Bihaćka grupa “Emberdown”: Bend bez autorskog materijala je kao slikar koji bi prazno platno stavio preko slike drugog slikara i precrtao sve

- Advertisement -

Bihaćki bend „Emberdown“ pravo je osvježenje na bh. muzičkoj sceni. Sadašnju postavu čine Ivan Jerković (bas gitara i prateći vokal), Alen Šulić (bubanj), Denis Čehajić (gitara), Mirza Mujagić (gitara) i Elvedin Semanić (vokal).

Autorski repertoar benda čine četiri kompozicije „Cape of Gray“, „Do Not“, „Unconditional Love“ i „Filth“.

– Bend postoji četiri godine. Ako izuzmemo period gdje je sve stalo, period lockdowna i strožijih covid mjera, možemo reći da zapravo punim kapacitetom radimo neke dvije i po godine. Bend je nastao, tako reći, na greškama nekoliko lokalnih bendova koji su žurbom pokušavali doći do eventualnih rezultata. „Emberdown“ ne želi biti takav bend. Radimo kako osjetimo da je ispravno i uzimamo svo vrijeme ovog svijeta da postignemo nešto s čim bismo bili zadovoljni onda kada to, napokon, prezentujemo javnosti. Ovo nije nešto što bi naveli kao našu prednost, ali niti kao manu. Može biti i jedno i drugo, ovisno iz perspektive pogleda na samu stvar. Jednostavno, takva smo skupina ljudi i nekad i samima sebi znamo reći da bi, možda, bilo poželjno ubrzati stvari. Do sada smo završili četiri pjesme, od kojih su dvije snimljene sa pratećim spotovima. „Cape of Gray“ i „Do Not“ radili smo u studiju „Amadeus“. Vlasnik studija je ujedno i naš najveći kritičar, Nemdžad Alić, i njemu dugujemo mnogo u vidu podrške i savjeta. Spotovi su rađeni sa bihaćkom videografskom ekipom „LegeArtis“ i definitivno su ekipa koju se ne sramimo preporučiti bilo kome – kaže vokal Elvedin Semanić.

Kada je u pitanju debitantski album, neodlučni su koliko bi pjesama trebao da ima.

– Živimo u vremenu singlova i vremenu gdje je bez dobrog videa teško čak i odličnu pjesmu dovesti do nekog zadovoljavajućeg broja preslušavanja. Album ćemo definitivno izdati, ali samo onda kada osjetimo da nemamo šta više reći sa trenutnim idejama. Za sada, ako pogledate u cjelini ove četiri pjesme koje su dostupne online u vidu spotova i live nastupa, može se zaključiti da je tematika naših tekstova uvijek taj unutarnji konflikt osobe same sa sobom ili sa nekim iz okruženja. Te četiri pjesme, zasad, čine jedan svijet te osobe i evo čak i peta, na kojoj radimo trenutno, se tekstualno nadovezuje na prethodne pjesme. Bend bez autorskog materijala je kao slikar koji bi prazno platno stavio preko slike drugog slikara i precrtao sve, i opet ne bi obojio kao original. Možeš biti fenomenalan bend, ali ako nemaš nešto svoje za ponuditi, i da to nešto izazove neku reakciju, ostaješ samo jedan od bendova koji su došli i prošli. Malo ko će slušati tvoju obradu nekoga/nečega pored originalne verzije. Postoje izuzeci ali su jako rijetki, pogotovo u našem okruženju, dok će tvoju kvalitetnu i dobro ispromoviranu pjesmu sigurno čuti više ljudi.  Činjenica je da kao bend uopšte nemamo neki limit u kreiranju i ni sami ne znamo na šta će izaći i kako će zvučati ono što pravimo. Moramo istaknuti jednu osobu, prijatelja Haruna. Vrlo vjerovatno će se i iznenaditi, ali nije ni svjestan koliko utiče na neke sitnice. Za njega imamo običaj reći da je šesti član benda, onaj član iz sjene – nastavlja Semanić.

PROČITAJTE JOŠ:  Pogledajte kako Sarajevo izgleda prvu noć ramazana

Do sada, kao sastav, nisu nastupali van Bihaća. Bilo je poziva za nastupe, ali…

– Pojedinačno smo prošli dosta toga, ali kao „Emberdown“ još uvijek smo samo lokalna ekipa. Bili smo primljeni na posljednju gitarijadu “Na Putu za Jug” u Mostaru, ali su posao i daljina bili prevelika prepreka. Jedan nastup bi izdvojili kao poseban, a to je zatvaranje kulturno-umjetničke manifestacije Bihaćko Ljeto 2021. Bila nam je to ogromna čast. Bihać je dugo vremena stagnirao na muzičkom polju. Pojava “kvazi bendova” od dva člana sa vokalom i akustičnom gitarom natjerala je lokalne klubove da malo okrenu leđa bendovima koji za pojavu na stageu, prije svega, traže prostor. O opremi da i ne govorimo. Mnogo je lakše obezbijediti uslove za dvoje i jednu akustičnu gitaru nego za puni sastav benda. To i dalje opstaje, ali su bendovi uradili dobar povratak na scenu. Kvalitet ne možete ignorisati, uvijek će naći put, barem lokalno. Danas u Bihaću imate četiri benda u tom, da kažemo, malo žešćem smjeru muzike. Pored nas tu su „Grefran“, „Misery Crown“, „New Storm“. Tu su i „The Babe Barbarella“,  „Luddit“, „Yall Aux Yeux“, Lejla Dolores…

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Laka objavio singl "Mama"

Općenito, Bihać je prepun muzike, prepun talenata koji će se, nadamo se, pokazati na pozornici festivala Bihać Urliče – poručuju momci iz bihaćkog benda.

Da ovi muzičari imaju i veliko srce pokazao je humanitarni koncert za Maka Kajtazovića.

– Pojedinačno smo učestvovali u mnogo toga, pa i u humanitarnim akcijama. Kao „Emberdown“, ovo nam je prva humanitarna svirka. Bendovi koji su učestvovali na svirci su „New Storm“ i „Misery Crown“. Vidjevši facebook post o problemu malenog Maka, došli smo na ideju da uradimo zajedničku humanitarnu svirku. Ishodom smo itekako zadovoljni, premašio je sva naša očekivanja. Upravo zbog toga smo i odlučili pokušati napraviti sličnu stvar i u Bosanskoj Krupi, ali, kako smo već naveli, taj koncert je još uvijek samo ideja – poručuju iz benda „Emberdown“.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Veliki interes za koncert muzičke dive Josipe Lisac u Sarajevu

Rasprodano je već pola kapaciteta dvorane Bosanskog kulturnog centra...

Hanka Paldum o bajramskom koncertu u Mostaru, ramazanu, Abdulahu Sidranu…

Prva dama bh. estrade Hanka Paldum uveliko se priprema...

Muzička diva Josipa Lisac 11. maja u BKC-u u Sarajevu

Pedeset godina albuma "Dnevnik jedne ljubavi" jubilej je koji...

Latif Moćević gost na koncertu svjetske zvijezde Mahera Zaina u Zetri

Maher Zain, jedan od najboljih svjetskih izvođača duhovne muzike...