Wings for Life World Run: U nedjelju 8. maja cijeli svijet će trčati za one koji ne mogu

- Advertisement -

Tačno u 13 sati ove nedjelje počet će deveto izdanje najmasovnije trke na svijetu, Wings for Life World Run, od koje su svi prihodi namijenjeni pronalasku lijeka za povrede kičmene moždine. Zajedno s ostatkom svijeta trčati mogu i učesnici iz Bosne i Hercegovine – samostalno pomoću mobilne aplikacije ili na organizovanoj trci u Mostaru.

Wings for Life World Run je globalna humanitarna trka jedinstvenog formata u kojoj svi takmičari diljem svijeta startuju u isto vrijeme, a cilj dostiže učesnike u vidu presretačkog vozila.

Pored glavnih trka na sedam lokacija u svijetu, učestvovati je moguće u nekoj od organizovanih utrka uz aplikaciju (kao što je ona u Mostaru, na kampusu Sveučilišta), ili samostalno pomoću mobilne aplikacije, što trkačima omogućava izbor staze i uslova.

Za učešće putem aplikacije potrebno je instalirati Wings for Life World Run aplikaciju, koja je dostupna na Google Play Storeu i App Storeu.

U aplikaciji je moguće postaviti cilj u pretrčanim kilometrima, potražiti organizovanu trku u Mostaru, priključiti se nekom od timova ili pozvati prijatelje na trku.

Potrebno je dozvoliti korištenje GPS-a zbog praćenja pređene razdaljine i optimizirati korištenje baterije kako bi mogla nesmetano raditi i kada je mobitel u stanju mirovanja.

Učesnike koji trče uz aplikaciju lovi virtuelno presretačko vozilo, koje kreće 30 minuta nakon starta i postepeno povećava brzinu, a trka traje sve dok ne sustigne i posljednjeg učesnika.

Učesnici aplikaciju trebaju uključiti 15 minuta prije početka trke, a tačno u 13 sati po lokalnom vremenu trebaju pritisnuti START i početi trku. Aplikacija će cijelo vrijeme pokazivati broj pretrčanih kilometara, brzinu takmičara i poziciju presretačkog vozila.

PROČITAJTE JOŠ:  Nakon Irana: Napade na Izrael također pokrenuli Jemenski Huti i Hezbolah

Svi učesnici aplikaciju mogu personalizovati vlastitim fotografijama, te na društvenim mrežama podijeliti ostvareni rezultat i pokazati kako je izgledalo njihovo trkačko popodne.

Od 2014. godine, ukupno 925.096 ljudi je učestvovalo u trci, a rekordna je sa 184.236 trkača bila 2021. U ovih osam godina pređeno je 9.034.954 kilometara i prikupljeno 33,3 miliona eura, a 100% iznosa svih startnina i donacija odlazi direktno na istraživanja kičmene moždine. Trčalo se u čak 195 zemalja na svim kontinentima, osim Antarktike.

Trka se može pratiti u direktnom prenosu na YouTubeu, a prijave su moguće na službenoj Wings for Life World Run stranici.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...

Od danas ponovo omogućene posjete KCUS-u

Posjete pacijentima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS)...

Kod Bosanskog Broda pronađena petogodišnja djevojčica iz Njemačke koja je žrtva trgovine ljudima

Na području Bosne i Hercegovina, tačnije na prijelazu Bosanski...

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...