Ove dame ne znaju za strah: pomjeranje granica mogućeg na biciklu

- Advertisement -

Dokumentarac prati put grupe biciklistkinja s vizijom i otkriva kako su započele i realizovale projekat Red Bull Formation, biciklistički kamp koji je promijenio lice ženskog brdskog biciklizma.

Dokumentarni film „Red Bull Formation“ baca svjetlo na to kako su neke od najboljih MTB biciklistkinja sport na dva točka podigle na jedan novi nivo.

Ideja za Red Bull Formation nastala je 2017. godine, kada je američka legenda ekstremnih sportova Rebecca Rusch uočila manjak žena u ultimativnoj MTB disciplini – freeridingu, odnosno biciklističkom spustu slobodnim stilom – te je poželjela da uključi više žena.

„Osjetila sam da moram to učiniti. Nisam se bavila freerideom, tako da to nisam radila za sebe. Nisam imala koristi od toga, bilo je to naprosto nešto što je trebalo uraditi“, otkrila je Rusch.

PROČITAJTE JOŠ:  Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

U priču se uskoro uključila priznata biciklistkinja Katie Holden, čija je specijalnost spust, i počela skicirati konture freeride kampa za žene, iz čega je u konačnici nastao Red Bull Formation.

Na prvi Red Bull Formation kamp 2019. godine u zabačenom Virginu (Utah, SAD) pozvano je šest vozačica, koje su došle iz različitih dijelova MTB scene. Krajem maja 2021. godine, osam vrhunskih biciklistkinja se ponovo zaputilo na sjever Ute, gdje su testirale svoju hrabrost, snagu i karakter u drugom izdanju ovog jedinstvenog biciklističkog kampa.

Dokumentarni tim Red Bull TV iskoristio je tu priliku da snimi 26-minutni film koji prati put ovih odvažnih dama i napredak koji su ostvarile Hannah Bergemann, Camila Nogueira, Casey Brown, Chelsea Kimball, Jess Blewitt, Sam Soriano, Vinny Armstrong i Vaea Verbeeck. Dokumentarac se može pogledati na Red Bull TV.

PROČITAJTE JOŠ:  Čokolada sa plastikom pronađena i u Banjaluci

Prvo su se upoznale sa terenom, da bi potom uz ekipu kopača zasukale rukave, uzele lopate i krampove u ruke i kreirale putanje – od dugih strmih staza s vertikalnim padovima i skakaonicama, do brzih pravaca niz uski rub grebena. Nakon tri dana rada i dana odmora, još tri dana su provele vozeći nevjerovatne spustove na jednoj od najzahtjevnijih i najpoznatijih lokacija za MTB.

„Red Bull Formation je nevjerovatan event koji je zaista pokrenuo stvari u ženskom freerideu. Uzbuđena sam što će svi moći vidjeti sav težak rad koji se odvijao iza scene i napredak kojim je ovaj događaj urodio“, kaže 25-godišnja Oregonka Bergemann.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...