Life newsSport

Wings for Life World Run: U nedjelju 8. maja cijeli svijet će trčati za one koji ne mogu

0
Wings for Life World Run: U nedjelju 8. maja cijeli svijet će trčati za one koji ne mogu, Life.ba

Tačno u 13 sati ove nedjelje počet će deveto izdanje najmasovnije trke na svijetu, Wings for Life World Run, od koje su svi prihodi namijenjeni pronalasku lijeka za povrede kičmene moždine. Zajedno s ostatkom svijeta trčati mogu i učesnici iz Bosne i Hercegovine – samostalno pomoću mobilne aplikacije ili na organizovanoj trci u Mostaru.

Wings for Life World Run je globalna humanitarna trka jedinstvenog formata u kojoj svi takmičari diljem svijeta startuju u isto vrijeme, a cilj dostiže učesnike u vidu presretačkog vozila.

Pored glavnih trka na sedam lokacija u svijetu, učestvovati je moguće u nekoj od organizovanih utrka uz aplikaciju (kao što je ona u Mostaru, na kampusu Sveučilišta), ili samostalno pomoću mobilne aplikacije, što trkačima omogućava izbor staze i uslova.

Za učešće putem aplikacije potrebno je instalirati Wings for Life World Run aplikaciju, koja je dostupna na Google Play Storeu i App Storeu.

PROČITAJTE JOŠ:  Legendarni bh. košarkaš se bori sa teškom bolešću, sin podijelio detalje borbe na društvenim mrežama

U aplikaciji je moguće postaviti cilj u pretrčanim kilometrima, potražiti organizovanu trku u Mostaru, priključiti se nekom od timova ili pozvati prijatelje na trku.

Potrebno je dozvoliti korištenje GPS-a zbog praćenja pređene razdaljine i optimizirati korištenje baterije kako bi mogla nesmetano raditi i kada je mobitel u stanju mirovanja.

Učesnike koji trče uz aplikaciju lovi virtuelno presretačko vozilo, koje kreće 30 minuta nakon starta i postepeno povećava brzinu, a trka traje sve dok ne sustigne i posljednjeg učesnika.

Učesnici aplikaciju trebaju uključiti 15 minuta prije početka trke, a tačno u 13 sati po lokalnom vremenu trebaju pritisnuti START i početi trku. Aplikacija će cijelo vrijeme pokazivati broj pretrčanih kilometara, brzinu takmičara i poziciju presretačkog vozila.

PROČITAJTE JOŠ:  (FOTO) Počeli protesti u Sarajevu: Spremni smo braniti državu svojim tijelima

Svi učesnici aplikaciju mogu personalizovati vlastitim fotografijama, te na društvenim mrežama podijeliti ostvareni rezultat i pokazati kako je izgledalo njihovo trkačko popodne.

Od 2014. godine, ukupno 925.096 ljudi je učestvovalo u trci, a rekordna je sa 184.236 trkača bila 2021. U ovih osam godina pređeno je 9.034.954 kilometara i prikupljeno 33,3 miliona eura, a 100% iznosa svih startnina i donacija odlazi direktno na istraživanja kičmene moždine. Trčalo se u čak 195 zemalja na svim kontinentima, osim Antarktike.

Trka se može pratiti u direktnom prenosu na YouTubeu, a prijave su moguće na službenoj Wings for Life World Run stranici.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)