[Life ljestvica] Koji su video spotovi obilježili 2019. godinu?

- Advertisement -

Od mini filmskih ostvarenja u stilu Kanye Westa, do svih videa Lady Gage, muzički spotovi, još od pojave MTV-a, kao forma su i dalje jedan od najbitnijih elemenata „prodaje“ muzike u doba sve veće internet hiperprodukcije.

Piše: Sanja Savić

Osim što služe u promotivne svrhe, muzički spotovi su već odavno postali zaseban medij za kreativno razotkrivanje umjetnika.

Uz njih plešemo, smijemo se, ponekad i plačemo. Iako se priroda potrošnje videozapisa promijenila, pjesme sa upečatljivim popratnim videom i dalje najlakše nalaze put do šire publike.

Godina 2019. je na izmaku, stoga je pravo vrijeme da izdvojimo deset najzanimljivijih muzičkih spotova (bez posebnog redosljeda), kako u stranoj, tako i u domaćoj produkciji, koji su definitivno plijenili našu pažnju tokom godine. Uživajte!

  1. Harry Styles – Lights Up

Harry Styles, nekadašnji frontmen teen senzacije One Direction, u oktobru nas je, nakon gotovo dvije godine, počastio novim singlom i spotom za pjesmu Lights Up.

Spot prikazuje Harryja u gender fluidnim momentima, kroz seriju maglovitih, sugestivnih, zagonetnih vizuelnih prikaza i podsjeća nas da je ponekad (samo ponekad!) za dobar i efektan spot dovoljna tek gomila polu-obnaženih, oznojenih tijela i potpuna seksualna sloboda. Spot je sniman u Mexicu, a na njemu su osim Stylesa radili Tyler Johnson i Kid Harpoon.

  1. 21 Savage ft. J. Cole – A Lot

Video spot za pjesmu A Lot definitivno nije onakav kakav bismo očekivali od repera 21 Savage – nema oružja, obnaženih žena i skupih narkotika. Umjesto toga, video je u potpunosti posvećen porodici i njenom zajedništvu. U spotu koji je radio Aisultan Seitov, reper iz Atlante prisustvuje raskošnom druženju sa članovima porodice dok slave i nazdravljaju svojim uspjesima, istovremeno dajući uvid u probleme i poteškoće sa kojima su se susreli u životu kroz flashback scene.

  1. Solange – Almeda

Ove godine, Solange je obilježila svoj povratak na scenu sa jednim od najboljih albuma godine When I Get Home, zajedno sa videom za pjesmu Almeda. Video, koji je režirala pjevačica lično, pruža širok raspon slika – portreta koji slave afroameročku kulturu, kauboje, simetrične poze i pokrete inspirisane hinduističkom i budističkom religijom, kao i snimke sa web kamere iz stvarnog života pjevačice. Spot je sniman u Texasu, a svi prikazani momenti, iako u prvi mah pomalo razbacani, savršeno se isprepliću i čine ga jednim od najjednostavnijih, ali i najefektnijih estetski ugodnih videa u 2019. godini.

  1. FKA Twigs – Cellophane

U spotu za pjesmu Cellophane, FKA Twigs prikazuje svu raskoš i lakoću plesnih pokreta, kao i akrobacija oko šipke, koje izvodi graciozno i bez imalo muke. To je svakako nešto što ne iznanađuje, s obzirom na to da je prije nego što je izgradila karijeru pjevačice, FKA Twigs bila plesačica u mnogim visokobudžetnim spotovima. Preokret spota se dešava pri susretu sa vanzemaljskim bićem nalik na pticu, od kojeg pjevačica gubi balans i pada u blatnjavi podzemni svijet. Video je radio Andrew Thomas Huang, koji je radio i na nekoliko spotova pjevačice Björk.

  1. Stoposto feat. Black Beriz – Joja i Bera ustali malo ranije da završe nešto

Za sarajevske repere Stoposto i Black Beriza, 2019. godina je svakako bila ključna, kada je riječ o uspjehu koji su postigli za vrlo kratak period. Nakon spota za ljetni hit Palmica, sa kojim su osvojili publiku svih uzrasta i muzičkih apetita, momci su u novembru objavili i drugi dugoočekivani spot za pjesmu Joja i Bera ustali malo ranije da završe nešto. U spotu, koji je svojevrsni homage sarajevskoj svakodnevnici, reperi se pojavljuju kao superheroji Joja Okruglo i Bera Bereta i na simpatičan način prikazuju živote junaka „u službi građana“. Spot je radio Mario Ilić, a za ilustracije i animacije zaslužan je sarajevski umjetnik Enis Čišić.

  1. Rammstein – Deutchland

Sa spotom za pjesmu Deutschland, koja je ujedno bila i njihov prvi singl nakon osam godina, momci iz grupe Rammstein su još jednom dokazali zašto i nakon toliko godina važe za jedan od najkontraverznijih bendova u Njemačkoj. Još prije same premijere u martu, video u režiji Specter Berlina je pokupio brojne kritike vladinih službenika i židovskih čelnika u Njemačkoj, a teaser u trajanju od 30 sekundi nazvan je “neodgovornim i neukusnim” zbog prikazivanja članova benda u odorama zatvorenika koncentracionog logore. Spot je očaravajuće putovanje kroz njemačku historiju u devet i po minuta, u svoj svojoj epskoj slavi, ali i ružnoći. Hrabar, uzbudljiv i krajnje provokativan, spot za pjesmu Deutschland pravi je konfrontativni umjetnički komad i definitivno jedan od najboljih spotova 2019. godine.

  1. Miley Cyrus – Mother’s Daughter

Izuzetno je teško napraviti video koji je istovremeno politički, umjetnički, vizuelno zasljepljujući, zavodljiv, zastrašujući, a čini se kako to pjevačici Miley Cyrus gotovo uvijek polazi za rukom. Osim genijalnog stajlinga i vrhunske režije, pravi trijumf Mother’s Daughter spota se ističe u odabiru aktera poput Lil Miss Flint i trans modela koji savršeno opravdavaju poruku pjesme o osnaživanju i slobodi žene. Spot je radio Alexandre Moors i odaje počast ženama svih opredjeljenja i oblika.

  1. Chemical Brothers – We’ve Got to Try

I nakon punih trideset godina karijere, vječiti inovatori Chemical Brothers nastavili su eksperimentisati, kako muzički tako i vizuelno, što je svakako primjetno i na njihovom posljednjem albumu No Geography iz aprila 2019. godine, kao i u popratnom spotu za pjesmu We’ve Got to Try. Iako pomalo neobičnog koncepta, spot za pjesmu prikazuje šta se to dogodi kada trenirate psa da postane astronaut. Spot je radio Ninian Doff, koji se na specifičan način potrudio da održi potpunu pažnju gledaoca sve do samog kraja.

  1. Billie Eilish – Bury a Friend

Već u prvih nekoliko sekundi slušanja pjesme Bury a Friend, moguće je osjetiti mračne, pomalo jezive vibracije, pa je i spot za pjesmu jednako mračan. Pjesma govori o tome kako bi razgovor čudovišta ispod vašeg kreveta iz djetinjstva imalo sa vama, a spot u režiji Michaela Chavesa u potpunosti prati koncept pjesme u kojem mlada alt-pop senzacija Billie Elish igra glavu ulogu.

  1. Frenkie, Kontra, Indigo – Mosh Pit

Uvod u novi album 20/20, koji je od prije nekoliko dana dostupan u prodaji, za omiljeni bh. hip-hop trojac Frenkija, Kontru i Indiga došao je u vidu najavnog singla i spota za pjesmu Mosh Pit.

Moćni bordo Cadillac napušteni išarani kvartovi LA-a i palme sunčanog Venice Beacha na vrlo jednostavan, ali efektan način prikazuju Frenkija i ekipu u svom istinskom hip-hop elementu, bez puno filozofije. Za spot je zaslužan Jasmin Omerika, a sniman je u Los Angelesu i Nevadi.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

Bosanci i Hercegovci vrše posljednje pripreme za prvomajske praznike....

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...