[Life potraga] Albumi o kojima se priča: Nova izdanja koja morate preslušati

- Advertisement -

Iako mnogi muzičari zbog trenutne situacije otkazuju svoje turneje, izlazak dugoočekivanih albuma nije pomaknut pa nam mart donosi nekoliko sjajnih izdanja o kojima se već naveliko priča.

The Weeknd „Afer Hours“

Od posljednjeg studijskog albuma kanadskog muzičara The Weeknda prošlo je nešto više od tri godine. S obzirom na uspjeh koji je 2016. godine postigao „Starboy“, ali i sjajne reakcije na EP „My Dear Melancholy“ iz 2018. godine, očekivanja od novog izdanja „After Hours“ izašlog 20. marta bila su velika. Album je najavljen krajem novembra singlom „Heartless“ koji je ubrzo zasjeo na prvo mjesto Billboardove ljestvice Hot 100 i tako postao Weekndov četvrti američki no. 1 singl.

Uslijedio je singl „Blinding Lights“ s prepoznatljivim zvukom skandinavskog popa za kojeg su zaslužni švedski producenti Max Martin i Oscar Holter.  „In Your Eyes“ najnoviji je singl s albuma na kojem se uz ove tri uspješnice nalazi još 11 pjesama. Kritičari se slažu da je „After Hours“ most između dvije faze Weekndove karijere, njegovog ranog „underground“ perioda u kojem je osvajao publiku sad već legendarnim mixtapeovima i perioda u kojem se pretvorio u globalnu zvijezdu.

Produkcijski se album naslanja na 80-e i osvaja atmosferičnim zvukom sintesajzera. Weeknd ni na ovom albumu ne bježi od svojih starih demona pa tako i dalje otvoreno piše i pjeva o problemima s ovisnošću koji se provlače kroz niz pomalo nihilističkih pjesama, a dotakao se i ljubavnih drama koje su ga dovele na naslovnice tabloida.

Morrissey „I Am Not a Dog on a Chain“

Britanski muzičar Morrissey, nekadašnji pjevač grupe The Smiths, podijelio je kritičare svojim novim albumom „I Am Not a Dog on a Chain“ koji je izašao 20. marta. Tako Guardian piše da je Morrisseyjev 13. studijski album njegovo najbolje izdanje od 1992. godine i albuma „Your Arsenal“, ali zamjera mu tematsku površnost te nedostatak kritičnosti u stihovima koju inače redovito iskazuje u svojim medijskim istupima. S druge strane, ima i onih koji smatraju da je Morrissey na ovom albumu ostao vjeran sebi i svojim stavovima. Ističu „Love Is On Its Way Out“ i naslovnu pjesmu u kojima se dotiče prava životinja, a u „Once I Saw the River Clean” nalazi se i referenca o Donaldu Trumpu.

Childish Gambino „3.15.20“

Iza pseudonima Childish Gambino skriva se Donald Glover, multitalentirani američki glumac, muzičar, komičari pisac. Svojim obožavateljima priredio je pravo iznenađenje kad je 15. marta nenajavljeno objavio novi album „3.15.20“ na web stranici „Donald Glover Presents“. Album je bio dostupan na stranici punih 12 sati, a zatim je uklonjen da bi potom bio službeno objavljen na svim streaming platformama.

Dostupan je u dva oblika, kao klasičan album s 12 pjesama ili kao jedna „pjesma“ u trajanju od 57 minuta i 44 sekunde. Na klasičnoj verziji samo dvije pjesme imaju naziv, a ostale su ga dobile po minutaži na kojoj se nalaze u drugoj verziji albuma. Tajanstveni Glover nije objavio gotovo nikakve detalje o albumu, a minimalistički cover novog izdanja također nije ponudio puno objašnjenja. Naime, radi se o običnom praznom bijelom kvadratu bez ikakvih drugih detalja. Godinama je najavljivao da će se novim albumom zapravo oprostiti od alter ega „Childish Gambino“, ali trenutno nije poznato hoće li se to uistinu i dogoditi.

Pearl Jam „Gigaton“

Jedan od najiščekivanijih albuma u ovom mjesecu zasigurno je „Gigaton“ legendarne američke grupe Pearl Jam. Njihov 11. album koji izlazi 27. marta prvo je studijsko izdanje nakon sedam godina. Najavljen je singlom „Dance of the Clairvoyants“ objavljenim 22. januara, na kojem su radili svi članovi benda.

„To je savršena oluja eksperimentiranja i stvarne suradnje, miješanje instrumentacije i izgradnja sjajne pjesme. Ed je napisao neke od meni najdražih stihova dosad oko Mattovog fantastičnog bubnjarskog uzorka. Jesam li spomenuo Mikeovu ludu gitarsku dionicu i da Stone na pjesmi svira bas? Kreativno smo ovime otvorili neka nova vrata i to je jako uzbudljivo“, opisao je prvi singl Jeff Ament, basist benda.

Novi album trebala je pratiti i turneja, ali ona je otkazana zbog globalne pandemije koronavirusa. Kritičari su već imali prilike preslušati album i prvi komentari vrlo su pozitivni. Tako Spin piše da je u pitanju kompleksno i dinamično izdanje puno iskrene emocije i suptilnog humora, a Mojo ga naziva jakim, političkim i ličnim albumom.

Jessie Reyez “Before Love Came to Kill Us”

Dugoočekivani debitantski album kanadsko-kolumbijske kantautorice Jessie Reyez „Before Love Came To Kill Us“ izlazi 27. marta. Singlovi „Imported“ i „Love in the Dark“ već prikupili pohvale kritičara i postigli velik uspjeh, a prema reakcijama onih koji su već poslušali album – Jessie će se svijetu predstaviti s fantastičnim albumom. Na albumu posvećenom ljubavi kojim dominira njezin specifičan R&B zvuk gostuje i Eminem.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...