5 vrsta glazbe koje će povećati vašu produktivnost

- Advertisement -

Prema istraživanju dr. Lesiuka, oni koji su slušali glazbu brže su izvršavali svoje zadatke i imali su bolje ideje od onih koji nisu slušali glazbu.

Znanstvenici su odredili pet tipova glazbe koji mogu povećati vašu produktivnost.

Nije tajna da muzika utječe na raspoloženje, kreira ljudske emocije, pa čak i usmjerava tok nekih događaja, primjerice kada je u pitanju donošenje odluka. Nije isto ako je osoba koja donosi odluke muzikom potaknuta na živahno raspoloženje ili na depresivno.

Muzika vam može pomoći da se opustite, ona takoreći podešava ton vaše okoline, bilo da je riječ o poslovnom okruženju bilo da je riječ o noćnom partyju.

Međutim, muzika je danas postala i sredstvo kojim se može povećati radna produktivnost. Mnogi je, i bez savjeta i istraživanja znanstvenika, koriste kao način bijega od dosadnih zadataka koje obavljaju na poslu, na primjer sjedeći za kompjuterom.

Dakle, koliko je korisna muzika kada se fokusirate na svoj radni zadatak?

Teresa Lesiuk, profesorica u programu muzikoterapije na Sveučilištu u Miamiju, istražuje utjecaj slušanja glazbe na radni učinak. Prema istraživanju dr. Lesiuka, oni koji su slušali glazbu brže su izvršavali svoje zadatke i imali su bolje ideje od onih koji nisu slušali glazbu.

No, postoje neke vrste muzike koje pogoršavaju produktivnost. Nekoliko studija pokazalo je da popularna glazba ometa razumijevanje čitanja i obradu informacija. Ali,ta su istraživanja poslužila da se utjecaj glazbe pozitivno usmjeri na rad. Naravno, dokazano je da produktivnost ovisi o vrsti glazbe.

PROČITAJTE JOŠ:  Eldin Huseinbegović pred koncerte: Zahvaljujući muzici putujem širom svijeta i upoznajem nove narode i kulture

Koja vrsta glazbe ne funkcionira?

-Kad radim, teško mi je usredotočiti se kada ljudi razgovaraju. Slično tome, slušanje glazbe s tekstovima gotovo je jednako ometajuće, pojašnjava doktorica Haake koja radi istraživanje slušajući glazbu na poslu te je tako utvrdila određene čimbenike koji bi mogli odrediti da li vas glazba ometa.

Složena glazbena struktura

Pjesme složenije glazbene strukture, poput “Muffin Mana” Franka Zappe, mogu više odvratiti pažnju slušatelja u usporedbi s pjesmama jednostavne tro-akordne strukture, poput Johna Denvera “Leaving on Jet Plane”.

Pjesama

Tekstovi vam mogu odvratiti pažnju, jer vas mogu usmjeriti na poruku pjesme i prekinuti vaš tok misli.

Navike slušanja

Ako je netko naviknut slušati glazbu dok radi, to je često korisnije od za rad. I obrnuto je istina. Dakle, ako netko nije naviknut na glazbu, slušanje bi moglo ometati njegov rad.

Teškoća zadataka

Ako radni zadatak zahtijeva više razmišljanja i usredotočenosti, glazba može otežati efikasan rad.

Kontrolirati

Kad se glazba nekome nametne, obično više odvratiti pažnju nego ako osoba ima mogućnost izbora.

Doktorica Haake odredila je kako koja vrsta glazbe djeluje.

  1. Klasična glazba

Kad pomislimo na klasičnu glazbu, u našim se mislima pojavljuju skladatelji kao što su Bach, Vivaldi i Handel. U jednoj studiji, sedam od osam radiologa otkrilo je da barokna glazba povećava raspoloženje i koncentraciju na njihov rad. Ako tražite gdje započeti, isprobajte Vivaldijev brzi tempo „Četiri godišnja doba“ ili Bachov Brandenburgski koncert.

  1. Glazba iz prirode

Slušanje zvukova prirode može poboljšati kognitivne funkcije i koncentraciju. Umirujući zvukovi poput protoka vode, kiše i šuštanje lišća djeluju dobro, a šumovi poput ptičjih poziva i zvukova životinja mogu odvratiti pozornost.

  1. Epska glazba
PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku

Epska glazba može učiniti da se osjećate kao da radite nešto grandiozno kako biste promijenili svijet. To vas osnažuje i podiže. Dakle, ako se tijekom rada osjećate umorno i neinspirativno, pokušajte slušati neku epsku glazbu kako biste dobili dodatni poticaj motivacije.

  1. Glazba videoigara

Glazba iz videoigara odličan je izbor jer su skladbe posebno dizajnirane kako bi poboljšale vaše igračko iskustvo. Uostalom, prilično je ključno da izbjegnete tu ‘vatru’ ili da vješto manevrirate svojim putem kroz ‘horde neprijatelja’. Za početak pokušajte zvučni zapis Bastion ili jedan od zvučnih zapisa SimCityja.

  1. Ambijentalni zvučni snimci

Ako se na poslu osjećate stresno, isprobajte ambijentalnu glazbu. Kao što kaže Brian Eno, tvorac glazbe za zračne luke, „Ambijentalna glazba mora biti u stanju prihvatiti više razina pozornosti slušanja bez prisvajanja jedne posebno; mora biti jednako nezamislivo koliko i zanimljivo.”

Ostale vrste glazbe

Postoji nekoliko drugih vrsta glazbe koje možete slušati tijekom rada, poput glazbe za meditaciju, bluesa ili jazza. Ako se želite riješiti svojih brbljavih kolega na poslu ‘nabijate’ slušalice.

Eksperimentirajte i sami ćete vidjeti što djeluje pozitivno na vaš rad. Možda vam neka nježnija muzika može pomoći da poboljšate radni fokus, a neka energičnija da vas motivira… Naravno, postoji vrijeme i kada je tišina jednostavno zlatna.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

Bosanci i Hercegovci vrše posljednje pripreme za prvomajske praznike....

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...