[BMX zvijezda] Courage Adams u BMX avanturi u Johannesburgu

- Advertisement -

Zvijezda uličnog biciklizma Courage Adams nedavno je boravio u Južnoj Africi, gdje se upoznao sa lokalnim vozačima i posjetio neke od najatraktivnijih lokacija za vožnju BMX-om u Johannesburgu.

Biciklista Courage Adams jedan je od najuspješnijih vozača na BMX freestyle sceni u ovom trenutku. Redovno nastupa na BMX takmičenjima širom svijeta, a prošle godine je osvojio drugo mjesto na eventu Simple Session u Talinu (Estonija) te prvo mjesto na Arnette O’Marisquino u Vigu (Španija).

Pored strasti za takmičenjem, ono što Adamsa najviše pokreće je freestyle vožnja ulicama, što se može vidjeti i u njegovom najnovijem videu.

Adams je španski državljanin, no rođen je u Benin Cityju (Nigerija). Prije par godina ovaj 25-godišnjak je posjetio Nigeriju kako bi se ponovo povezao sa rodnom zemljom i snimio video „Encouraged“, te istražio rastuću BMX scenu u glavnom gradu Lagosu.

PROČITAJTE JOŠ:  Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Njegov novi film „Courage in the Streets of Jozi“ nastavlja tim tragom. Adams je ponovo posjetio afrički kontinent, ali ovog puta je njegova destinacija bila Južna Afrika i grad Johannesburg. Ovaj film mu je pružio priliku da istraži Johannesburg i upozna grupu biciklista koji čine temelj tamošnje BMX scene.

Popularnost BMX-a u Južnoj Africi je u snažnom porastu. Od užurbanih uličica u centru Jozija (kako lokalci vole zvati Johanesburg) pa sve do ulica Soweta, BMX subkultura je pustila jake korijene.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Adi Šoše objavio novu pjesmu i spot i najavio koncert u Sarajevu

„Lokalna kultura ovdje podsjeća me na moje djetinjstvo u Nigeriji. To je veoma interesantno, jer sam zaista osjetio povezanost sa gradom“, kaže Adams.

Njegovi domaćini u Južnoj Africi bili su predvodnici lokalne BMX scene Nkosinathi Nkosi i Leroy Mlenze.

„Upoznavanje sa Courageom za mene je bio sjajan doživljaj. Uvijek sam uživao gledajući ga kako vozi. Njegova vožnja je dio njegovog bića, zaista je inspirativno gledati ga“, rekao je Nkosinathi.

„Ovakvi projekti su stvarno važni za lokalnu scenu, jer pomažu da naši vozači budu primijećeni na međunarodnoj BMX sceni i pomažu u jačanju zajedništva unutar naše lokalne BMX zajednice.“

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

Bosanci i Hercegovci vrše posljednje pripreme za prvomajske praznike....

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...