Sjajni igrači koji nisu izabrani za fudbalere godine: Ibrahimović, Iniesta, Neymar, Griezmann…

- Advertisement -

Uprkos karijerama obilježenim uspjesima, mnogi fudbaleri nisu osvojili nagrade magazina “France Football” i FIFA-e.

Nagradu “Zlatna lopta” od 1956. do 2009. godine dodjeljivao je časopis “France Football”, a nagradu za “Najboljeg fudbalera godine” od 1991. do 2009. godine Svjetska fudbalska federacija (FIFA).

Od 2010. godine ove dvije nagrade su ujedinjene pod jedno ime. Nakon okončanja partnerstva 2016. FIFA je počela organizirati ceremoniju dodjele “Nagrada za najbolje”.

Dobitnici ovih nagrada nikada nisu bili Thierry Henry, Andres Iniesta, Steven Gerrard, Alessandro del Piero, koji su osvajali trofeje niti fudbaleri koji u posljednjih nekoliko godina igrom oduševljavaju navijače, a među kojima su Zlatan Ibrahimović, Neymar, Antoine Griezmann i mnogi drugi.

Fudbaleri koji, uprkos uspjesima nisu dobili najprestižnije individualne nagrade u svijetu fudbala su:

Thierry Henry

Karijeru je započeo u fudbalskom klubu Monaco. U dresovima Juventusa, Arsenala, Barcelone i New York Red Bullsa igrao u je ukupno 792 utakmice, a postigao je 360 pogodaka.

Trenutno je trener Monaca, a u dresu francuske reprezentacije postigao je 51 gol u 123 utakmice.

Thierry Henry, foto: Lukas Pilz/Red Bull Content Pool

Francuz je na dodjeli “Zlatne lopte” 2003. bio drugi, 2006. treći, a nagrada “Igrač godine” izmakla mu je 2003. i 2004.

Andres Iniesta

Španac Andres Iniesta s 12 godina postao je dio mlađe selekcije Barcelone, a od kluba se oprostio u sezoni 2017./2018. Iniesta je s reprezentacijom Španije osvojio Evropsko prvenstvo 2008. i 2012., a 2010. je postigao pogodak koji je “Crvenoj furiji” donio titulu prvaka svijeta.

 

Arhivska fotografija – KALININGRAD, RUSSIA – JUNE 25 : Khalid Boutaib (R) of Morocco in action against Sergio Ramos (L) and Andres Iniesta (2nd L) of Spain during the 2018 FIFA World Cup Russia Group B match between Spain and Morocco at the Kaliningrad Stadium in Kaliningrad, Russia on June 25, 2018. ( Andrey Bogunov – Anadolu Agency )

“Zlatnu loptu” 2010. godine osvojio je njegov saigrač iz Barcelone Lionel Messi, a Iniesta je te godine bio drugi. Godinu dana kasnije, Iniesta je bio četvrti, a 2012. treći.

PROČITAJTE JOŠ:  Budi i ti vjetar u leđa -100 hiljada do Saalbacha

Steven Gerrard

Za Gerrarda je 2005. godina bila zasigurno godina za pamćenje. On je u finalu Lige šampiona, u kojem su igrali njegov Liverpool i Milan, tim odveo do pobjede. Liverpool je gubio 3-0, uspjeli su izjednačiti, a nakon penala i osvojiti trofej.

Gerrard je iste godine dobio nagradu UEFA-e “Igrač godine”, ali je “Zlatnu loptu” dobio Ronaldinho, a sjajni Englez je bio treći.

Poput Henryja i Gerrard je nakon aktivne fudbalske karijere sjeo na trenersku klupu, a u dresu Liverpoola je odigrao 710 utakmica i postao jedan od najpopularnijih igrača tog kluba.

Nekadašnji vezni igrač trener je Glasgow Rangersa.

Frank Lampard

Lampard, koji je trener engleskog Derby Countyja, 14 godina je igrao za Chelsea s kojim je osvojio 13 naslova.

On je 2004. i 2005. izabran za igrača godine Engleske i Chelseaja. Bivši engleski reprezentativac 2005. godine bio je drugi u konkurenciji za nagradu “Zlatna lopta” i “Najbolji fudbaler svijeta”.

David Beckham

David Beckham je jedini britanski fudbaler koji je u četiri lige s Manchester Unitedom (Engleska), Real Madridom (Španija), Los Angeles Galaxyjem (SAD) i PSG-om (Francuska) osvojio državna prvenstva. Godine 1999. bio je drugoplasirani za nagradu “Zlatna lopta”, a iste godine kao i 2001. bio je na korak do nagrade “Igrač godine”.

David Beckham

Alessandro Del Piero

Ove dvije nagrade nije uspio osvojiti ni zvjezdani Alessandro Del Piero. On je od 1993., kada je prešao iz Padove, do sezone 2011/2012. igrao za Juventus. U 705 utakmica postigao je 290 golova. Del Piero je u sezoni 1997/1998. imao najviše pogodaka u Ligi šampiona (10).

PROČITAJTE JOŠ:  Oglasio se MUP ZDK: Važne upute pred sutrašnji meč BiH-Ukrajina

Za talijansku reprezentaciju nastupio je 91 put s kojom je 2006. osvojio Svjetsko prvenstvo. Ipak, to nije bilo dovoljno za nagrade “France Footballa” i FIFA-e.

Dennis Bergkamp

Dennis Bergkamp je igrao na Evropskom fudbalskom prvenstvu održanom 1992. u Švedskoj. A ostao je upamćen po igri u Ajaxu i Arsenalu.

Bergkamp je 1993. u kategoriji za nagradu “Zlatna lopta” bio drugi, a 1992. bio je treći. U kategoriji za nagradu “Igrač godine” 1993. i 1997. bio je treći.

Zlatan Ibrahimović

On je u UEFA Ligi šampiona igrao za šest klubova (Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan i PSG), a naslove je osvajao u četiri lige (Holandija, Italija, Španija i Francuska).

Dres reprezentacije Švedske obukao je 116 puta, a karijeru je nastavio u američkom klubu Los Angeles Galaxy.

Marcelo Maragni/Red Bull Content Pool

Neymar

Neymar je iz brazilskog Santosa u Barcelonu prešao 2013., a zatim 2017. za 222 miliona eura u PSG i time postao “najskuplji igrač ikada”.

Za reprezentaciju Brazila ovaj 26-godišnjak je nastupio 96 puta i postigao 60 pogodaka. U kategoriji “Zlatna lopta” FIFA-e 2015. bio je treći, kao i 2017. kada su dodjeljivane “Zlatna lopta” i FIFA “Nagrade za najbolje”.

Arhivska fotografija – Antoine Griezmann ( Mustafa Yalçın – Anadolu Agency )

Antoine Griezmann

Griezmann je dosta zaslužan za uspjehe Atletico Madrida za koji igra od sezone 2014./2015. S reprezentacijom Francuske 2018. osvojio je Svjetsko prvenstvo, a bili su drugi na Evropskom prvenstvu 2016.

Nagrada “Zlatna lopta” izmakla mu je 2016. i 2018., kao i FIFA “Nagrade za najbolje” 2016. kada je bio treći.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...