Omiljena pjesma bubnjara Pink Floyda Nicka Masona

- Advertisement -

Ako ste obožavatelj kultnog Pink Floyda vjerojatno ne bi mogli jednostavno odgovoriti na pitanje koja vam je njihova najdraža pjesma.

Kraljevi progresivnog rocka imali su toliko dugu i raznoliku karijeru da praktički svakodnevno možete birati ‘novu’ omiljenu pjesmu.

Ipak, bubnjar Pink Floyda Nick Mason ‘suočio’ se s tim izazovom pa je u kratkom razgovoru za magazin GQ otkrio svoju omiljenu pjesmu. Mason je bio ritmički temelj Pink Floyda na kojem je ostatak ekipe stvarao danas skoro svima poznate muzičke hitove. Uz Rogera Watersa, Syda Barretta, Davida Gilmoura i Richarda Wrighta, Mason je sudjelovao u stvaranju niza fenomenalnih ‘stvari kojima je taj bend koketirao s gotovo svim postojećim žanrovima. Jedan od takvih žanrovskih utjecaja na stvaralaštvo Pink Floyda bio je utjecaj jazza na pjesmu koju Mason naziva svojom omiljenom.

PROČITAJTE JOŠ:  Eldin Huseinbegović pred koncerte: Zahvaljujući muzici putujem širom svijeta i upoznajem nove narode i kulture

-Obično kao svoju omiljenu pjesmu navodim ‘Set The Controls for the Heart of the Sun’, kazao je Mason.

Pomalo iznenađujuće, s obzirom da fanovi uglavnom ‘pucaju’ na ‘Money’ ili ‘Wish You Where Here’. Mason je svoj izbor obrazložio…

-Zabavno je svirati tu pjesmu i ima zanimljivu dinamiku, kazao je bubnjar Floyda, objasnivši usput i jazz ‘porijeklo’ te pjesme.

-Tačno znam odakle taj jazz element u pjesmi. Iz filma ‘Jazz on a Summer Day’ u kojem bubnjar Chico Hamilton svira solo s metlicama. Prekrasan solo bubnja i potpuno različit od bilo kojeg drugog bubnja u to vrijeme.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Edi Hadžiahmetović za 21. rođendan objavio spot i pjesmu "Šalji piće"

Osim u nekoliko navrata, jazz nije bio pravac koji je ekipu iz Pink Floyda previše interesirao.

-Imao sam neko zanimanje za jazz, ali me je prošlo kada sam shvatio da trebate biti previše tehnički sposobni da to svirate. Danas kada gledam tehnički izvrsne bubnjare sam sebi govorim ‘volio bih da to mogu i ja odsvirati tako’. Vjerovatno bi i mogao ako bi se više posvetio tome umjesto da se ‘bavim’ automobilima, kazao je Nick Mason.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

Bosanci i Hercegovci vrše posljednje pripreme za prvomajske praznike....

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...