Life newsSport

Otvorene su prijave za Red Bull 400 utrku na Igmanu

0
Otvorene su prijave za Red Bull 400 utrku na Igmanu, Life.ba

Prijave za najtežu utrku na svijetu koja će se održati na Igmanu, 2. jula su zvanično otvorene. Za one najbolje predviđene su odlične nagrade, dok će svi učesnici dobiti zanimljiv startni paket s ovogodišnjim iznenađenjima.

Osvajanje kultne skakaonice na Malom Polju održat će se 2. jula, a prijave su otvorene na www.kupikartu.ba. Za učestovavanje na utrci obavezna je registracija u iznosu od 50 KM. Najbrže učesnike utrke očekuju odlične glavne nagrade, dok će svi prijavljeni dobiti startni paket sa zanimljivim ovogodišnjim iznenađenjima.

Red Bull 400 slovi za najtežu utrku na svijetu. Riječ je o vertikalnom usponu na neobičnoj stazi – skijaškim skakaonicama. Utrka je duga samo 400 metara, ali izaziva i one najspremnije jer se dio utrke trči četveronoške. Ultimativni je to test izdržljivosti, snage i volje koji je nastao 2011. godine u Austriji kada je ideja o korištenju najtežih skijaških skakaonica za utrku postala stvarnost. Takmičari kreću od podnožja brda i pokušavaju što prije doći do vrha, a pritom moraju savladati oko 37 stepeni ili tačnije 170 metara visinske razlike u samo 400 metara staze. Od tada, utrka se održava u cijelom svijetu, a Bosna i Hercegovina se po drugi put pridružila odabranom društvu zemalja u kojima će se održati utrka svjetskog Red Bull 400 prvenstva.

PROČITAJTE JOŠ:  Eksplozija u susjedstvu: Policija uhapsila dvije osobe, pronašli još bombi

Otvorene su prijave za Red Bull 400 utrku na Igmanu, Life.ba

Bosna i Hercegovina je ulogu domaćina najteže utrke po prvi put preuzela prošle godine. Tada su se među 120 prijavljenih takmičara, od kojih su se odvojeno borili muškarci i žene, posebno izdvojili pobjednik u muškoj konkurenciji, Aleksa Vuković sa vremenom 04:22:29 i pobjednica u ženskoj konkurenciji, reprezentativka BiH, Adela Čomor sa vremenom 05:28:84. Pobjednici prve utrke ispisali su historiju, ali i postavili najbolja vremena utrke koja će već ove godine možda biti oborena.

PROČITAJTE JOŠ:  Detalji saobraćajne nesreće u kojoj je poginula djevojka u centru Sarajeva

Učesnici moraju biti stariji od 18 godina, a njihov broj je ograničen. Prijaviti se mogu rekreativci i profesionalci, odnosno svi koji smatraju da mogu odgovoriti na izazov utrke duge svega 400 metara.

Takmičenje se organizuje u kategorijama za žene i muškarce koji će startati odvojeno, no za sve važe ista pravila i format. Učesnici će biti podijeljeni u grupe, kroz koje će pokušati da izbore mjesto u finalu.

Detaljne informacije o utrci i pravilima mogu se naći na redbull.ba.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.