Stefan Mitrović: Zukanović i ja idemo na EP

- Advertisement -

Francusko prvenstvo je jedno od retkih u Evropi koje posle korone neće dobiti epilog na terenu, što je izazvalo revolt navijača i većine klubova koji su i dalje imali takmičarski motiv, poput Strazbura reprezentativca Srbije Stefana Mitrovića.

Iskusni štoper je izrazio žal što njegov tim nije dobio šansu da se bori za mesto na evropskoj sceni.

„Imali smo odličan raspored i za razliku od drugih konkurenata, utakmicu manje protiv Pari Sen Žermena. Zaista šteta, jer smo posle lošeg početka, konačno ušli u dobar ritam, mlađi igrači su prevazišli period adaptacije i skoro sam siguran da bismo u tih deset kola na kraju šampionata nadoknadili bodovni zaostatak za šestoplasiranom ekipom na tabeli. U svakom slučaju, mi smo osvajanjem desetog mesta ispunili cilj koji je od strane rukovodstva postavljen na početku sezone. Sada smo u prednosti u odnosu na druge, jer smo trenirali po grupama sve do 29. maja i mislim da ćemo najspremnije ući u naredno prvenstvo“, rekao je za Anadolu Agency (AA) Mitrović.

Žali zbog prekida prvenstva, ali poštuje odluku Vlade Francuske i procenu predsednika Makrona da su ljudski životi važniji od bilo kakve sportske manifestacije.

„Postojao je kompletan plan i program za nastavak prvenstva. Svi su pokazali spremnost da ispoštuju striktne naredbe nadležnih institucija, ali je predsednik presekao i doneo odluku da je ovako najsigurnije. Moramo da se složimo, iako smatram da je bilo uslova da se prvenstvo izgura do kraja. Francuzi su upravo potpisali novi ugovor o TV pravima i imali su idealnu priliku da naprave iskorak u odnosu na najjače lige u Evropi. Ovo će ih poprilično usporiti i plašim se da će Liga 1 pretrpeti značajne posledice“, istakao je Mitrović.

Francuska je, uz Italiju i Španiju, bila najugroženija zapadnoevropska zemlja tokom pandemije koronavirusa.

„Na svu sreću, nijedan moj saigrač nije imao pozitivan nalaz, ali sam bio u stalnom kontaktu sa Mihajlom Ristićem jer je kod njih bio jedan vrlo ozbiljan slučaj. I dalje ne znam kakvo je zdravstveno stanje tog fudbalera, bio je u komi, baš kritično… Porodica je zabranila da se iznose detaljne informacije u javnost. Iskreno se nadam da će ozdraviti i da će se vratiti fudbalu. Naravno da sam pratio i situaciju oko mladog Vlahovića. Tražio sam od Blekija Milenkovića da me konstantno informiše o tome i bio sam presrećan kada sam čuo da je prebrodio koronu. Siguran sam da je Dušan sada još jači i da će uskoro nastaviti da trese mreže u dresu Fiorentine“, kazao je Mitrović.

PROČITAJTE JOŠ:  Održan prvi trening spusta u Saalbachu, važna provjera za Elvedinu Muzaferiju i bh. tim

Odličnu sezonu u Strazburu krunisao je golovima protiv Monaka u prvenstvu i Lokomotive iz Plovdiva u kvalifikacijama za UEFA Ligu Evrope.

„Konačno sam razbio maler, jer sam prošle sezone često ulazio u šanse ali nikako nisam uspevao da zatresem mrežu. Ta utakmica sa Monakom je obeležila ovu sezonu, mada su mi dragi i susreti sa Pari Sen Žermenom. Vraški je teško čuvati igrače poput Kilijana Mbapea, koji kažnjavaju svaku vašu grešku. Ali, tek kada se nađem oči u oči sa takvim vedetama, shvatim da je svaka ona kap znoja prolivena tokom karijere, vredela truda i osetim se nekako posebno i privilegovano. Raduju me i odlične partije naših igrača, Rajkovića i Radonjića. Rajko je zvanično proglašen za najboljeg golmana francuskog prvenstva, što je prvorazredan podvig. Radonji je trebalo vremena da se adaptira na stil igre, ali sada je jedan od najboljih igrača Marseja“, naglasio je Mitrović.

Kao ponosni vlasnik kapitenske trake Strazbura, Stefan ne krije da je mnogo toga naučio od svojih saigrača iz reprezentacije koji su, takođe, kapiteni svojih klubova.

„Dušan Tadić je posle svega nekoliko utakmica postao apsolutni lider Ajaksa. To je momak koji prosto zrači harizmom i pravi je uzor mlađim fudbalerima. Šta tek reći o Nemanji Matiću kome je pošlo za rukom ono o čemu sanjaju svi klinci koji počnu da se bave fudbalom. Znate li šta znači postati kapiten jednog Mančester junajteda? Neverovatno. Ja sam, takođe, u rekordnom roku dobio čast da ponesem traku Strazbura. Nije mi bilo svejedno, jer je tu bilo puno starosedelaca. A, znate i sami koliko je teško strancu da nametne svoj autoritet među domaćim igračima. Jednostavno, trener je procenio da imam kapacitet za lidera i ja sam to svojim igrama i ponašanjem opravdao. Istakao bih i Kolarova, kao pravog vođu u reprezentaciji. On i ja smo ranije imali sitne razmirice, ali me je oduševio svojim pristupom treningu i načinom na koji ispunjava radne obaveze. Retko se sreće takav profesionalac i zaista mi je zadovoljstvo da delimo istu svlačionicu u državnom timu“, rekao je Mitrović.

PROČITAJTE JOŠ:  Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

UEFA 17. juna donosi konačnu odluku o terminu baraž duela za plasman na Evropsko prvenstvo.

„Pratimo partije norveških reprezentativaca, pre svega mladog Holanda. Igra u fenomenalnoj formi i trenutno je jedan od najboljih špiceva u Evropi. Ipak, jasno je da Srbija ima kvalitetniji tim i ukoliko u pripremi utakmice odradimo sve što je u našoj moći, pobeda ne bi smela da dođe u pitanje. Posle toga, više bih voleo Izraelce u finalnom meču pred beogradskom publikom. Smatram da nam britanski stil igre koji je odlika škotske reprezentacije nikako ne bi odgovarao. Oni bi se verovatno orijentisali na defanzivu i vrebali svoju šansu iz kontranapada. Siguran sam da bismo sa Izraelom lakše izašli na kraj“, istakao je Mitrović.

Mitrovića raduje podatak da bi pola bivše ”Juge” moglo na završni turnir Evropskog prvenstva.

„Bilo bi lepo, zašto da ne?! Sve reprezentacije iz regiona su imale svoje krizne periode u poslednjih desetak godina i sve su uspele da ih prebrode zahvaljujući tom nepresušnom fudbalskom talentu. Kvalitet uvek ispliva na površinu, nisu nas džabe nazivali ’evropskim Brazilcima’. Imam puno prijatelja u tim selekcijama, pre svega u Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Ervin Zukanović je bio ovde u Beogradu i baš smo skoro pričali o njihovim šansama protiv Severne Irske. Nadam se da će sve biti kako treba i da će se Srbija, BiH i Makedonija pridružiti Hrvatskoj na završnom turniru Prvenstva Evrope“, kazao je Mitrović.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...