[video] Kako su majstori igre nekada dizali sarajevsku publiku na noge

- Advertisement -

Nekada se igrao”Novogodišnji malonogometni turnir”

S obzirom na to da se bliži kraj godine za čitatelje portala Life.ba prisjetili smo se nekadašnjeg ”Novogodišnjeg malonogometnog turnira” u kultnoj sarajevskoj Skenderiji.

Danas, nažalost, više nema ovog takmičenja koji je bio magnet za publiku i na kojem se igralo bez kalkulacija.

Nekoliko dana prije zvaničnog početka ovog turnira osjetila bi se posebna atmosfera u gradu na Miljacki. Sve je tada mirisalo na spektakl koji je uvijek na kraju opravdao očekivanja.

Piše:Edin Isanović

Pored Sarajeva i Želje učestvovali klubovi Velike četvorke

U Sarajevu su svojevremeno ljubitelji malog nogometa uživali u čarolijama majstora ove igre u trenucima kada je bila pauza u domaćem prevenstvu.

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog vijeka sarajevski list Večernje novine organizovale su popularni ”Novogodišnji malonogometni turnir” u Skenderiji.

Turnir je svake godine privlačio brojne nogometne zvijezde, koje su nogometnim vještinama uveseljavali uvijek ispunjenu olimpijsku dvoranu.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

U glavni grad BiH dolazili su najbolji igrači nekadašnje jugoslovenske lige. Pored Sarajeva, Željezničara, selekcije Večernjih novina učestvovali su klubovi Velike četvorke – Crvena zvezda, Partizan, Dinamo i Hajduk. Stariji čitatelji sjećaju se kako su organizatori svojevremeno uspjeli dovesti i holandski Ajax i njemački HSV.

Bitka za svaku loptu

Bez ikakvog pretjerivanja, za ove utakmice tražila se karta više. Vodila se borba za čarobni papirić koji bi omogućio ulazak u dvoranu. Osvojeni trofej na ovom nadmetanju imao je posebnu težinu u krugovima tadašnjeg jugoslovenskog nogometa. Majstori igre dizali su potezima sarajevsklu publiku na noge.

Klubovi iz grada na Miljacki, nošeni podrškom s tribina, znali su pobjeđivati u velikom stilu. Pamti se nogometni šarm i borba za svaku loptu, aut, korner, faul… Kriteriji su bili strogi i ne treba čuditi da je oficijelni spiker bio legendarni Mladen Delić, a pravdu su mogle samo dijeliti najbolje sudije elitnog razreda jugoslovenskog nogometnog prvenstva.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Izvanredna podrška navijača Sarajeva i osvojen trofej koji je imao posebnu težinu

Pamti se finale 1989. godine. Snage su odmjerili FK Sarajevo i selekcija Večernjih novina. Skenderija je bila krcata, a pamti se i fantastična podrška Hordi zla svojim ljubimcima.

Na jednoj strani igrači Bordo tima: Čardaklija, Geca, Guzina, Raičković, Suljagić, Mulavdić, Kuprešanin, Lazić i Prljača. Na drugoj selekcija Večernjih novina koju je predvodio pomenuti Mihajlović, potom ljubimac navijača Sarajeva Enver Lugušić, Baždarević, Škoro, Verlašević, Tošić i Gljiva.

Trebao je nastupati i Safet Sušić, ali se povrijedio u polufinalnom okršaju. Na kraju je slavilo Sarajevo koje je nošeno fantastičnom podrškom svojih pristalica uspjelo pomalo iznenađujuće slaviti, što možete vidjeti u video prilogu.

Ovaj turnir se danas samo pamti i spominje. A možda se ponovo nekada desi…

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...