Solskjaer: Greenwooda ne mogu izostaviti iz tima

- Advertisement -

Mason Greenwood, talentovani 18-godišnji fudbaler Manchester Uniteda, sinoć je još jednom oduševio ljubitelje fudbala u Engleskoj. U pobjedi 3:0 protiv Aston Ville postigao je prelijep pogodak s dvadesetak metara, a nakon duela menadžer Ole Gunnar Solskjaer je izjavio da ga, bez obzira na njegovu mladost, ne može izostaviti iz tima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Greenwood je stigao do 16. pogotka u sezoni. Samo su George Best, Brian Kidd i Wayne Rooney, svi sa po 17 golova, postigli više od njega kao tinejdžeri u jednoj sezoni za United. Međutim, pred Greenwoodom je još dosta utakmica ove sezone, ali Solskjaer očigledno planira nastaviti da mu daje šansu da pokaže raskošni talent.

“Na njemu je da odluči koliko daleko želi ići. Dajem sve od sebe da mu pomognem, ali on to mora sam učiniti. To je da se okrene učinku na treninzima, utakmicama i da živi svoj život pravilno. Od njega zavisi koliko daleko želi ići. Ima 18 godina i naravno da će napredovati. On je prirodni fudbaler, a u akademiji je još od malih nogu. Njegov tata mi je pokazao sliku na kojoj sam s njim kada mu je bilo sedam godina. Zna da vjerujemo u njega. Ne mogu izostaviti iz tima igrače kada daju golove”, rekao je Solskjaer za britanske medije.

PROČITAJTE JOŠ:  Održan prvi trening spusta u Saalbachu, važna provjera za Elvedinu Muzaferiju i bh. tim

Greenwood, koji je izdanak Akademije Manchester Uniteda, pokazao je tokom debitantske sezone zašto je tako visoko cijenjen u klubu. Pokazao je da ima vještinu i sposobnost da postigne gol bilo kojom nogom. Golom protiv Ville postao je tek četvrti igrač u istoriji koji je u dobi od 18 godina ili manje bio strijelac u tri uzastopne utakmice Premier lige. Prethodno su to uspjeli Danny Cadamarteri, Michael Owen i Francis Jeffers.

PROČITAJTE JOŠ:  Zeničanin Kenan Penjić novom pobjedom u Njemačkoj osvojio titulu evropskog prvaka

David de Gea, golman Uniteda, kazao je za britanske medije da Greenwood ima “sve u svojim rukama”.

“Odličan je igrač, vrhunski strijelac. Ne znate da li je bolji lijevom ili desnom nogom. Sjajno je da vidimo dijete kako postiže golove, kao protiv Aston Ville. Moramo imati malo strpljenja s njim, jer je mlad”, kazao je De Gea.

Greenwood je za seniorski tim Manchester Uniteda prve nastupe upisao još prošle sezone, kada je zaigrao u četiri utakmice, ali se nije upisivao u strijelce. No, ove mu je Solskjaer ukazao veliko povjerenje, a mladi napadač mu je vratio sjajnim partijama, posebno u nastavku sezone, koja je bila prekinuta zbog pandemije koronavirusa. Upisao je 42 nastupa u svim takmičenjima i postigao 16 golova. Iako mu je tek 18 godina Greenwood je već odigrao četiri utakmice za U21 reprezentaciju Engleske uz jedan pogodak.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...