Njemački DJ Dr. Motte pred nastup u Sarajevu: Svi smo dio jedne porodice

- Advertisement -

Matthias Roeingh alias Dr. Motte, uspješni njemački DJ i muzički producent, uz DJ Jean-Marie K obradovat će sve ljubitelje elektronske muzike sutrašnjim nastupom u  kultnom prostoru Cinemas Sloge.

Dr. Motte jedan je od pionira elektronske muzike u Evropi, a osnivač je i organizator prve berlinske “Love Parade” davne 1989. godine, zahvaljujući kojoj je techno muzika postala najveći njemački izvozni proizvod.

Ljubav prema muzici razvio je pod utjecajem majke, koja je bila pjevačica opere. Kako kaže, sve je počelo sa klasičnom muzikom, a potom je otkrivao i upoznavao se sa različitim žanrovima- jazz, jazz-rock, punkrock, discofunk… Godine 1987. otkrio je house, što ga je u narednim godinama vodilo do acid housea i razvoja elektronske dance muzike.

– Prije nego sam počeo sa profesionalnim DJ-ingom 1985. godine, bavio sam se sakupljanjem muzike, a ploče koje sam sam uređivao prodavao sam barovima i kafićima u Berlinu. Prilično sam dobro zarađivao i živio radeći to. Stalno sam tragao za novim vinyl pločama po radnjama, bio sam opčinjen time. Ta moja idiosinkrazija me je dovela do otkrića housea i acid house na njihovim samim počecima, te sam organizirao prvi acid house party u Berlinu u septembru 1988. u klubu “Turbine Rosenheim”, čiji sam bio suvlasnik. Kada smo otvorili klub bio sam poznat po slobodnom muzičkom stilu, svirao sam cool muziku svih žanrova, te dance sa druge polovine 80-tih, kaže uspješni DJ.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Komuna pjesmom “Samo ljubav je pobjeda” najavila istoimeni album

DJ-i su postali neizostavan pojam koji se veže uz digitalnu muziku, no, iako su doprineli njenoj popularizaciji, većina ih još uvijek najviše cijeni gramofonske ploče, koje su analogni nosači zvuka. No, kako kaže Dr. Motte, nije bitno da li će se muzika puštati s vinila ili će se koristiti CD-i i Mp3 format.

– To je više pitanje znanja, a ne same muzike.  Suočavamo se sa masivnom tehničkom evolucijom i revolucijom digitale. I jedan i drugi način izvođenja može imati prednosti i mane, sve je do vještine čovjeka koji radi. Ono što je najbitnije i dalje je samo dobra muzika, jer, iskreno, publiku na podiju samo to zanima. Jesi li autentičan,  možeš li ih osvojiti svojim zvukom, stvoriti dobru atmosferu? To čini dobrog DJ, i, naravno, ono što mene motivira je ponuditi nešto novo i jedinstveno, što publika nije imala priliku ranije čuti, nastavlja odlični DJ.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Bane Vasić o saradnji sa bh. pjevačem: Koke je fantastičan, "Kafanicu" znaju vrapci na grani

Osvrnuo se i na P.L.U.R. ideju (Peace Love Unity Respect), te dao svoj uvid u kredo jedne kulture koju i sam zastupa.

– Sve je počelo sa prvim Ljetom ljubavi 1967. i Woodstockom. Drugo Ljeto ljubavi 1988. u Britaniji donijelo je rave kulturu i acid house. Šta se desilo sa trećim Ljetom ljubavi 2008.? Ja ga zovem “Friede, Freude, Eierkuchen”. Love Paradu smo organizirali kao slobodan događaj. Ideja je bila da se u budućnosti parada dešava u svakoj zemlji na planeti, da muzika i ples spajaju ljude u okviru našeg elektronskog dance pokreta. Ono što smo željeli je mir i sloboda u uživanju u muzici i plesu, te da ljude podsjetimo da smo svi dio jedne porodice na ovoj planeti, ističe Dr. Motte.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Veliki interes za koncert muzičke dive Josipe Lisac u Sarajevu

Rasprodano je već pola kapaciteta dvorane Bosanskog kulturnog centra...

Hanka Paldum o bajramskom koncertu u Mostaru, ramazanu, Abdulahu Sidranu…

Prva dama bh. estrade Hanka Paldum uveliko se priprema...

Muzička diva Josipa Lisac 11. maja u BKC-u u Sarajevu

Pedeset godina albuma "Dnevnik jedne ljubavi" jubilej je koji...

Latif Moćević gost na koncertu svjetske zvijezde Mahera Zaina u Zetri

Maher Zain, jedan od najboljih svjetskih izvođača duhovne muzike...