ODYSSEY: Poslušajte prvi DJ set u zraku i uživajte u nevjerovatnim snimcima Sarajeva

- Advertisement -

Da li ste ikada imali priliku slušati DJ set snimljen tokom vožnje u žirokopteru? Da, žirokopteru! U ovaj avanturistički, muzički let iznad Sarajeva odveli su nas Benjamin Delalić aka YNGOD, Feđa Štukan i FUNFLY žirokopter, a sve to je zabilježio Vedad Krkbešević, fotograf i videograf. To je prvi DJ set na Balkanu u zraku, a vjerovatno i prvi na svijetu u žirokopteru!

Ovo je prvi set u nizu projekta Odyssey, koji predstavlja putovanje kroz BiH i obilazak nekih od najljepših i najinteresantnijih lokacija. Cilj ovog projekta je pružanje audio-video ugođaja za gledatelje kroz savršenu harmoniju same muzike i lokacije.

Ideju za projekt Odyssey dobio sam za vrijeme lockdowna. Želio sam nadoknaditi nedostatak live nastupa, te sam odlučio povesti publiku na audiovizuelno putovanje kroz najljepše lokacije. Odyssey simbolizira putovanje umjetnika koje je puno lijepih momenata ali i teških prepreka, ono kojim moramo poći da bismo došli do cilja, a to je predstavljanje našeg rada publici. Ideja za zračni set nastala je inspirisana željom da ponovo nastupam za svoj grad, a kako to nisam mogao učiniti na zemlji, odlučio sam simbolično svirati u zraku, kaže Benjamin.

PROČITAJTE JOŠ:  Foto dana: Za ljubav nikad nije kasno

U ovom epskom putovanju Benjaminu se pridružio i videograf i fotograf, Vedad Krkbešević, kojeg Benjamin poznaje godinama.

Kretali smo se u istom društvu i uvijek jedan drugome pružali podršku u radu. On je bio moj prvi i jedini izbor za saradnika. Znao sam da ćemo super funkcionisati zajedno jer imamo slične vizije i ideje. Drago mi je da, osim saradnje, gradimo i iskreno prijateljstvo, ističe Benjamin.

Žirokopter je hibrid aviona i helikoptera. Posjeduje sve najbolje karakteristike i jedne i druge letjelice ali nema niti jednu njihovu lošu karakteristiku. U modernim zemljama, žirokopteri se, zbog svojih jedinstvenih letnih karakteristika, koriste u policiji i vojsci, naročito za poslove osmatranja iz zraka, ali je sve popularnija letjelica i za civilno, rekreativno letenje. I ovdje ne prestaje nabrajanje njegovih prednosti, odnosno namjena. Ekipa FUNFLY trenutno nudi panoramsko razgledanja Sarajeva, a u dogovoru s onima koji žele nešto drugo svakako postoji mogućnost dogovora. Član FUNFLY ekipe je glumac Feđa Štukan.

PROČITAJTE JOŠ:  Pogledajte kako Sarajevo izgleda prvu noć ramazana

Velika je čast sarađivati sa Feđom Štukanom koji nam je pružio ogromnu podršku i pomoć. Lijepo je vidjeti da veliki umjetnici poput njega podržavaju ovakve projekte. Dugujem mu veliku zahvalnost za predivno iskustvo leta FUNFLY žirokopterom, odličnu organizaciju i trud da razbije moj strah od letenja. Na sam dan snimanja sam bio jako uzbuđen i pun nade da će sve proći kako treba. Iskustvo leta i DJinga u žirokopteru je bilo nezaboravno. Ljepotu Sarajeva i okolne prirodne sam doživio na potpuno novi način i dobio inspiraciju za nove projekte, kaže Benjamin.

Projekt je podržao i sarajevski muzički producent Adis Kutkut aka Billain koji je kreirao muziku za najavni teaser samog projekta.

 

Billain i ja smo prijatelji. Već duže vrijeme sarađujemo i pomažemo jedan drugom u realizovanju raznih projekata. Jako su nam slične vizije i svaki put mi je zadovoljstvo raditi sa njim. Jako sam zahvalan za konstantnu podršku koju mi pruža, istaknuo je Benjamin.

Pogledajte kako je izgledalo ovo jedinstveno i mnogo posebno iskustvo.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Veliki interes za koncert muzičke dive Josipe Lisac u Sarajevu

Rasprodano je već pola kapaciteta dvorane Bosanskog kulturnog centra...

Hanka Paldum o bajramskom koncertu u Mostaru, ramazanu, Abdulahu Sidranu…

Prva dama bh. estrade Hanka Paldum uveliko se priprema...

Muzička diva Josipa Lisac 11. maja u BKC-u u Sarajevu

Pedeset godina albuma "Dnevnik jedne ljubavi" jubilej je koji...

Latif Moćević gost na koncertu svjetske zvijezde Mahera Zaina u Zetri

Maher Zain, jedan od najboljih svjetskih izvođača duhovne muzike...