Stadion Grbavica i kultna drvena tribina

- Advertisement -

Prvo veće igralište u Sarajevu napravljeno na širem lokalitetu Marijin Dvora, iza Tehničke škole. Na tom stadionu, koji je izgrađen za vrijeme stare Jugoslavije, nastupala je Slavija, kao stari sarajevski klub. U tom periodu uz Sašk bila je vodeći kolektiv u gradu.

Također, na ovom stadionu igrao je i Đerzelez.

Nakon okončanja Drugog svjetskog rata stadion dobija naziv ”Šesti april” po danu oslobođenja glavnog grada BiH. Na njemu su u to vrijeme igrala i dva najveća bh. kluba Sarajevo i Željezničar.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Ipak,  bordo i plavi tim nikada na njemu nisu imali niti jedan prvenstveni okršaj. Naime, takmičili su se u različitim rangovima. Dakako, na ovom stadionu bila je i kultna drvena tribina sa koje su gledatelji posmatrali utakmice.

Nakon što su vlasti donijele odluku, uklonjen je stadion ”Šesti april”. Ipak, počela je izgradnja stadiona Grbavica. U to vrijeme drvena tribina je prenesene sa Marijinog Dvora u južni dio Sarajeva. Svoje kapije Grbavica je otvorila 13. septembra 1953. godine, kada je u okviru Druge lige zapad Željo savladao Šibenik rezultatom 4:1. Dolina ćupova je kasnije u nekoliko navrata doživjela rekonstrukciju.

Kultna i prepoznatljiva drvena tribina krasila je Željin dom sve do 1992. godine. Onda je 4. maja pomenute godine potpuno izgorjela. No, svim starijim ljubiteljima nogometa ostala je u sjećanju, a tekstovi o toj tribini ne daju da padne u zaborav.

Piše: E.Isanović

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...