Počinje Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo, u Mostaru krajem augusta

- Advertisement -

Takmičenjem u Bostonu (SAD), ovog vikenda počinje Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2022. Svjetska elita visinskih skokova u vodu ni ove godine neće zaobići našu zemlju, a njihovo sedmo nadmetanje na Starom mostu i novi sportski spektakl očekujemo 27. augusta.

Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo u Boston se vraća nakon devet godina. Skakaonice visoke 27 (muškarci) odnosno 21 metar (žene) bit će postavljene na Institutu savremenih umjetnosti u Bostonu. Bit će ovo prvo takmičenje za žene u jednom od najstarijih američkih gradova.

Na svim stanicama nastupit će 12 skakača i 12 skakačica, od kojih će po osam biti iz stalne skakačke postave, te još četiri takmičara sa pozivnicom, tzv. džokera.

PROČITAJTE JOŠ:  Samra Mujkić je učenica generacije Policijske akademije

Favoriti – kako za osvajanje prvenstva tako i za pobjedu na otvaranju sezone – su aktuelni prvak i prvakinja, Gary Hunt (Francuska) i Rhiannan Iffland (Australija).

Očekuje se da će najveće suparnice prvakinji biti Kanađanke Jessica Macaulay i Molly Carlson, te njena zemljakinja Xantheia Pennisi, dok bi Huntu najveća opasnost trebala prijetiti od dvojice fenomenalnih Rumuna: Constantina Popovića i Catalina Prede.

U Bostonu su Red Bull Cliff Diving takmičenja muškaraca do sada održavana tri puta, a najviše uspjeha imali su šampioni: Gary Hunt je pobjeđivao 2011. i 2012., a legendarni Orlando Duque 2013. godine.

PROČITAJTE JOŠ:  Kod Mostara se prevrnuo automobil, povrijeđene dvije osobe

Ova sezona ima ukupno osam stanica, a peta od njih bit će Mostar. Grad na Neretvi će 27. augusta svjetsku cliff diving elitu ugostiti sedmi put uzastopno. Mostarci i njihovi gosti tako će imati priliku da ponovo u akciji gledaju najbolje svjetske skakače i skakačice, koji će sa Starog mosta izvoditi skokove od kojih zastaje dah.

Direktan prenos večerašnjeg finala takmičenja moguće je pratiti na Red Bull TV, zvaničnoj stranici prvenstva, te putem Faceboooka i YouTubea, od 21:30 sata po našem vremenu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...