Nedžmin Ambešković, bh. strongmen: U Rusiji želim postaviti novi rekord Balkana u powerliftingu

- Advertisement -

Bosanskohercegovački strongmen Nedžmin Ambešković izjavio je da je, unatoč svim poteškoćama i oskudici opreme, uspio odraditi pripreme i da za manje od dvije sedmice ide na prestižno powerlifting takmičenje u Moskvi s ciljem obaranja balkanskog rekorda, javlja Anadolu Agency (AA).

Ambešković u Moskvu ide nakon što je sa svojim timom pripreme odradio u oskudnom objektu kojeg im je ustupio prijatelj u Ilijašu i sa spravama koje su samostalno varili i pravili. Tokom priprema iz čučnja (squat) podigao je rekordnih 400 kilograma, ali i lakše povrijedio leđa.

“Ruska je jedna od najjačih federacija na svijetu sa Kirilom Sarichevom na čelu koji je niz godina bio rekorder svijeta u benchpressu. Dobio sam pozivnicu prije dva i po ili tri mjeseca i privodim pripreme kraju. Imao sam dvije povrede, onu prilikom dizanja na čučnju i povredu ruke“, kazao je Ambešković.

Powerlifting je takmičenje u tri discipline, squat (čučanj), benchpress (potisak na klupi) i deadlift (mrtvo dizanje, odvajanje tega s poda do ispod kukova). Takmičari imaju po tri pokušaja i zbir najboljih pokušaja iz sve tri discipline je konačni rezultat (total).

“Cilj mi je da napravim total od preko hiljadu kilograma. Trenutni rekord Balkana drži moj prijatelj Luka Udiljak iz Zagreba i on iznosi 992,5 kilograma“, rekao je Ambešković.

– Poziv za sponzorstvo –

Ambešković ima podršku nekih sponzora, ali nada se da će ih se još uključiti u to kako bi se strongmen kao sport podigao na viši nivo u Bosni i Hercegovini.

PROČITAJTE JOŠ:  Drama u Trebinju: Maloljetnik prijetio pokoljem u srednjoj školi

“S obzirom da mi profesionalci u sportu živimo od sponzorstava, dakle i živimo i bavimo sportom, država nema sluha za nas, izuzev ovih društveno odgovornih firmi. Ovim putem pozivam sve domaće i inozemne firme i pojedince koji su zainteresirani da nas podrže. Bićemo im zahvalni i opravdati povjerenje“, poručio je Ambešković.

– Nominacija za sportistu godine BiH –

Ambešković je nedavno naknadno nominovan u konkurenciju za izbor sportiste godine u Bosni i Hercegovini, a manifestacija proglašenja najboljih će se održati u Olimpijskom komitetu na Zetri 8. decembra.

“Svakako je to satisfakcija da budete u užoj konkurenciji za sportistu godine. Puno to znači, nije mi poznato da je neko ranije bio nominovan iz sportova snage, pogotovo iz neolimpijskih sportova. Strongmen je update svih sportova snage i zato se strongmeni i smatraju najjačim ljudima na svijetu. Mi moramo trenirati nekih 30 disciplina da bi nas na takmičenju čekalo pet“, istakao je Ambešković.

Inače, Ambešković je rođen u Vlasenici, a tokom agresije na BiH je kao dvogodišnjak bio u zarobljen logoru. Iz Sarajeva je preselio u Švedsku, gdje je ušao u svjetsku elitu strongmena. Nakon što je na takmičenju izašao sa zastavom BiH, Ambešković je ostao bez sponzora i prošle godine se vratio u Bosnu i Hercegovinu, rekavši kako želi popularizirati ovaj sport u našoj državi. Na svim takmičenjima ponosno nosi bosanskohercegovačku zastavu.

Ove godine nastupio je na prestižnim takmičenjima u Manchesteru i Birminghamu. U Manchesteru je osvojio drugo mjesto sa ličnim rekordom od 453,5 kilograma u deadliftu. U Birminghamu je bio sedmi, ali zadovoljan je i tim rezultatom jer se radilo o takmičenju u pet disciplina, od kojih je on u proteklih godinu i pol imao uvjete za treniranje samo jedne discipline.

PROČITAJTE JOŠ:  Na magistralnoj cesti M-17: Sudar na izlazu iz tunela kod Žepča

– Mladi u BiH zainteresirani, ali nema uvjeta za trening –

Ambešković je kazao i da u BiH postoji mnogo mladih koji su zainteresirani da treniraju strongmen, ali da je problem to što ne postoje uvjeti za to.

“Mi smo samostalno nešto pravili desetak sprava, fali nam još oko 500 kilograma tegova i adekvatan prostor. Trenutno nam je to u Ilijašu u jednom napuštenom objektu kojeg nam je ustupio prijatelj. Što se mladih tiče, izdvojio bih jednog momka Zejda. Fin i kulturan momak od 18 godina i dobar je potencijal. Trenutno s nama trenira i mislim da može napraviti dobre rezultate u budućnosti“, smatra Ambešković.

Strongmen je izuzetno težak sport koji iziskuje mnogo napora i odricanja. O ugledu koji taj sport uživa u svijetu ponajbolje govori činjenica da je pobjednika takmičenja u Manchesteru Rusa Ivana Markova dočekao ruski predsjednik Vladimir Putin i da je dobio nov automobil i nagradu od 100.000 dolara.

“Nekada mi dođe da odustanem, ali tada samo pogledam nazad i vidim kroz šta sam sve prošao u životu i onda se zapitate da li vrijedi odustati ili nastaviti borbu. Neću odustati. Nikad“, zaključio je Ambešković.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...