Trenerskom doktrinom srušio svjetske prvake Francuze: Pogledajte kako je selektor Švicarske Vladimir Petković izgledao u dresu FK Sarajevo

- Advertisement -

Reprezentacija Švicarske je na Evropskom prvenstvu u ponedjeljak navečer, nakon boljih izvođenja jedanesteraca, eliminisala aktuelne svjetske prvake – Francuze. U regularnom dijelu bilo je 3:3. Izabranici Vladimira Petkovića su vodili 1:0, pa su gubili 3:1. Ipak, uspjeli su sa dva gola poravnati rezultat i ovaj dvoboj je otiašu u produžetke. Rezultat se nije mijenjao pa se pristupilo izvođenju jedanesteraca gdje su Švicarci pokazali više znanja i prošli su dalje.

Piše:Edin Isanović

Na klupi švicarske reprezentacije sjedi bh. stručnjak Vladimir Petković koji je rođeni Sarajlija. Bez dvojbe, najjači adut Švicaraca je Bosanac. Stručnjak kojem danas beskrajno vjeruje nacija i koji je uspio složiti vrlo opasnu ekipu. To su mogli vidjeti gledatelji u sudaru sa Trikolorima.

On je 2014. godine stigao na klupu reprezentacije i trenersku doktrinu odmah je nametnuo u svlačionici. Zasukao je rukave, a najviše je radio na disciplini i jačanju fizičke spreme. Svakako, posao mu je olakšao prethodni selektor Ottmar Hitzfeld.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija u Sarajevu: Pronađena tijela žene i djeteta u Miljackoj

Trenerska žica došla je potpuno do izražaja u Laziju

Petković je u svojoj karijeri prije reprezentacije trenirao Lugano, Bellinzonu, Young Boys, Samsunspor, Sion i Lazio. Oni koji ga poznaju naglašavaju kako je uvijek bio miran, realan i studiozan. Petkovićeva trenerska žica došla je potpuno do izražaja u italijanskom klubu. Sa dosta uspjeha vodi zahtjevnu ekipu Lazija. Nakon rimske avanture odlučio je doći u švicarsku selekciju gdje je već na kontinentalnoj smotri 2016. godine najavio da će Švicarci briljirati. Manjak pritiska i grupa vrlo talentovanih igrača mogli bi pretvoriti Švicarsku u jednu od najvećih iznenađenja Evropskog prvenstva. Ekipa već dugo igra zajedno i to je važan faktor.

PROČITAJTE JOŠ:  Još danas ljetne temperature, a sutra poslijepodne stižu kiša i snijeg

Postao prvak Jugoslavije sa Bordo timom

Svoju nogometnu karijeru Petković je počeo u FK Sarajevo, a od bh. klubova nosio je i dres Rudara iz Prijedora. Sa deset godina Petković je počeo graditi karijeru u Igmanu s Ilidže, a sa 14 godina prelazi u FK Sarajevo. Bio je robusan napadač s dobrim pregledom igre. U mlađim kategorijama postizao je puno golova.

Također, bio je član i šampionske generacije 1984/85 Bordo tima, ali je tada sjedio na klupi za rezervne igrače zbog velike konkurencije. Posljednji meč na tlu Jugoslavije Petković je odigrao u Podgorici, gdje je postigao gol za Sarajevo u meču protiv Budućnosti. Možete pogledati neke slike Petkovića u dresu bordo tima.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...