Završene 21. Zimske olimpijske igre

- Advertisement -

Spektakularnom ceremonijom zatvaranja na pokrivenom stadionu BC Place u Vancouveru, u kojoj je učestvovalo 2.400 izvođača svečano su završene 21. Zimske olimpijske igre.

Olimpijske igre, koje su započele u sjeni tragične pogibije 21-godišnjeg gruzijskog sanjkaša Nodara Kumaritashvilija na treningu dan uoči otvaranja, završene su razigranom ceremonijom u slavu Kanade, njezinih organizatora i sportaša, prenosi Hina. Stadion ispunjen sa 60.000 gledatelja, većinom Kanađana, razdragano je slavio prethodnu pobjedu domaćih hokejaša u finalu s SAD-om, i ukupan uspjeh kanadske reprezentacije koja je osvojila rekordnih 14 zlatnih medalja. U olimpijskoj tradiciji, svi su sportaši ušli u arenu u isto vrijeme, ne više podijeljeni po zemljama, već zajedno kao jedna nacija sportaša.

Nacionalnu zastavu BiH nosio je bh. skijaš Marko Rudić, koji je u slalomu zauzeo 36. mjesto, a u veleslalomu 58. mjesto. Olimpijska zastava koja se u Vancouveru vila 16 dana, spuštena je i predana Anatoliju Pahomovu, gradonačelniku ruskog Sočija, grada domaćina idućih Zimskih olimpijskih igara 2014. godine, uz glazbu Čajkovskog, Borodina i Šostakoviča. Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Jacques Rogge u svom je govoru proglasio igre “odličnima i vrlo prijateljskima”, odajući počast poginulome gruzijskom sanjkašu Kumaritashviliju i pozvavši sportaše svijeta da se okupe ponovo u Sočiju. “Došlo je vrijeme da kažemo doviđenja, da kažemo hvala vam i da možda usporedimo trenutak Kanade od prije i Kanade sada…..sada nas poznajete”, rekao je predsjednik Organizacijskog odbora ZOI u Vancouveru John Furlong.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

U svečanosti zatvaranja nastupili su i Neil Young, William Shatner, Catherine O’Hara, Michael J. Fox, Michael Buble i druge kanadske zvijezde. Na kraju svečanosti, uz nastup muzičkih zvijezda na pozornici u središtu stadiona, arenu je ispunilo oko 2.500 sportaša sudionika Igara. Spuštanjem olimpijske zastave i gašenjem olimpijskog plamena, XXI. Zimske olimpijske igre u Vancouveru službeno su proglašene zatvorenima. Inače, osim spomenutog Marka Rudića, Bosnu i Hercegovinu su u alpskom skijanju na Igrama u Vancouveru predstavljale Žana Novaković i Maja Klepić. Novaković je u slalomu zauzela 40., a u veleslalomu 41. mjesto, dok je Maja Klepić u veleslalomu bila 52., a utrku slaloma nije završila.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

U nordijskom skijanju BiH su predstavljali Tanja Karišik i Mladen Plakalović. Karišik je u skijaškom trčanju na 10 km slobodnim stilom osvojila 72. mjesto, dok je u biatlonu 7,5 km sprint bila posljednja, 88. Plakalović je u trčanju 15 km slobodnim stilom osvojio 78. mjesto.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...