Nove teorije o izgradnji piramida?

- Advertisement -

Nove teorije zasnovane su na proučavanju kosmičkih čestica prikupljenih u unutrašnjosti egipatske Bent piramide smještene oko 40 kilometara južno od Kaira

Međunarodni tim istraživača u Egiptu danas je poručio kako se traga za novim teorijama o izgradnji svjetski poznatih egipatskih piramida starih 4.600 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Nove teorije zasnovane su na proučavanju kosmičkih čestica prikupljenih u unutrašnjosti egipatske Bent piramide smještene oko 40 kilometara južno od Kaira.

PROČITAJTE JOŠ:  Brojne poznate ličnosti na otvaranju lokala Šukija Planjanina, zapjevao i legendarni Josip Pejaković

Predsjednik Instituta za zaštitu baštine i inovacije Mehdi Tayoubi izjavio je kako su uređaji postavljeni u toj piramidi prošlog mjeseca prikupili radiografske čestice koje predstavljaju dio čestica iz zemljine atmosfere koje su pale na tlo.

Na osnovu njih, tvrdi Tayoubi, naučnici će imati uvid u proces izgradnji egipatskih piramida koji je pun misterija.

“Kada je riječ o konstrukciji piramida, još uvijek ne postoji niti jedna stoprocentno tačna i dokazana teorija. Sve su to teorije i hipoteze”, kazao je Tayoubi.

PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku

Bent piramida u Dahshuru pored Kaira jedina se od ostalih piramida razlikuje izgledom gdje ima nagib sa jedne od strana. Vjeruje se kako je ona predstavljala prvi pokušaj izgradnje piramide sa glatkim stranama u drevnom Egiptu.

“Čak i ako pronađemo mali detalj, to će otvoriti nove teorije i dati nove odgovore u rješavanju velikih pitanja u vezi piramida”, zaključio je Tayoubia.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Današnje nevrijeme, koje je naišlo poslije sparine i sunca,...

Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme....

(VIDEO) Edi Hadžiahmetović za 21. rođendan objavio spot i pjesmu “Šalji piće”

Mladi pjevač Edi Hadžiahmetović objavio je spot za svoju...