Event & Zabava

Filmski autor i teoretičar Midhat Ajanović održao predavanje na NAFF-u

0
Filmski autor i teoretičar Midhat Ajanović održao predavanje na NAFF-u, Life.ba

Pisac, karikaturist, filmski autor i teoretičar Midhat Ajanović Ajan održao je u nedjelju u Neumu predavanje o animaciji i animatorima, u sklopu Festivala animiranog filma – NAFF, priopćili su organizatori.

Diplomirao je novinarstvo u Sarajevu i učio animaciju u Studiju za crtani film Zagreb filma. S tim u vezi osvrnuo se na animaciju u vrijeme Jugoslavije te kazao kako je Zagrebačka škola crtanog filma 50-ih, 60-ih i 70-ih godina bila najvažnija estetska pojava i svjetska avangarda, a produkcija je bila dobra. Ipak, postoje ogromne razlike u animaciji regije i ne može se praviti nikakva komparacija, mišljenja je Ajan.

Ajanović se intenzivno bavio publicistikom a paralelno s tim i filmom, karikaturom, stripom, esejistikom i književnošću. Od 1994. živi u Göteborgu u Švedskoj, gdje je doktorirao s filmološkom tezom. Predaje povijest, teoriju i estetiku filma i animacije na švedskim filmskim školama (trenutno na University West u Trollhättanu) i redovno piše o filmu i animaciju.

Upravo o tome govorio je drugi dan NAFF-a na master class predavanju u Neumu. Iako mu je, kako i sam kaže – švedski jezik kao materinji, bez obzira na porijeklo – predavanje je zbog autora koji dolaze iz svih dijelova svijeta održao na engleskom. Općenito o animaciji, najpopularnijim tehnikama animacije te što znači biti animator i kako izgleda posao animatora u Švedskoj – pričao je ovaj ugledni ovogodišnji član stručnog žirija NAFF-a 2019.

– Švedska je sređena država koja ima izuzetno razvijenu industriju i nikada vrstu animacije koju sam prikazao tijekom master classa ne bih mogao aplicirati u Bosni i Hercegovini jer nema toliko eksternih suradnika koji bi radili sa našom školom animacije – kazao je Ajan.

– Obrazovanje je ključ u svemu, pa i u animaciji. Danas u Švedskoj imate nekoliko Instituta gdje se proučava animacija i ona se uči vrlo široko, ali je fokus na primijenjenoj animaciji u industriji, odnosno na onoj koja generira poslove – objašnjava ovaj pisac, karikaturist i filmski autor.

Dodaje i kako bavljenje animacijom nije samo pravljenje filmova i prikazivanje na festivalima, nego je danas glavni naručitelj animacije industrija, a ne filmski producent, kako je to bio nekad slučaj.

Njegovi studenti danas na osnovu projekata koje rade za velike švedske kompanije, vrlo brzo i lako dobiju posao u tim istim kompanijama.

Svi rade, osim onih koji to ne žele, pojašnjava Ajan.

U BiH i Neum često dolazi, a ove godine ima i posebnu ulogu – član je stručnog žirija. O filmovima koji su prikazani prve večeri nije htio pričati jer, kako kaže, ne bi bilo profesionalno, ali je zato prokomentirao u kakvom je stanju animacija u BiH.

– Bez obzira na vrlo lošu situaciju u BiH mladi ljudi su prepoznali animaciju kao svoj jezik i ako sagledamo povijest animacije u ovoj zemlji, trenutno imamo najbolji kontinuitet u produkciji. Vidim ovaj Festival u Neumu, zatim kamp crtanog filma i pozitivno sam iznenađen i sve što mogu da pomognem, stojim na raspolaganju. Želim da se razvija ovaj festival animiranog filma, kao i onaj koji imamo u Banjoj Luci – zaključio je Ajanović, prenosi Fena.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)