanić iz Bihaća i Alisa Salkić iz Kalesije, koja je imala isti broj bodova kao i Dino Ramić iz Kladnja. Ipak, Alisino acapella pjevanje bilo je ubjedljivije od Dininog, što joj je omogućilo direktan plasman u naredni krug takmičenja.

Dino  je pak dobio još jednu šansu, plasiravši se u baraž, zajedno sa Hajrudinom Džonlićem iz Brčkog, Mehmedom Babajićem iz Sarajeva i Muharemom Velićem iz Donjeg Vakufa.

PROČITAJTE JOŠ:  Bajram Šerif Mubarek Olsun

Atmosfera u backstagu bila je na zavidnom nivou. Kandidati su bili izuzetno dobro raspoloženi i druželjubivi, a tremu su razbijali pjesmom. A neki su, nakon komentara žirija, imali i pravi razlog za radovanje. Jedan od njih svakako je četvrtfinalista Nebojša Svraka, kinološki sudac iz Bosanske Gradiške koji, osim ljubavi prema psima, gaji veliku ljubav prema sevdahu. Nebojša je pjevao poznatu sevdalinku  „Grana od bora“ koju je nekada izvodio legenda sevdaha, rahmetli Safet Isović. „Vi ste očit primjer da, kada se spoji dobra duša i dobar glas, onda izlazi pravi sevdah. Da vam Bog da samo zdravlja“, komentar je Muhameda Mujkanovića na Nebojšinu izvedbu.

Jedan od najzapaženijih nastupa bio je nastup Romane Pervanić, nastavnice fizičkog odgoja iz Bihaća, koja je pjevala sevdalinku „Moj behare“. Iako je zaboravila pola strofe, to nije uticalo na njen dalji plasman.“ Opravdano ste se prijavili, jer jako lijepo pjevate. Imali ste grešku, ali to neće uticati na moju odluku. Vjerovatno je to proizvod vaše treme. Sve u svemu, jako lijepo,“zaključila je Ljubica Berak nakon Romaninog nastupa.

PROČITAJTE JOŠ:  Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

Četvrta kvalifikaciona emisija bila je posvećena dami, koja je četiri decenije bila nezamjenjiva na muzičkoj sceni BiH u izvođenju sevdalnike, a koja nažalost više nije među živima. Radi se o Nadi Mamuli, jednoj od najboljih intepretatorki sevdaha i jednoj od najpoznatijih pjevačica bivše Jugoslavije.“Ako sam i na šta ponosan u posljednjih nekoliko godina, onda je to činjenica da sam se dosjetio da se u Art kuću sevdaha uvede i ime Nade Mamule. Iako je Beograđanka,  Nada Mamula je jedan od najautentičnijih i najboljih tumača sevdalinke,“istakao je Vehid Gunić u prilogu.

Romana Pervanić – Bihać

Nebojša Svraka – Gradiška

Alisa Salkić i Dino Ramić i borbi za četvrtfinale

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Današnje nevrijeme, koje je naišlo poslije sparine i sunca,...

Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme....

(VIDEO) Edi Hadžiahmetović za 21. rođendan objavio spot i pjesmu “Šalji piće”

Mladi pjevač Edi Hadžiahmetović objavio je spot za svoju...