VOZISMO: Renault Twingo i Twingo RS – jao, kako ti je sladak, dame kažu (FOTO)

- Advertisement -

Odavno su ovi mališani prestali biti samo prevozna sredstva. Znate za onu – od tačke A do tačke B. U vrijeme brzog načina življenja često se između ove dvije tačke nekako „ušunja“ još nekoliko nepredviđenih. Zbog toga sve više tragamo za zabavnijim vozilima. Naravno, uvijek je stvar percepcije – šta je kome danas zabavno?

Ima i ova druga, no, nikako manje bitna stvar. A to je, ako uopće ima logike, najavljeni smak svijeta prema proročanstvu Maja. I ukoliko se zaista obistini, svakako će većina krenuti prema Njemačkoj. Tako su bar rekli. Zato predlažemo bježaniju s jednim od ova dva. Evo i zašto:

Gledali ste bar deset filmova i znate kako izgleda smak svijeta, sve se ruši, propada, prevrće i okreće…A vama brzo treba svaki preostali milimetar.

Žene: One bi se mogle odlučiti za ovaj, kako ga mi volimo nazvati, obični, Renault Twingo sa 1.2 16V motorom i 75 KS. Taj se provlači kroz iglene uši. Dovoljno vam je mali (Twingo, da neko ne protumači pogrešno). S druge strane, opet dovoljno veliki da vam u njemu neće nedostajati prostora. „Lijepo i nježno“ se vozi, onako lagano „ženski“. Baš tako. Gradski.

 [nggallery id=1046]

Muškarci: Njima svakako preporučujemo RS verziju. Pod haubom je 1.6 litarski benzinac sa 133 KS. Dovoljno je za ubrzanje do 100 km/h za 8.7 sekundi i maksimalnu brzinu od 200 km/h (fabrički podatak). Više ni ne treba.

Ima Cup šasiju sa direktnijim ovjesom, 10 posto tvrđe opruge i 4 mm niže težištem u odnosu na standardni model, ovaj s kojim će bježati vaša žena. Baš takav vam treba. Brz je, stabilan, sjajno vlada asfaltom. Ako ga znate voziti. A i bitno vam je da pobjegnete prije žene. Dobre gume se podrazumijevaju.

[nggallery id=1047]

Da se malo vratimo na bijeg od smaka svijeta, u Njemačku. Dakle, ni jedan ni drugi Twingo nemaju baš pretjerano veliki prostor za prtljag. Činjenica. Opet, činjenica je i vam takav prostor ni ne treba. Jer, malo je onih koji se pakuju dok bježe, od smaka svijeta.

Ipak, sasvim je dovoljno za neke potrepštine koje će vas držati u životu dok ne stignete, u Njemačku. Kofer, ili recimo dva manja, sa osnovnim stvarima, voda, sokovi, hrana i nekoliko pari čarapa. Čistih. Sve to može stati u gepek novog Twinga.

Cijena i potrošnja? Kad bježite, one vam svakako nisu bitne. Ovaj slabiji je, jasno, ekonomičniji. I ako želite da vam žena pobjegne od smaka svijeta za manje novca od vas, bolji je izbor.

S druge strane, mi, muškarci, nama je baš bitan taj odziv pedale gasa. A ovaj u RS-u je sjajan. Da ne bude zabune, nije baš kao kod trkaćih automobila, ali zadovoljit će potrebe. Sigurno. Što se tiče cijene, Renault na ovim prostorima ima prodajne akcije, čini se, 24 sata dnevno, i tokom cijele godine, tako da ćete i jedan i drugi, bez brige, moći kupiti po povoljnim uvjetima. I da vam ostane novca, kad stignete u Njemačku.

Šalu na stranu. Renault je s novim Twingom napravio sjajan posao i svakako je bilo užitak voziti obje verzije. I vama bi, vjerujemo. Mjesta za parking u izobilju, potrošnja u slučaju verzije s 1.2 motorom jedva da prelazi pet litara u gradskim uvjetim vožnje (a maltretirali smo ga).

Ovaj drugi, RS jurišnik, on doduše troši malo više. Logično, gotovo duplo je snažniji. Tehničke specifikacije, cjenovnike i ostale detalje možete potražiti na www.renault.ba

U ovoj našoj nesvakidašnjoj priči (kao da su ostale na Muškom Portalu drugačije) ženama smo posvetili malo više pažnje. Uostalom, kao i one same sebi. Zbog čega? Pa „padale“ su na obje verzije Twinga koje smo vozili.

Znate kako su komentarisale – „jao, kako ti je sladak“. Twingo naravno. Zato smo i tražili da s vama podijele svoje mišljenje. Evo šta su nam neke od njih rekle, onako, na prvu:

Lejla Selmanović, tv voditeljica

Malen, kompaktan i sladak. Jednostavno neodoljiv. Mislim da bi mi baš lijepo pristajao, s tim što bih odabrala neku manje upadljivu boju, poput tamnije metalik sive ili crnu. Inače mi nije toliko važno kako automobil izgleda. Najvažnije je da je ispravan, ekonomičan i da ima CD plejer, jer bez svoje omiljene muzike ne mogu zamisliti vožnju. Ali, protiv ovakvog ljepotana ne bih imala ništa protiv. Također, nisam ovisna o automobilu. Vozim povremeno, najčešće kada sam u stisci s vremenom ili ukoliko moram na put van grada.

Brankica Rudan, tv voditeljica

Voljela bih jedan, bar na korištenje. Rado ću ga čuvati, maziti, paziti i uredno garažirati 🙂 ne bunim se da to bude i na godinu 🙂 Biću pokretna reklama. Novi Twingo izgleda moderno  Dovoljno mali za gradsku vožnju. Čini mi se da je s njim jednostavno za parking, ali isto tako dovoljno veliki i siguran da vas odveze i na duže putovanje. Znam da je Renault uvijek odisao udobnošću. Vjerujem da je tako i ova put. Definitivno biram crvenu ili bordo boju, za potpunu ljepotu . Mala potrošnja uz moderan dizajn ovom automobilu garantira uspjeh na tržištu. Mali Twingo dobrodošao na ceste i sretno!

Mersiha Drinjaković, ne znamo zašto nije tv voditeljica 😉

Kad vidim Renault Twingo zamislim kofere u prtljažniku i put prema moru. Djeluje mi kao automobil koji može ‘potegnuti’ i to bez puno muke. Sviđa mi se oblik, nekako je ‘ženski, blag’, ali istovremeno uliva povjerenje. Jednostavno, auto u kojem se možeš zamisliti na putu oko svijeta 🙂

 

 

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...