Olimpijske igre u Tokiju moraju osigurati 3,3 milijarde dolara od sponzora

- Advertisement -

Lokalni sponzori trebali bi izdvojiti rekordnih 3,3 milijarde dolara (oko 2,9 milijardi eura) za podršku odgođenim Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju, prenosi Anadolu Agency (AA).

To je najmanje dva puta više nego za bilo koju prethodnu Olimpijadu, a iznosi gotovo 60 posto prihoda za financirani privatnog operativnog budžeta. Još 14 posto prihoda predviđeno je prodajom karata, što je ugroženo zbog mogućnost da se takmičenja zbog pandemije koronavirusa, održavaju pred praznim tribinama.

Budući da igre kasne godinu dana, od sponzora će se tražiti da se ponovo prijave. Masa Takaya, portparolka organizacije igara u Tokiju rekla je da će razgovori početi idućeg mjeseca.

“Planiramo da u vrlo bliskoj budućnosti započnemo razgovore sa kompanijama i definišemo aranžman i sadržaj ugovora“, rekla je Takaja ove početkom ove sedmice.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Istraživanje japanske televizije NHK, koje je objavljeno ranije ovog mjeseca, pokazalo je da dvije trećine sponzora nije odlučilo da li će produžiti saradnju za još godinu dana. Čak 67 kompanija prijavilo se da budu lokalni sponzori za Olimpijske igre ili Paraolimpijske igre. Organizatori su također kazali da moraju pregovarati o ugovorima s 11 takozvanih top sponzora, koji imaju i dugoročne ugovore s Međunarodnim olimpijskim komitetom.

Japanski mediji ove sedmice su, pozivajući se na neimenovane izvore, objavili da će organizatori tražiti “više novca za sponzorsku naknadu“. To bi moglo naići na protivljenje, jer se mnoge kompanije bore s posljedicama pandemije i gubitkom prihoda.

Organizatori si ne mogu priuštiti pad prihoda. Lokalne procjene govore da će kašnjenje koštati od dvije do šest milijardi dolara. MOK je najavio da će prikupiti 650 miliona dolara kako bi se podmirili troškovi kašnjenja. Ostatak je na lokalnom Organizacionom odboru i na raznim nivoima japanske vlasti.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Vlade preuzimaju ogromnu većinu troškova za igre u Tokiju. Vladin revizorski izvještaj ukupne troškove organizacije procijenio je na oko 25 milijardi dolara.

Organizatori i MOK se nadaju da će smanjiti troškove za igre sljedeće godine “smanjenjem i pojednostavljivanjem”. No, još uvijek nisu objavili konkretne primjere kako će to uraditi. Međutim, glasine govore da će biti skraćeno putovanje olimpijske baklje i redukovane ceremonije otvaranja i zatvaranja, i Olimpijade i Paraolimpijade.

Olimpijske igre u Tokiju održaće se od 23. jula do 8. augusta, a Paraolimpijske od 24. augusta do 5. septembra 2021. godine.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...