Koncert Jasne Gospić “Muzici s ljubavlju” 6. aprila u Domu mladih

- Advertisement -

Posvećen muzici, svom gradu, generaciji s ljubavlju, u četvrtak 6. aprila 2017. godine, na dan kada se obilježava oslobođenje Sarajeva, Jasna Gospić održat će gala koncert u Sarajevu u Domu mladih KJP Skenderija.

„Muzici s ljubavlju“, koncert kojim će naša istaknuta pjevačica obilježiti 40 godina bogatog muzičkog stvaralaštva i djelovanja na bosanskohercegovačkoj, regionalnoj, te muzičkoj sceni bivše Jugoslavije, organizirat će KJP Skenderija. Ovaj jedinstveni muzički događaj ujedno će biti omaž generaciji, Domu mladih kao kultnom mjestu nastajanja i okupljanja sarajevske pop rock škole, te festivalu Vaš šlager sezone koji se tradicionalno održavao u prvoj sedmici aprila, a na kojem je Jasna kao vokal grupe “Ambasadori” prvi put nastupila 1977. godine s kompozicijom “Dođi u pet do pet”.

Zahvaljujem se na ukazanoj časti jer će moj koncert biti održan pod pokroviteljstvom premijera Kantona Sarajevo, gospodina Elmedina Konakovića, i uz podršku Ministarstva za kulturu i sport KS i ministra, gospodina Mirvada Kurića. Moji gosti na koncertu bit će drage kolege i prijatelji, koji su dio mog rođendanskog albuma dueta. To su Halid Bešlić, Željko Samardžić, Goran Karan, Sergej Ćetković, Mladen Vojičić Tifa, Duško Kuliš, Mustafa Šantić i Dženan Jahić, koji su mi izašli ususret u realizaciji ovog velikog i izuzetno zahtjevnog projekta, kaže Jasna Gospić.

Napomenimo još jednom da je mjesto održavanja koncerta „Muzici s ljubavlju“ Dom mladih Skenderija, 6. aprila 2017. godine u terminu od 20 do 22.30 sati. Tip koncerta je gala, nekomercijalni, a uz pozivnice događaju će prisustvovati Jasnine kolege, istaknuti kulturni i javni radnici, zvaničnici Kantona, grada i BiH, te sponzori.

PROČITAJTE JOŠ:  Pedeseti rođendan Bijelog dugmeta u Domu mladih

Jasna7

Ususret koncertu „Muzici s ljubavlju“ kroz kratku biografiju prisjetimo se bogate muzičke karijere Jasne Gospić:

Jasna Gospić, jedna od najboljih bh. pjevačica pop i zabavne muzike, rođena je 1961. godine u Sarajevu. Još u osnovnoj školi je zavoljela muziku, kada je i shvatila da će ona biti i njen profesionalni izbor. Sa samo 16 godina postala je članica tada izuzetno popularnog sastava “Ambasadori”, a tokom muzičke saradnje sa ovom grupom nastala su izvanredna ostvarenja, od kojih se posebno izdvaja evergrin “Dođi u pet do pet”, koji je izvela 1977. godine na festivalu Vaš šlager sezone, a koji je obilježio početak njene izvrsne karijere. Vrlo brzo, kvalitetom se vinula u sam vrh jugoslovenske estrade, a sa samo 17 godina osvojila je Estradnu nagradu Jugoslavije.

Iz perioda djelovanja sa Ambasadorima pamte se i danas popularne pjesme i festivalski hitovi “Imam jedan strašan plan”, “Tri bijela kruga“, “Otkriću ti jednu važnu stvar”, “Ne traži me”.

U sjećanju su ostali i njeni brojni nastupi na festivalima zabavne muzike širom bivše države, između ostalih na Vašem šlageru sezone, festivalu Mesam u Beogradu, Splitskom festivalu, Zagrebfestu, Festivalu Opatija, te na izborima za Pjesmu Evrovizije.

Evergrin “Zar je voljeti grijeh?” jedna je od kompozicija koja se izdvojila sa Splitskog festivala i ostala u srcima publike.

Po okončanju saradnje sa Ambasadorima izdala je albume “Šećer i so” (1988.) i “Jasna Gospić” (1991.).

Godine 1992. prestala se aktivno baviti muzikom, kada se i preselila u Prag i osnovala porodicu. No, ostala je prisutna na muzičkoj sceni, a ljubav prema muzici, domovini i rodnom gradu inspirirala ju je da se vrati snimanju i muzičkoj karijeri. Uslijedili su albumi “Kud Puklo Da Puklo” (2004.), “Romantika” (2008.), “Sarajevo Meni Putuje” (2011.), te “Lišće Sa Balkana” (2014.), sa kojih se izdvajaju fantastični dueti sa Mladenom Vojičićem Tifom i Željkom Samardžićem.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pjevačica Sabina Dodik: Zeničanka koja svira klavir i violinu oduševila obradom hita Šemse Suljaković

U junu 2012. godine održala je solistički koncert u Narodnom pozorištu u Sarajevu pod pokroviteljstvom grada Sarajeva.

U februaru ove godine Jasna je završila snimanje posljednjeg dueta za njen rođendanski CD, na kojem će se naći čak deset duetskih pjesama. U pitanju su pjesme koje je snimila sa Franom Lasićem, Halidom Bešlićem, Željkom Samardžićem, Goranom Karanom, Sergejem Ćetkovićem, Mladenom Vojičićem Tifom, Duškom Kulišem, Mustafom Šantićem, te i prvi duet koji je snimila s pokojnim Davorinom Popovićem 1987. godine za pjesmu „Brzi u 10“, i duet sa Kemalom Montenom “Grlim te prvi put”, kao sjećanje na drage kolege i pjevače.

– Cijeli projekat je zapravo veliki izazov. Mislim da sam bila hrabra, jer nije lako okupiti ovako velike zvijezde. Imala sam dosta uspjeha u svojoj karijeri- Estradnu nagradu Jugoslavije, nastupe pred Titom, hitove, nagrade, priznanja, evergrine, ali radeći ovaj CD shvatila sam šta je moj najveći uspjeh. To je činjenica da sam kroz dugu pjevačku karijeru ostvarila divna prijateljstva sa mojim kolegama i da iza mene nema ničega čega se nerado sjećam. Činjenica da su se svi rado odazvali mom pozivu govori sama za sebe. Osmjeh i srdačan stisak ruke mojih kolega za mene je najveća nagrada i uspjeh, kaže Jasna.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

Bosanci i Hercegovci vrše posljednje pripreme za prvomajske praznike....

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...