TZ KS – Oživljavamo olimpijski duh i čuvamo uspomene na sarajevske Zimske olimpijske igre

- Advertisement -

Turistička zajednica Kantona Sarajevo, u saradnji sa KJP ZOI`84, Olimpijskim centrom Bjelašnica i Igman te Gradom Sarajevo, obilježava 38. godišnjicu sarajevskih Zimskih olimpijskih igara, kojima želi oživjeti olimpijski duh, starije generacije podsjetiti na 1984. godinu, a mlađe upoznati o značaju ovog historijskog datuma za grad, ali i državu.

Iz Turističke zajednice KS su najavili da će simbolično, od 8. do 19. februara, kada su i održane XIV zimske olimpijske igre 1984. godine, svakodnevnim aktivnostima turistima i građanima narednih dana ponudit sadržaje koji bude uspomene na sarajevsku olimpijadu.

Obilježavanje će započeti 8. februara 2022. godine uz šetnju sa Vučkom, koji će se družiti i fotografisati s prolaznicima Sarajeva, te dijeliti poklone. Narednih dana Vučko će posjetiti i Međunarodni aerodrom Sarajevo i poželjeti dobrodošlicu turistima, a bit će redovan gost olimpijskih planina Bjelašnice, Igmana i Trebevića.

Na Bjelašnici će tokom trajanja obilježavanja godišnjice biti obezbjeđen Vučkov popust na ski-karte od 30 posto do 50 posto na stalnu cijenu.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Adi Šoše objavio novu pjesmu i spot i najavio koncert u Sarajevu

Planirana je i nagradna igra u okviru Studentskih pohoda koji su planirani za 12. februar, a nagrađeni će biti studenti koji naprave najboljeg snježnog Vučka.

Za predstavnike medija bit će osiguran besplatan trening nordijskog skijanja koji će realizirati sk- klub “Igman”.

– Na Bjelašnici ćemo dočekati naše olimpijske predstavnike prilikom povratka sa Zimskih olimpijskih igara 2022. iz Pekinga. Kako bi turistima i građanima što više približili olimpijska obilježja i simbole, pružit ćemo im priliku da besplatno posjete neka od olimpijskih mjesta – najavili su iz Turističke zajednice KS.

Organizirat će i besplatnu vožnju sarajevskom žičarom u sklopu turističke ture na Trebević koju će 14. februara raditi agencija Meet Bosnia, uz izlaganje vodiča o važnosti i funkciji olimpijske staze za bob i sankanje.

PROČITAJTE JOŠ:  Masovna tuča u garaži SCC-a: Tri osobe na ukazivanju ljekarske pomoći, više uhapšenih

Olimpijski muzej Sarajevo svim posjetiteljima 18. februara 2022. godine nudi cjelodnevni besplatan ulaz, što je idealna prilika za upoznavanje sa ostavštinom olimpijskih vrijednosti i olimpijskog duha.

Centar Skenderija 10. februara pruža mogućnost besplatnog klizanja na platou u okviru projekta Zimska čarolija Skenderija, koji je podržala Turistička zajednica KS.

– Turiste i građane pozivamo da budu dio obilježavanja sarajevskih Zimskih olimpijskih igara i uživaju u ponuđenim sadržajima, uz nadu da ćemo ponovno osjetiti olimpijski duh u glavnom gradu BiH, koji je dobio podršku za zajednički nastup sa Barcelonom i na Olimpijskim igrama 2030. godine. Kandidati za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2030. godine su Vancouver (Kanada), Sapporo (Japan), Salt Lake City (SAD) te Barcelona-Pirineji (Španija, Andora, Francuska) – saopćeno je iz Turističke zajednice KS.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Tragedija u Banjaluci: Majka pronašla sina mrtvog

Beživotno tijelo starijeg muškarca pronađeno je ispred kuće u...

Nasilje u dvorištu Osnovne škole u Perinom Hanu: Dječaka skidali i zlostavljali

Nakon što je na društvenim mrežama objavljen videozapis o...

Objavljena prognoza do 7. maja: Vraćaju se temperature do 29 stepeni

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je srednjoročnu vremensku prognozu do...

Tužna godišnjica: Prije 17 godina u požaru je izgorjelo šest beba u Dječijem domu Bjelave

Delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na spomen-obilježje...

Simpatičan prizor na Vilsonovom šetalištu: Pačići krenuli u baštu kafića

Simpatičan prizor na Vilsonovom šetalištu je privukao pažnju građana...