Maradona i Messi doživjeli istu sudbinu: Neuspjeh najboljih

- Advertisement -

Na 14. Svjetskom prvenstvu u nogometu koje je 1990. godine održano u Italiji na vrhuncu forme bio je golman tadašnje reprezentacije Jugoslavije Tomislav Ivković. Pamti se kako je Argentina u četvrtfinalu, tek nakon penala, eliminisala ”Plave”. No, jedan detalj se posebno urezao u sjećanje. Udarac, tada najboljeg igrača svijeta, Maradone zaustavio je čuvar mreže Juge.

”Ponudio sam mu opkladu. Sto dolara za odbranjeni penal”, kasnije je često spominjao Ivković. Provokacijom je Tomo dekoncentrisao ”Malog zelenog”. Zaustavio je udarac igrača koji je u to vrijeme bio broj jedan na planeti. Podvig za pohvalu, ali nedovoljno za prolaz dalje.

Dvadeset i osam godina poslije islandski golman Thor Halldorsson ponovio je Ivkovićev scenarij. Kao što je ’90. godine najbolji igrač svijeta bio Maradon, trenutno je ,uz Ronalda, Argentinac Messi broj jedan.

PROČITAJTE JOŠ:  Muzaferija: Danas sam se osjećala grozno, ali sutra želim jako dobar rezultat

No, kao i njegov sunarodnjak Maradona na Mundijalu nije imao sreće s penalom. U utakmici prvog kola grupe D između Argentine i Islanda kod rezultata 1:1 dosuđen je kazneni udarac za Gaučose.

Loptu je namjestio Messi, ali je Halldorsson bez psiholoških igrica i posebnih akrobacija zaustavio udarac igrača Barcelone. Inteligentno je reagovao Thor koji podsjeća na nekog bodyguarda noćnih klubova. Možemo shvatiti kako se i najbolji igrač današnjice ipak malo dekoncentrisao njegovom pojavom.

Halldorsson je nakon ovog podviga istakao kako je dobio mnogo poruka podrške.  Ipak, šta je drugo mogao očekivati kada je zaustavio udarac najboljeg igrača 21. stoljeća.

PROČITAJTE JOŠ:  Euforija pred utakmicu BiH i Ukrajina: Zeničke ulice pune štandova s navijačkim rekvizitima
ST PETERSBURG, RUSSIA – JUNE 26: Lionel Messi (L) of Argentina in action against Bryan Idowu (R) of Nigeria during the 2018 FIFA World Cup Russia Group D match between Nigeria and Argentina at the Saint Petersburg Stadium in St. Petersburg, Russia on June 26, 2018. ( Fatih Aktaş – Anadolu Agency )

Njegov uzor je Buffon kojeg smatra fantastičnim golmanom, ali i čovjeka sa sjajnim karakterom. Inače, Halldorsson se profesionalno bavi režijom spotova i reklama, a nogomet mu je ljubav.

Radi za jednu veliku produkcijsku kuću. Na poslu je od 9 do 16 sati, a nakon toga se postveti najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. Stoga je njegov popthvat da zaustavi udarac Messiju još uvijek top tema na Islandu.

https://www.youtube.com/watch?v=F-KXtmOLYgI

Halldorsson i Ivković mogu se pohvaliti da su na Mundijalima odbranili penale najboljim argentinskim igračima, odnosno u tim trenucima najboljim nogometašima svoje epohe – Maradoni i Messiju.

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...