[Life razgovor] Mario Knezović, frontmen Zostera: Očekivanja nemamo nikakva, jer očekivanje je majka razočarenja

- Advertisement -

Nakon pet godina diskografske pauze u kojoj Zoster u biti nije pauzirao već je aktivno svirao koncerte i uporedo radio novi materijal, fanovi ovog regionalno popularnog benda iz Mostara uskoro će dočekati novi album.

Materijal je završen, album će se zvati ‘Najgori’, a prije nekoliko dana objavljen je video spot za pjesmu ‘Kuda idu svi ti ljudi’ koji je ‘pokupio’ odlične kritike. Sudeći po prvim reakcijama publike na tek jednu objavljenu pjesmu, album ‘Najgori’ mogao bi postati Zosterov ‘najbolji’.

Frontmen Zostera Mario Knezović za Life.ba je govorio o novom albumu i mnogočemu još…

-Pet godina je prošlo, moralo se poklopiti dosta toga da nastane novi album. Moralo se dogoditi to da naše pojedinačne energije u jednoj vremenskoj jedinici postanu jedna zajednička energija…, i ko zna šta još. U tom razdoblju došla su nam i djeca, troje smo dobili u međuvremenu , što samo po sebi znači da se puno toga događalo i promijenilo. Ali, album je tu, kazao je Knezović koji se pomalo neočekivano našao u samoizolaciji svog doma u Mostaru. Taman nakon povratka iz Nizozemske stupila je na snagu mjera 14-dnevne samoizolacije za sve one koji iz inozemstva dođu BiH i Knezović je ostao u rodnom gradu.

Prvi singl s novog albuma svjetlo dana ugledao je u jeku vijesti o pandemiji koronavirusa, koja je zahvatila cijeli svijet. Je li u takvom ambijentu bilo izazovno najaviti novi album?

-Malo jeste, jer ne događaju se ovakve stvari svake godine, tako da se i mi kao i svi učimo ponašati u ovakvim okolnostima. I da se nije pojavio virus mi bismo išli van sa singlom. Korona nam je došla usred posla. Sreća je da smo snimili sve zamišljeno tako da ovaj drugi dio posla, postprodukcija, može se uraditi na daljinu bez fizičkog kontakta što ćemo svakako iskoristiti.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo akademik Dževad Jahić

Reakcije na prvi singl ‘Kuda idu svi ti ljudi’ su odlične.

-Da. Reakcije su stvarno super i jako smo sretni zbog toga.

Kakva su očekivanja od novog albuma? Je li korona promijenila i očekivanja od glazbe, od svakodnevice?

– Još ne znamo kakve će biti posljedice koronavirusa. Očekivanja nemamo nikakva, jer očekivanje je majka razočarenja. Imamo publiku, iskreni smo, radimo što mislimo da trebamo pa ćemo vidjeti kako će to publika prihvatiti. Uglavnom ništa se ne zna, krhko je znanje .

Mario Knezović, ilustracija iz spota “Kuda idu svi ti ljudi”

Novi album najavljen je singlom “Kuda idu svi ti ljudi”. Scene spota u lijepoj i istovremeno ogoljenoj prirodi, apokaliptičnoj, sa scenama hoda kroz život do smrti. Zašto baš ovaj singl kao najava novog albuma?

-On nam se učinio kao najbolji za uvod u album. Planiramo objaviti još dva ili tri singla prije cijelog albuma. Svima će sve biti jasnije kad izađe album.

Zoster je nastao prije nekih dvadeset, a možda i nešto više godine. Od mostarskih garaža, do velikih pozornica… Puno se toga promijenilo – i svijet i vi kao pojedinci. Je li se mijenjala grupa, ideja zbog koje je Zoster i nastao? I kako ćete obilježiti 20-godišnji jubilej?

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Adi Šoše objavio novu pjesmu i spot i najavio koncert u Sarajevu

-Dvadesetu godišnjicu obilježit ćemo novim albumom. Tek nam je 20 godina i još je rano za jubileje, barem dok su Rollingstonesi još na okupu . Normalno, puno toga se mijenjalo u 20 godina. Morala se mijenjati i grupa, da nije, ne bi ni opstala. Mijenjale su se i ideje i grupa, ali to je tako i zamišljeno od početka što možete primijetiti kroz naše albume. Nijedan nije identičan.

Kuda ide Zoster u predstojećem razdoblju? Kojim putevima ćete se kretati?

-Ne znamo, ali bit će uzbudljivo, nadam se.

Album ‘Najgori’ bit će Zosterov peti. U svom opusu Zoster do sada ima albume ‘Ojužilo’ iz 2005., ‘Festival budala’ iz 2007., ‘Imači kada’ iz 2012., te ‘Srce uzavrelo’ iz 2015. Mnogi su Zoster znali okarakterizirati kao reggae bend, ali oni su puno više od toga. Svirke uživo najbolji su dokaz za to. Energično, zabavno, ponekad i poučno… Ukratko, sve je to rock and roll.

Muziku i tekst najavnog singla ‘Kuda idu svi ti ljudi’ potpisuje frontmen grupe, Mario Knezović, a aranžman je uradio zajedno sa Adisom Sirbubalom. Spot je nastao u režiji Miodraga Cicovića, direktor fotografije je Vuka Papić, a video je sniman na više lokacija: Ortiješ, Goranci, Bile, Čapljina i Mostar.

-Ostanite u toplini svoga doma slušajte Zoster, čitajte knjige i gledajte filmove. Grupa Zoster, Vaša grupa, poručio je Mario Knezović.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...