Spisak za Belgiju i Estoniju: Iskustvo vratilo Salihovića

- Advertisement -

Mehmed Baždarević, selektor fudbalske reprezentacije BiH saopštio je spisak od 23 igrača i tri golmana na koje će računati u dvije posljednje utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvu u Rusiji 2018. godine protiv Belgije i Estonije. Na spisku se nakon dvije godine našao i povratnik u bh. dres Sejad Salihović, koji je odnedavno igrač njemačkog Hamburger SV-a, javlja Anadolu Agency (AA).

“Salihović je igrač koji je ranije prolazio mnoge važne utakmice s reprezentacijom. Mislimo da nam za ove dvije jako važne utakmice treba još iskustva. Njegovo prisustvo kao čovjeka i fudbalera može pomoći u spremanju ovih utakmica, a svi znamo koliko su nam važne“, istakao je Baždarević.

Bez obzira što je pred “zmajevima“ veoma težak zadatak savladati Belgiju, jedno od trenutno najboljih reprezentacija svijeta selektor je optimista i vjeruje da se mogu osvojiti tri boda.

“Svi znamo o kakvom se protivniku radi i koliko će biti teško. Vjerujemo da možemo ostvariti pobjedu, a svi znamo šta treba za to učiniti. ‘Grbavica’ i povratak reprezentacije u Sarajevo puno znači. Očekujemo podršku, a na nama je da odigramo utakmicu kakvu dugo nismo odigrali. No, nadam se da zajedno sa publikom možemo doći do trijumfa“, priča Baždarević i dodaje:

PROČITAJTE JOŠ:  Historijski dan: Bolid Formule 1 na ulicama Sarajeva 9. juna

“Tradicije se u jednom momentu moraju zaustaviti. Da bi došao do velikog takmičenja moraš proći velike utakmice. Nadam se i vjerujem da je sada taj trenutak. Istina nismo dobijali takve utakmice, ali vjerujem da možemo to napraviti. Belgija je velika ekipa i ne očekujem da će doći da igraju lagano, nego će željeti da pobjede. Publika i cijela javnost uz nas, a to je dovoljna motivacija da prevaziđemo sebe i odigramo utakmicu kakvu želimo i očekujemo.“

Za utakmicu sa Estonijom konkurisaće i Ervin Zukanović, defanzivac Genoe, jer zbog suspenzije nema pravo nastupa protiv Belgije. Mario Vrančić (Norwich) i Ermin Bičkačić (Hoffenheim) su povrijeđeni, pa su zbog toga otpali sa spiska.

Najbolji fudbaleri BiH okupiće se 2. oktobra na Ilidži, gdje će i obaviti cijeli pripremni ciklus za oglede sa Belgijancima i Estoncima.

Dva kola prije kraja nadmetanja u grupi “H“ kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo BiH zauzima drugo mjesto sa 14 bodova, osam manje od lidera Belgije koja je već osigurala mjesto na Mundijalu. Susret BiH – Belgija igraće se 7. oktobra na stadionu “Grbavica“ sa početkom u 18 sati. U posljednjem, desetom kolu BiH 10. oktobra gostuje Estoniji.

PROČITAJTE JOŠ:  Masovna tučnjava ispred Mašinske škole u Sarajevu: Jedan učenik zadobio opekotine glave od baklje

Na Mundijal u Rusiji plasiraće se pobjednici svih devet grupa evropskih kvalifikacija, dok će osam najboljih drugoplasiranih igrati baraž.

– Baždarevićev izbor – 

Golmani: Asmir Begović (Bournemouth), Ibrahim Šehić (Qarabag), Kenan Pirić (Zrinjski); odbrana: Edin Cocalić (Mechelen), Sead Kolašinac (Arsenal), Toni Šunjić (Dynamo Moskva), Ognjen Vranješ (AEK), Dario Đumić (Utrecht), Jozo Šimunović (Celtic), Mateo Sušić (Sheriff); vezni red: Miralem Pjanić (Juventus), Senad Lulić (Lazio), Izet Hajrović (Werder), Rade Krunić (Empoli), Sanin Prcić (Rennes), Gojko Cimirot (PAOK), Muhamed Bešić (Everton), Mato Jajalo (Palermo), Daniel Milićević (Gent), Haris Duljević (Dynamo Dresden), Edin Višća (Istanbul BB), Sejad Salihović (HSV), Avdija Vršajević (Osmanlispor), napad: Edin Džeko (Roma), Vedad Ibišević (Hertha) i Kenan Kodro (Mainz). 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...