Sport

WikiLeaks: Mafija upravlja bugarskim nogometom

0
WikiLeaks: Mafija upravlja bugarskim nogometom, Life.ba

WikiLeaks: Mafija upravlja bugarskim nogometom, Life.baBugarskim nogometom  upravlja mafija, koja koristi klubove da bi prala novac i popravila svoj imidž, navodi diplomatska depeša koju je objavio WikiLeaks.

Izvještaj “Bugarski nogomet  dobija crveni karton zbog korupcije” poslat je u januaru prošle godine iz američke ambasade u Sofiji.

“Opšte je mišljenje da bugarske nogometna  klubove direktno ili indirektno koriste osobe koje se bave organizovanim kriminalom, i koje ih koriste da bi stekle legitimitet, oprale novac ili brzo zaradile”, stoji u izvještaju.

PROČITAJTE JOŠ:  FIFA otvorila disciplinski postupak protiv reprezentacije Hrvatske: Vrijeđanje kanadskog golmana će ih koštati

Nogometni  klubovi u Bugarskoj bili su društveni, policijski ili vojni, a “prodati su novoj ekonomskoj eliti, poznatoj po svojoj bliskosti sa organizovanim kriminalom ili bivšim tajnim službama”, piše u depeši koju je potpisala Suzan Saton.

“Sada su skoro svi timovi povezani, ili su bili povezani, sa kriminalcima”, navodi se u izvještaju i ističe da su i najpoznatiji klubovi u Bugarskoj u rukama kriminalaca – Levski, CSKA Sofija, Liteks Loveč, Slavija, Černo More, Varna, Lokomotiva iz Sofije i Lokomitiva iz Plovdiva. Bugarske vlasti počele su u decembru istragu o osam utakmica koje su osumnjičene za namještanje, a u koje je umiješano 11 klubova. Istragu je izazvala sumnja koju je izrazila Evropska nogometna  unija.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)