[Počast tradiciji] Red Bull Cliff Diving na Starom mostu ove godine u posebnom formatu

- Advertisement -

Mostar će sljedeće sedmice ponovo ugostiti svjetsku cliff diving elitu, u izuzetnom trodnevnom eventu. Skakači i skakačice će prvu seriju skokova izvesti direktno sa luka Starog mosta, te tako odati počast lokalnoj tradiciji skokova.

Najbolji svjetski skakači i skakačice u našu zemlju dolaze šestu sezonu uzastopno. Na mostarskoj stanici Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2021 učestvovat će 13 skakača i 12 skakačica.

Ovogodišnje takmičenje odvijat će se u nešto drugačijem formatu: započet će skokovima direktno sa luka mosta u četvrtak, u znak počasti lokalnoj tradiciji skokova koja datira još od 17. vijeka. Zatim će preko noći biti postavljena platforma za drugu seriju skokova u petak i dvije završne serije u subotu 28. augusta. Muškarci će skakati sa 27 metara visine, a žene sa 21.

PROČITAJTE JOŠ:  Muškarac kod bolnice u Mostaru pacijentima na odvikavanju prodavao narkotike

U konkurenciji žena do sada smo vidjeli četiri različite pobjednice. Prva favoritkinja svakako je četvorostruka prvakinja Australka Rhiannan Iffland, koja bi trijumfom u Mostaru ostvarila niz od deset pobjeda, računajući prethodne sezone. Glavne suparnice 29-godišnjoj braniteljici titule bit će Kanađanke Molly Carlson i Jessica Macaulay.

Kod muškaraca, branitelj titule i osmostruki prvak Gary Hunt je jedini skakač sa dvije pobjede na Starom mostu (2017 i 2018). No, ove godine Hunt vodi žestoku borbu sa dvojicom Rumuna: Catalin Preda je pobijedio na otvaranju sezone u Francuskoj kao takmičar s pozivnicom, dok je Constantin Popovic bio najbolji na prošlosedmičnoj cliff diving reviji u Oslu (koja nije bila takmičarskog karaktera).

PROČITAJTE JOŠ:  Popravlja se željeznička pruga u Mostaru, saobraćaj bi trebao biti uspostavljen do ponoći

Rumuni Stari most nose u lijepom sjećanju: Preda je na svom debitantskom nastupu 2018. u Mostaru bio treći, dok je Popovic 2019. pobijedio sa savršenim skokom i desetkama od svih pet sudija.

Nakon povrede na skakaonicu se vraća i Meksikanac Jonathan Paredes, prvak iz sezone 2017, koji je svoju prvu pobjedu ubilježio 2015. upravo u Mostaru, na prvom gostovanju Svjetskog prvenstva u BiH.

Takmičare iz 15 zemalja u Mostaru očekuju temperature zraka od oko 37°C i brza Neretva, u kojoj je temperatura vode 15°C. Ostaje da se vidi ko će znati najbolje izbalansirati ove izazove, u novom sportskom spektaklu na Starom mostu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...