Event & ZabavaMuzika

Art Dileri spajaju razdvojeno

0
Art Dileri spajaju razdvojeno, Life.ba

Art Dileri spajaju razdvojeno, Life.baPrednost turbo ’’umjetnicima’’ nad rock muzičarima. Zašto je potrebno da postoje mainstream bendovi? Dobili smo dobar rock bend, čuvajmo ga.

Mainstream rock scena na prostorima ex-YU gotovo i da ne postoji. S jedne strane imamo bendove koji postoje više od 25 godina i koji, nažalost, jedini mogu da dovedu veći broj ljudi na koncerte. Naravno, ima izuzetaka i među novim bendovima, ali je taj broj zanemarljiv. Postavlja se pitanje šta je razlog. Postoji puno razloga koji su uticali na marginalizaciju rock scene na ovim prostorima. Pre svega, rock kultura je i na globalnom nivou u malom zaostaku u odnosu na neke druge. Ako gledamo lokalno, odnosno ako posmatramo ex-YU prostor zaista je puno faktora. Atmosfera koja je nastala poslije razilaženja bratskih država bila je idealna za razvijanje mutanta zvanog turbo folk. Mediji su iz raznih razloga davali prednost turbo ’’umjetnicima’’ nad rock muzičarima.

Mainstream bendovi

Posljednjih godina situacija ide na bolje, doduše sporije od puža, ali se pomjera. Uspostavljaju se kontakti između muzičara iz svih zemalja što predstavlja jednu fenomenalnu stvar. Nadajmo se da će to kroz nekoliko godina dati rezultate. Jer samo produbljivanjem saradnje između bendova iz država koje govore sličnim jezikom možemo očekivati i skoriji nastanak ’’velikih’’ bendova, odnosno nastanak mainstream bendova.

Zašto je potrebno da postoje mainstream bendovi? Razloga ima puno. Neki od najbitnijih su ti što će lakše doći do ušiju širih narodnih masa, a nakon toga masa će lakše prihvatiti i neke undergorund varijante. Također, mainstream bendovi prave prostor i underground bendovima. Jedan od bendova koji zaista ima potencijal da postane ’’veliki’’ je Art Diler. Art Diler dolazi iz Srbije i svira melodični hard rock sa pjesmama na maternjem jeziku. Čine ga četiri momka koji se poznaju skoro cijeli život – Marko Blagojević vokal i bass; Marko Veljković klavijatura; Nenad Stojković Shix gitara i Bojan Stevanović Stole. Postoji četiri godine i ima zavidne rezultate iza sebe. Jedan je od rijetkih bendova koji je uspio da pomiri mišljenje publike i stručne kritike. Sam pristup Art Dilera muzici daje nam za pravo da im dodjelimo epitet ’’jedan od najboljih mladih bendova’’. Art Diler su koncertno ubjedljiv sastav (Branimir Lokner, muzički urednik i kritičar), svirački kvaliteti članova grupe su gotovo dovedeni do vrhunca. Art Diler ima iza sebe jedan album koji je objavljen u junu 2009. godine. Album je odlično prihvaćen i od strane kritičara i od strane publike. Gotovo cijeli tiraž je rasprodat. Istina, nisu to veliki tiraži, ali sama činjenica da je rasprodat, ma koliki on bio, u doba interneta, je za respekt. Pristalice melodičnog hard rocka imaju razloga za zadovoljstvo i “Miris jeseni” je album na kojem mogu naći dovoljno interesantnih i vrlo slušljivih mjesta.”. (Branimir Lokner). Art Diler je nastupio u preko 40 gradova širom Srbije, a nedavnim nastupima u Švajcarskoj bend je po prvi put prešao granice svoje države. ’’Danas kada svi bježe od prave svirke Art Diler se hvata sa time u koštac i …svira. I to jako dobro!’’ (Dragan Petrović. Jazz pijanista). Preslušavanje albuma na trenutak može zavarati čovjeka, jer može pomisliti da je Art Diler ’’mekan’’ bend. Sve to pada u vodu na nastupima benda.

Vulkanska energija

Energija koju ova četiri momka pružaju na svojim nastupima može se nazvati vulkanskom. Trenutno je  u toku rad na drugom albumu, i kako kažu sami članovi benda može se očekivati stari Art Diler, ali na trenutke sa modernijim zvukom. Ostaje nam da sačekamo drugi album i nadamo se da će biti u rangu prvog koji je gotovo bez slabog momenta.

Art Diler je jedan od bendova koji ima potencijala da spoji ex-YU prostor, da otvori vrata medija i drugim grupama. Nadamo se da će usjpeti u tome. Za kraj je možda najbolje citirati Dragana Petrovića: ’’Dobili smo dobar rock bend. Čuvajmo ga. Dobro sviraju, melodija je tu, lepo izgledaju…to je to što privlači publiku na koncerte i zbog čega se pale upaljači u mraku…’’


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.