Sport

Video profil: Darko Savić – najbolji bh. kajakaš

0
Video profil: Darko Savić – najbolji bh. kajakaš, Life.ba

Video nas vodi na ludu vožnju niz Vrbas sa Darkom Savićem, najboljim kajakašem u BiH i jednim od deset najboljihu svijetu. Darko govori o kajaku, o tome kako trenira, od koga je naslijedio ljubav i talenat za kajak, o Olimpijadi, Svjetskom prvenstvu i ambicijama za ovu godinu…

[xyz-ihs snippet=”darkosavic”]

Darko Savić je vlasnik najboljih rezultata u historiji kajakaškog sporta u BiH. Na domaćem terenu, na svom Vrbasu, osvojio je 5. mjesto na Evropskom prvenstvu, a ušao je i u prvih deset na svjetskoj rang listi. U 2016. godini pred Darkom su dva velika izazova: ispunjenje norme za Olimpijske igre u Riju, te nastup na Svjetskom prvenstvu čiji je domaćin Banja Luka.

Sve je za Darka počelo kada je zajedno sa vršnjacima iz naseljaotišao na jedan trening.Kako kaže, pošao je iz čiste razonode, ne sluteći da će nastati neraskidiva veza između njega, kajaka i Vrbasa.Teknakon nekoliko godina treniranja saznao je da se i njegov otac nekada bavio ovim sportom, koji u Banjoj Luci ima dugu tradiciju. Najbolji dokaz tome jestei to da je grad na Vrbasu bio domaćin Evropskog prvenstva.

PROČITAJTE JOŠ:  Osoba koja je oštetila vozila novinarima u Banjoj Luci uhapšena

Oči sportske javnosti bile su tada uperene u Darka, od kojeg se očekivao dobar rezultat. Zašto ne reći – mnogi su se potajno nadali i medalji.Od tog podviga dijelila ga je svega jedna sekunda.Na kraju je završio na petom mjestu,što je i dalje najbolji rezultat za BiH u kajakaškom sportu.

Najbolje rezultate Darko postiže u disciplini sprint koji, nažalost, nije olimpijska disciplina, pa će Banjalučanin put do Rija tražiti kroz nastupe u slalomu.Kako kaže,razlika u trenažnom procesu je minimalna i put u Rio ne bi trebao doći u pitanje.Nastup na OI je san svakog sportiste,no to nije jedini izazov u 2016. za našeg najboljeg kajakaša.

PROČITAJTE JOŠ:  Identifikovane četiri maloljetne osobe koje su otele zastavu tokom skupa u Banjoj Luci

Banja Luka će biti domaćin Svjetskog prvenstva u kajaku na divljim vodama i pokušaj osvajanja svjetske titule na domaćoj stazi,na svom Vrbasu, je prioritet za ovog 24-godišnjaka. To bi bez sumnje bila kruna njegove karijere, alii rezultat koji bi mnogo značio za kajak kao sport koji je u BiH vrlo često neopravdano zapostavljen. Prava šteta, reklo bise, jer za kajak imamo idealne prirodne uslove koje, nažalost, nekoristimodovoljno.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)