10 najgledanijih videa u historiji YouTubea

- Advertisement -

YouTube je najpopularnija i najpoznatija video-platforma na svijetu. Ova stranica u februaru je proslavila 15 godina postojanja – 2005. godine osnovala su je tri bivša zaposlenika PayPala, Chad Hurley, Steve Chen i Jawed Karim.

U studenom 2006. godine Google je kupio YouTube za 1.65 milijardi američkih dolara i od tada ova platforma posluje kao jedna od njihovih najuspješnijih podružnica.

Popularnost se danas često mjeri u broju pregleda na YouTubeu, a među najgledanijim videima od nastanka platforme uglavnom su spotovi muzičara. Međutim, na trenutnom popisu 10 najgledanijih videa u historiji YouTubea, našla su se i dva simpatična „uljeza“. U nastavku pogledajte cijelu listu i pronađite ih.

  1. Katy Perry – Roar (3.04 milijardi pregleda)

Video američke pjevačice lansiran je 5. septembra 2013. godine i posljednjih godina caruje u top 20 najgledanijih. Katy je jedna od rijetkih koja je svojevremeno koristila YouTube i za pred-promociju ovog spota objavljujući brojne teasere, a sudeći prema popularnosti videa, ta odluka definitivno se isplatila.

  1. Maroon 5 – Sugar (3.15 milijardi pregleda)

Spot grupe Maroon 5 objavljen je 14. januara 2015. godine. Radnja spota bazira se na radnji komedije „Wedding Crashers“, a redatelj filma David Dobkin režirao je i spot.

  1. Justin Bieber – Sorry (3.26 milijardi pregleda)

Justin Biber drugi je muzičar u historiji koji je postigao milijardu pregleda na YouTubeu, ali taj status osigurao mu je hit „Baby“. To ipak nije njegov najgledaniji video. Tu titulu nosi „Sorry“ koji je objavljen 22. oktobra 2015. godine.

  1. PSY – Gangnam Style (3.56 milijardi pregleda)

PSY je zahvaljujući spotu za pjesmu „Gangnam Style“ postao ikona YouTubea. Taj video objavljen je 15. jula 2012. godine i trebao mu je samo pet mjeseci da dođe do brojke od milijardu pregleda. Upravo je PSY prvi izvođač kojem je to uspjelo. Brojku od dvije milijarde pregleda postigao je u maju 2014. godine i taj je rekord držao sve do 2015. godine.

  1. Mark Ronson & Bruno Mars – Uptown Funk (3.80 milijardi pregleda)

Globalni megahit Marka Ronsona i Brune Marsa iz 2014. godine i dalje je nevjerojatno popularan pa ne čudi što broj pregleda ovog videa i dalje raste iz dana u dan. To je i jedan od videa s najviše lajkova na YouTubeu – za sada ih ima 14 miliona.

  1. Masha and the Bear – Recipe for Disaster (4.25 miljardi pregleda)

Ovo je prvi „uljez“ na popisu najgledanijih videa, a ujedno i jedini video koji nije muzički. Epizoda popularnog crtanog filma „Maša i medvjed“ dosad je skupila više od četiri milijarde pregleda.

  1. Wiz Khalifa & Charlie Puth – See You Again (4.5 milijardi pregleda)

Pjesma koja je pratila promociju filma „Furious 7“ na YouTubeu je objavljena u aprilu 2015. godine. Bila je svojevrsni tribute glumcu Paulu Walkeru, jednoj od glavnih zvijezdi ove franšize, koji je preminuo 2013. godine. Upravo je ona skinula „Gangnam Style“ s prvog mjesta najgledanijih videa.

  1. Ed Sheeran – Shape of You (4.7 milijardi pregleda)

Kantautor Ed Sheeran godinama niže hit za hitom, a „Shape of You“ jedan je od najvećih. Izdan je 2017. godine. Sve što Ed takne pretvori se u zlato pa tako čak i klasičan „lyric“ video za ovu pjesmu ima nevjerojatnih 840 miliona pregleda.

  1. Pinkfong – Baby Shark Dance (5.1 milijardi pregleda)

Evo i drugog „uljeza“ na listi. Megapopularnu korejsku pjesmicu za djecu koju prati i koreografija sigurno niste mogli izbjeći. Ona je i dalje sastavni dio repertoara većine djece, a njezinoj popularnosti ne nazire se kraj.

  1. Luis Fonsi & Daddy Yankee – Despasito (6.7 milijardi pregleda)

Jednako zarazna pjesma kao i „Baby Shark“ definitivno je „Despasito“. Ultimativni hit portorikanskih muzičara Luisa Fonsija i Daddyja Yankeeja na YouTubeu je objavljen u januaru 2017. godine. Trebalo mu je samo 97 dana da dostigne prvih milijardu pregleda i službeno je prvi video u historiji koji je prešao granicu od četiri, pet i šest milijardi pregleda.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...