Juniorska balkanska matematička olimpijada od 28. juna do 3. jula u Sarajevu

- Advertisement -

Kanton Sarajevo bit će domaćim Juniorske balkanske matematičke olimpijade od 28. juna do 3. jula, a taj događaj bit će organiziran uz podršku Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Udruženja matematičara KS.

Predsjednica Udruženja matematičara KS Senada Kalabušić ističe u izjavi za novinare da domaćinstvo takmičenja te vrste znači prepoznatljivost visokog stupnja razvoja matematičkih nauka u Bosni i Hercegovini, od drugih država.

Zahvalna je generalno Vladi KS i ostalima koji su prepoznali značaj rada Udruženja matematičara KS i tog takmičenja kao i činjenicu da je ulaganje u obrazovanje investicija, a nikako trošak.

– Bez njihove pomoć, bilo bi nemoguće organizirati takmičenje. Očekujemo sudionike iz 11 država jugoistočne Evrope, oko 130 takmičara. Svake godine dođu i timovi iz gostujućih država. Nadamo se dobrim rezultatima naše zlatne djece, kao i dosad – naglasila je.

Resorna kantonalna ministrica Naida Hota-Muminović kaže da će u Kanton Sarajevo doći izvrsni osnovci, njihovi roditelji i mentori koji su ih i pripremali za to takmičenje.

PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku

– Tako postajemo centar izvrsnosti, donosimo nove vrijednosti i u naš obrazovni sistem, u svaku školu i u svaku učionicu. Osim i ekonomskih benefita, koje ćemo imati kao Kanton Sarajevo, to će zaista utjecati na vrijednosti u našem obrazovnom sistemu što nam je prioritet i cilj – naglasila je.

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić ponosan je zbog prilike da domaćinstvo takmičenju te vrste podržava Vlada Kanton Sarajevo.

– Vlada KS i resorno ministarstvo stavljaju poseban fokus na djecu, mlade i obrazovanje u 2022. godini, a podrška ovom takmičenju je plan aktivnosti i strategija ove vlade – naglasio je.

Ministrica Hota Muminović i Okerić upriličili su danas prijem za nagrađene učenike koji su dosad ostvarili zapažene rezultate na takmičenjima iz matematike i s predstavnicima Udruženja matematičara KS. Oni, i mnogi drugi prije njih, pozicionirali su Bosnu i Hercegovinu i Kanton Sarajevo na mapu najtrofejnijih država na takmičenjima u znanju.

PROČITAJTE JOŠ:  Grupa ZAR 15. aprila predstavlja pjesmu "Žurim" na kojoj su ugostili legendarnog Brunu Langera

Tako je učenik prvog razreda Druge gimnazije Sarajevo Benjamin Mujkić sudjelovao tri puta na juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi. Dosad je osvojio srebrenu medalju, a prošle godine je osvojio zlatnu medalju s maksimalnim brojem bodova. Prošle godine osvojio je i bronzanu medalju na balkanskoj i na internacionalnoj matematičkoj olimpijadi.

Faruk Demirović je učenik devetog razreda Osnovne škole Skender Kulenović, a dosad je ostvario drugo mjesto na federalnom takmičenju iz matematike. Među ostalim, prošle godine takmičio se i iz informatike, došao do državnog nivoa i osvojio drugo mjesto na kantonalnom takmičenju. Raduju se, kazali su, što će BiH i njen glavni grad biti domaćini 26. Juniorske balkanske matematičke olimpijade.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Današnje nevrijeme, koje je naišlo poslije sparine i sunca,...

Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme....

(VIDEO) Edi Hadžiahmetović za 21. rođendan objavio spot i pjesmu “Šalji piće”

Mladi pjevač Edi Hadžiahmetović objavio je spot za svoju...