Peticiju podrške Josipu Šimuniću potpisalo više od 53.000 osoba

- Advertisement -

 

Peticiju podrške hrvatskom nogometnom reprezentativcu Josipu Šimuniću pod sloganom ”S Josipom Šimunićem na SP u Brazil 2014.” do danas, 21. januara, potpisalo je više od 53 hiljade osoba, javlja Anadolu Agency (AA). Peticiju je u hrvatskoj dijaspori organizirao Šimunićev odvjetnik Davor Prtenjača na web-stranici www.za-dom.eu, ali su se odazvali i brojni Hrvati iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Uz poruku da ”noćas niko ne spava, cijeli svijet sa nama”, upućen je poziv na prikupljanje 200.000 potpisa podrške Šimuniću. Zbog skandiranja “Za dom spremni” nakon utakmice dokvalifikacija između Hrvatske i Islanda, FIFA je kaznila hrvatskog reprezentativca s deset utakmica suspenzije.

U izjavi za Fenix, magazin hrvatske dijaspore, advokat Prtenjača, koji Šimunića zastupa u postupku žalbe FIFA-i za ukidanje ili smanjenje izrečene kazne od deset utakmica, kazao je da je podršku dosad potpisalo više od deset hiljada Hrvata iz Australije, te gotovo dvadeset hiljada iz BiH. S ciljem podrške Šimuniću organizirana je radijska emisija za Hrvate izvan domovine i Hrvate u domovini u saradnji sa RADIO MOST, Radio Herceg-Bosne i Radio Melbourne.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Uz novinarku HTV-a Branku Šeparović i advokata Prtenjača, kako se prenosi u medijima hrvatske dijaspore, u emisiji je gostovao i Marinko Čavara, zastupnik HDZ-a BiH u Federalnom parlamentu i član Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.

Govoreći o ”slučaju Šimunić” i razlozima pokretanja peticije, advokat Prtenjača je izjavio kako potpisima podrške želi pokazati FIFA-i ”da najveći broj Hrvata nije osudio Šimunićev istup nakon utakmice” te da ” ogromna većina Hrvata ne razmišlja poput onih koji su ga prijavili nogometnoj organizaciji”.

PROČITAJTE JOŠ:  Stravična nesreća u Hrvatskoj: Poginule dvije osobe

”Ako se potpisivanje nastavi ovakvim tempom, očekujemo da bi do kraja tjedna mogli prikupiti oko 75.000 potpisa. Kada smo krenuli sa prikupljanjem potpisa za peticiju, nadali smo se da će je potpisati 100 tisuća ljudi. Sad procjenjujemo da će to biti i više od 180 tisuća jer novi val potpisivanja očekujemo nakon objave obrazloženja FIFA te naših argumenata za obranu Šimunića”, kazao je Prtenjača.

U obrazloženju FIFA-e je navedeno da je Šimunić, zajedno s grupom navijača, koristio pozdrav kojeg su tokom Drugog svjetskog rata koristili fašisti pod imenom “Ustaše”. Disciplinski odbor FIFA-e zaključio je kako je Šimunićev pozdrav bio diskriminirajući te je ”uvrijedio dignitet skupine ljudi na rasnoj, religioznoj i etničkoj razini”.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...