Sport

NS FBiH prihvatio skraćenje Premijer lige na 12 klubova

0

Nogometni savez bh. entiteta Federacije Bosne i Hercegovine i zvanično je prihvatio smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH sa 16 na 12, isključivo na osnovu sportskog principa, plasmana klubova na tabeli, saznaje Anadolu Agency (AA).

O stavu donesenom na sjednici Izvršnog odbora entitetskog saveza sa sjedištem u Sarajevu pismenim putem NS FBiH danas je obavijestio Nogometni/Fudbalski savez BiH (N/FS BiH).

“Prihvatamo smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH isključivo na osnovu sportskog kriterija, princip – plasman na tabeli”, saopćili su iz NS Federacije BiH.

“Federalci” su razmotrili oba prijedloga tročlane komisije N/FS BiH, kojom predsjedava Darko Ljubojević, te su istakli da je za njih prihvatljiva “opcija broj dva”, odnosno da se šampionat postepeno skrati. Naime, iz NS FBiH naveli su da Premijer liga BiH u sezoni 2016/17 treba brojati 14 klubova, a da od takmičarske 2017/18 godine u njoj učestvuje 12 ekipa. Naveli su i kako su za paralelno smanjenje broja klubova u omladinskoj Premijer ligi BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Problemi za Dijamanta: Žestoka svađa sa Inzaghijem

Ipak, smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH poslije prošlosedmičnog “političkog stava” entitetskog Fudbalskog saveza Republike Srpske došlo je ponovo u pitanje. Iz Banja Luke su poslali poruku “za smanjenje smo lige na 12 klubova, ali bez obzira na sportski rezultat, tj. plasman na tabeli tražimo  da u prvoj sezoni skraćene lige timovi iz RS imaju četiri zagarantovana mjesta”, što je u suprotnosti sa načelima i FIFA i UEFA koja jasno kažu kako bilo koja diskriminacija protivnika na terenu ne dolazi u obzir.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) SKANDALOZNO skandiranje u Crnoj Gori: "Nož, žica, Podgorica!"

Oba prijedloga entitetskih saveza razmatrat će članovi Izvršnog odbora N/FS BiH na sjednici 19. marta ove godine. Konačnu odluku ide li se napokon u toliko željeno smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH, neophodno za poboljšanje kvaliteta fudbala u ovoj balkanskoj zemlji, donijet će članovi Skupštine N/FS BiH na sjednici zakazanoj za 16. april ove godine. Za reorganizaciju društva najboljih tada je potrebno da glasa dvije trećine plus jedan delegat u Skupštini koju sačinjava 40 osoba iz Federacije BiH i 20 iz Republike Srpske, piše Anadolu Agency.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.