Zidane bez poraza u finalima svih takmičenja

- Advertisement -

Proslavljeni francuski fudbaler i trener Zinedine Zidane sinoćnjim trijumfom protiv Manchester Uniteda na skopskoj areni Filip II u Super kupu Evrope, osvojio je svoj šesti trofej od januara prošle godine, od kada sa klupe vodi “kraljevski klub”.

Kao igrač Zidane je u 10 sezona koliko je nosio dres Reala, 12 puta osvajao trofeje, a kao trener madridskog kluba u 584 dana u kojima je klub vodio u 88 utakmica osvojio je šest trofeja. Zidane tako, statistički gledano, svakih 15 utakmica osvaja po jedan trofej.

Prvi trofej 45-godišnjeg Zidanea bio je osvajanje Lige prvaka u prošle dvije sezone. U četvrtom mjesecu od kada je postao šef stručnog štaba Real Madrida, slavio je protiv gradskog rivala Atletica u finalu Lige prvaka. U augustu prošle godine Zidane je s Realom pobijedio Sevillu u Super kupu, a u decembru je osvojio Svjetsko klupsko prvenstvo u Japanu. U posljednjem finalu Lige prvaka Real je slavio protiv Juventusa, a prošle sezone je osvojio i špansku La ligu javlja Anadolu Agency (AA).

PROČITAJTE JOŠ:  Nesvakidašnji prizor: Zmija prekinula meč u Srbiji, ujela sudiju, ali je postao heroj

Francuski stručnjak je s Realom u svim takmičenjima ostvario 66 pobjeda, 15 puta je njegov tim igrao neriješeno, a poražen je sedam puta. Real pod vodstvom Zidanea je postigao 247, a primio 92 gola.

U historiji kluba dugoj 115 godina Zidane je vječnoj listi trenera na četvrtom mjestu, kada se zbroje svi postignuti rezltati. Prvi na toj listi je Miguel Munoz koji je od 1960. do 1974. s Realom osvojio ukupno 14 trofeja, drugi je Luis Molwny s osam trofeja, a treći je Vicente Del Bosque sa sedam osvojenih trofeja.

Zinedine Zidane nije izgubio niti jedno finale u kojem je nastupio kao trener Reala. U finalima Lige prvaka slavio je protiv Atletico Madrida i Juventusa, u UEFA Super kupu je pobijedio United i Seviilu, a u finalu Svjetskog klupskog prvenstva njegov je tim bio bolji od japanske Kashime.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Informacije radi, kao trener i kao igrač Zidane je nastupao na četiri utakmice UEFA Super kupa, 1996., 2002., 2016. i 2017. godine i svaki put je bio na pobjedničkoj strani.

– Mourinhov “nesretni” skor – 

Menadžer Manchester Uniteda Jose Mourinho je sinoćnjim porazom u Skoplju upisao svoj treći u utakmicama Super kupa, koliko puta je i vodio neki tim u tom takmičenju. Portugalac je Super kup izgubio 2003. godine, kada je njegov Porto minimalno poražen od italijanskog Milana.

Deset godina kasnije, na klupi londonskog Chelsea Mourinho je Super kup igrao protiv njemačkog Bayerna. Utakmica iz 2013. godine završena je porazom Chelsea nakon penala. Sinoć je kao trener Uniteda poražen od Reala.

Mourinho (54) je protiv svog bivšeg kluba Real Madrida neki tim vodio pet puta i zabilježio četiri poraza. Prvi je trener koji je tri puta poražen u Super kupu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...