Graden of Dreams – Magične riječi koje otvaraju kapije srebreničke kamene ljepotice Gradine

- Advertisement -

Garden of Dreams magija nastavlja svoje nevjerovatno virtuelno putovanje po najljepšim  predjelima naše domovine, a četvrto izdanje projekta Garden of Dreams presents BiH vodi nas na najmagičnije putovanje do sada. Vrijeme je da  zavirimo i u kraljevski grad Srebrenik, a Bašta snova “osvoji” još jednu srednjovjekovnu tvrđavu – Gradinu, dom Tvrtka I Kotromanića, najmoćnijeg vladara i prvog kralja Bosne.

Nakon Sarajeva, tvrđave Vranduk i Doline heroja, koja je odjekivala “zvukom slobode”, Garden of Dreams magiji nije odolio niti Stari grad Srebrenik.

Garden of Dreams ponosno nosi titulu čuvara kulturne i historijske baštine Bosne i Hercegovine, a GoD tim uvijek nastoji prirediti elektronski spektakl na bajkovitim lokacijama te uzbudljivo putovanje kroz historiju naše domovine.

Srednji vijek ostavio je možda i najljepše tragove u bosanskoj historiji u vidu prekrasnih kamenih utvrda širom naše zemlje, zato je vrijeme da se Garden of Dreams magija zaputi i do Starog grada Srebrenika, jednog od najstarijih i najočuvanijih srednjovjekovnih bosanskih gradova i prijestolnice, nekada moćnog, Bosanskog kraljevstva.

PROČITAJTE JOŠ:  Bajram Šerif Mubarek Olsun

Stari grad Srebrenik, poznatiji kao Gradina, smjestio se visoko na stijeni iznad zelene doline rijeke Tinje, okružen veličanstvenim planinskim masivima Majevice i Trebave. Gradina se prvi put pominje prije gotovo 700 godina i to u Povelji Bana Stjepana II Kotromanića. Mnogo je legendi i priča koje se vežu za porijeklo njenog imena, a jedna od njih nam kaže kako su se tri kraljice nadmetale koja će izgraditi ljepši grad, a ona koja je izgradila Srebrenik poželjela je da njen grad sjaji poput srebra.

U ovoj srednjovjekovnoj utvrdi rađa se najmoćniji vladar Bosne i prvi bosanski kralj, sudbinski predodređen za velika djela, Tvrtko I Kotromanić, koji uspjeva proširiti granice Bosne više od bilo kojeg vladara prije. Kao viševjekvno poprište mnogih velikih bitaka, zbog svog velikog strateškog i vojnog značaja, Srebrenik konačno pada pred nadmoćnim Osmanskim carstvom.

PROČITAJTE JOŠ:  Brojne poznate ličnosti na otvaranju lokala Šukija Planjanina, zapjevao i legendarni Josip Pejaković

Ipak, Gradina se ponovo budi nakon Drugog svjetskog rata, zahvaljujući rekonstrukciji i zalaganju svojih građana. Danas je mjesto poznato po nekoliko značajnih umjetničkih i kulturnih dešavanja, a sigurni smo kako će Gradina ostati upamćena i kao jedna od omiljenih destinacija Bašte snova.

Četvrto izdanje Graden of Dreams presents BiH zakazano je za subotu – 16. maja, u 21 sat na zvaničnoj Garden of Dreams Facebook stranici. Zabava se u 23 sata nastavlja na zvaničnom Garden of Dreams YouTube kanalu, a u muzički pohod ove veličanstvene utvrde, “naoružan” samo najfinijim notama, ide najtraženiji bh. DJ duo – After Affair. Kao i do sada, video produkciju potpisuje Komitet.

Gradina uskoro otvara svoje kapije još jednoj velikoj priči – priči u kojoj sanjamo najljepše snove, plešemo uz najbolju muziku i otvaramo se ljubavi.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Današnje nevrijeme, koje je naišlo poslije sparine i sunca,...

Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme....

(VIDEO) Edi Hadžiahmetović za 21. rođendan objavio spot i pjesmu “Šalji piće”

Mladi pjevač Edi Hadžiahmetović objavio je spot za svoju...