Video: Ricciardo prije pobjede na VN Kine igrao – badminton

- Advertisement -

Daniel Ricciardo je u nedjelju odnio pobjedu u dramatičnoj utrci za Veliku nagradu Kine.

No par dana prije utrke on i njegov timski kolega iz Red Bull Racinga, Max Verstappen, odmjerili su snage u sportu koji naizgled nema nikakvih dodirnih tačaka sa Formulom 1 – badmintonu.

Vozači Formule 1 su poznati po munjevitim reakcijama i savršenoj koordinaciji oka, mozga i ruku. To ne čudi, s obzirom da moraju donositi odluke u djeliću sekunde u bolidu koji se kreće brzinama većim od 300 km/h.

U timu Red Bull Racinga su došli na ideju da testiraju brzinu reakcija njihovih vozača, a kako su se nalazili u Kini, izbor je pao na sport koji je tamo izuzetno popularan – badminton.

Badminton je u Kini skoro pa nacionalni vid rekreacije. Redovno ga igra oko 100 miliona Kineza, a kineski igrači već godinama dominiraju ovim sportom na međunarodnom nivou.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

Ricciardo i Verstappen su za tutoricu dobili jednu od najboljih igračica badmintona svih vremena – Wang Yihan, bivšu svjetsku prvakinju i srebrnu sa Olimpijade u Londonu 2012.

Oni su se u šangajskom Lark Sports Centru oprobali u nekoliko „badmintonskih“ izazova. U prvom zadatku su naizmjenično stajali na golu pokušavajući da odbrane što više loptica za badminton koje im je upućivao suparnik (uz pomoć jednog od prisutnih fanova), a uspješniji je bio Ricciardo.

Potom su testirali snagu servisa, a Wang Yihan im je udarcem od skoro 320 km/h visoko postavila ljestvicu (koju nijedan nije uspio dostići).

Zatim su njih dvojica u paru igrali protiv Wang i – razumljivo – izgubili, a onda su međusobno odigrali meč dublova, uz saigrače sa Tong Ji univerziteta. Ponovo je bolji bio Ricciardo.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

U posljednjem testu su na leđima nosili korpe od pletenog bambusa, u koje su za minut vremena trebali uhvatiti što više loptica koje su na teren slali ostali igrači. Vještijim se pokazao Verstappen.

„On je bio grozan, ja sam bio sjajan“, šalio se kasnije Ricciardo, koji je u ukupnom zbiru bio malo bolji, ali je priznao i da je imao malu prednost.

„Igrao sam badminton malo u školi, oko dva mjeseca, imali smo i malo takmičenje. Odrastao sam igrajući pomalo i tenis, i druge sportove s reketom“, izjavio je. Upitan za dojmove o Wang, rekao je:

„I ona je bila grozna, a ja sjajan! Šalim se, bila je odlična. Svidjelo mi se zagrijavanje koje je uradila. Sviđaju mi se smečevi, udarci preko glave su bili zabavni, oznojio sam se ispod pazuha, sve super!“

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...