NS FBiH prihvatio skraćenje Premijer lige na 12 klubova

- Advertisement -

Nogometni savez bh. entiteta Federacije Bosne i Hercegovine i zvanično je prihvatio smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH sa 16 na 12, isključivo na osnovu sportskog principa, plasmana klubova na tabeli, saznaje Anadolu Agency (AA).

O stavu donesenom na sjednici Izvršnog odbora entitetskog saveza sa sjedištem u Sarajevu pismenim putem NS FBiH danas je obavijestio Nogometni/Fudbalski savez BiH (N/FS BiH).

“Prihvatamo smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH isključivo na osnovu sportskog kriterija, princip – plasman na tabeli”, saopćili su iz NS Federacije BiH.

“Federalci” su razmotrili oba prijedloga tročlane komisije N/FS BiH, kojom predsjedava Darko Ljubojević, te su istakli da je za njih prihvatljiva “opcija broj dva”, odnosno da se šampionat postepeno skrati. Naime, iz NS FBiH naveli su da Premijer liga BiH u sezoni 2016/17 treba brojati 14 klubova, a da od takmičarske 2017/18 godine u njoj učestvuje 12 ekipa. Naveli su i kako su za paralelno smanjenje broja klubova u omladinskoj Premijer ligi BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Ipak, smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH poslije prošlosedmičnog “političkog stava” entitetskog Fudbalskog saveza Republike Srpske došlo je ponovo u pitanje. Iz Banja Luke su poslali poruku “za smanjenje smo lige na 12 klubova, ali bez obzira na sportski rezultat, tj. plasman na tabeli tražimo  da u prvoj sezoni skraćene lige timovi iz RS imaju četiri zagarantovana mjesta”, što je u suprotnosti sa načelima i FIFA i UEFA koja jasno kažu kako bilo koja diskriminacija protivnika na terenu ne dolazi u obzir.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Oba prijedloga entitetskih saveza razmatrat će članovi Izvršnog odbora N/FS BiH na sjednici 19. marta ove godine. Konačnu odluku ide li se napokon u toliko željeno smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH, neophodno za poboljšanje kvaliteta fudbala u ovoj balkanskoj zemlji, donijet će članovi Skupštine N/FS BiH na sjednici zakazanoj za 16. april ove godine. Za reorganizaciju društva najboljih tada je potrebno da glasa dvije trećine plus jedan delegat u Skupštini koju sačinjava 40 osoba iz Federacije BiH i 20 iz Republike Srpske, piše Anadolu Agency.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...