Life newsMuzika

Neletu Karajliću zabranjeno korištenje pjesama Zabranjenog pušenja

0
Neletu Karajliću zabranjeno korištenje pjesama Zabranjenog pušenja, Life.ba
FOTO: MONDO/STEFAN STOJANOVIĆ

Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sexon, lider Zabranjenog pušenja prije više godina zabranio je svom bivšem kolegi iz benda Nenadu Jankoviću, alijas dr. Neletu Karajliću, da koristi ime ove grupe. Razlog za to je bilo Neletovo uplitanje u politiku, a posebno stih u pjesmi koji glasi: “Ko ne voli Radovana/Ne vidio Đurđevdana”. Međutim, nije mu zabranio izvođenje pjesama Zabranjenog pušenja.

– Koliko god sam ja zaslužan za te pjesme kao autor, za njihovu popularnost je zaslužan i Nele koji ih je donio na njegov način, rekao je u više navrata Sejo.

Međutim, sada se i to promijenilo. Sejo se oglasio saopćenjem povodom najavljenog koncerta Neleta Karajlića i čuvenog violiniste Stefana Milenkovića. Njih dvojica su realizovali zajednički projekat u okviru kojeg su spojili pjesme Zabranjenog pušenja i najpoznatije kompozicije klasične muzike, a među kompozitorima čija su djela koristili su J.S. Bach, L. v Beethowen i drugi.

PROČITAJTE JOŠ:  Amerikanku napao morski pas na Karibima: Odgrizao joj nogu

Saopćenje koje je izdao Sejo Sexon, povodom najavljenog koncerta Karajlića i Milenkovića u Zagrebu, pod nazivom “Rock el Classico”, objavljujemo u cijelosti.

– Obavještavamo medije, izdavače i organizatore muzičkih događaja da se na intervenciju autora, menagementa i izdavača grupe Zabranjeno pušenje zabranjuje svaki vid korištenja te otkazuje pravo na javno izvođenje svih muzičkih autorskih djela čiji je vlasnik AMUS-ov autor Davor Sučić, na koncertima i medijskim nastupima izvođača Stefana Milenkovića i Nenada Jankovića.

Naime, bez ikakvog usmenog ili pismenog odobrenja Nenad Janković alias Nele Karajlić je u više navrata koristio brand i autorska djela Zabranjenog pušenja, da bi ta djela nezakonito ustupao u poslovnim transakcijama, pri tome potpisujući ugovore u kojima se lažno predstavljao kao potpuni vlasnik autorskih i fonogramskih prava te u kojima je drugim fizičkim i pravnim licima ustupao intelektualno vlasništvo koje mu zakonski ne pripada.

PROČITAJTE JOŠ:  Teška saobraćajna nesreća u Novom Travniku: Sudarila se dva vozila

Tragom ovakvog nezakonitog ponašanja dotični je na krajnje neukusan i neprimjeren način u saradnji s violinistom Stefanom Milenkovićem vršio izmjene i prearanžiranje izvornih kompozicija Zabranjenog pušenja u klasičnu formu bez ikakvog prethodnog obavještenja i odobrenja većinskih i legalnih autora te uz potpunu izmjenu originalnog duha i estetike djela koje je koristio.

Zbog svega navedenog Zabranjeno pušenje te HDS-ov i AMUS-ov autor Davor Sučić povlače dozvolu za javno izvođenje svojih djela, kako na teritoriji BiH, tako i u inozemstvu do epiloga sudskih tužbi za zaštitu članova i autora Zabranjenog pušenja od zloupotreba imena, autorskih djela i nezakonitog ponašanja od strane bivšeg člana grupe Nenada Jankovića i organizatora koncerata koji ovakve programe promoviraju, stoji u saopćenju.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.