Event & Zabava

Nove teorije o izgradnji piramida?

0

Nove teorije zasnovane su na proučavanju kosmičkih čestica prikupljenih u unutrašnjosti egipatske Bent piramide smještene oko 40 kilometara južno od Kaira

Međunarodni tim istraživača u Egiptu danas je poručio kako se traga za novim teorijama o izgradnji svjetski poznatih egipatskih piramida starih 4.600 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Nove teorije zasnovane su na proučavanju kosmičkih čestica prikupljenih u unutrašnjosti egipatske Bent piramide smještene oko 40 kilometara južno od Kaira.

Predsjednik Instituta za zaštitu baštine i inovacije Mehdi Tayoubi izjavio je kako su uređaji postavljeni u toj piramidi prošlog mjeseca prikupili radiografske čestice koje predstavljaju dio čestica iz zemljine atmosfere koje su pale na tlo.

Na osnovu njih, tvrdi Tayoubi, naučnici će imati uvid u proces izgradnji egipatskih piramida koji je pun misterija.

“Kada je riječ o konstrukciji piramida, još uvijek ne postoji niti jedna stoprocentno tačna i dokazana teorija. Sve su to teorije i hipoteze”, kazao je Tayoubi.

Bent piramida u Dahshuru pored Kaira jedina se od ostalih piramida razlikuje izgledom gdje ima nagib sa jedne od strana. Vjeruje se kako je ona predstavljala prvi pokušaj izgradnje piramide sa glatkim stranama u drevnom Egiptu.

“Čak i ako pronađemo mali detalj, to će otvoriti nove teorije i dati nove odgovore u rješavanju velikih pitanja u vezi piramida”, zaključio je Tayoubia.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.