Nakon još jedne odgode: Da li će Zrinjski stići odigrati zaostale utakmice?

- Advertisement -

Fudbaleri Zrinjskog trebali su se u sedmom kolu Premijer lige BiH sastati sa Tuzla Cityjem, ali taj meč je odgođen nakon što je Zrinjski zatražio odlaganje od svog protivnika, a Tuzla City prihvatio zahtjev mostarskog tima.

Tako će Zrinjski nakon samo sedam kola takmičenja u Premijer ligi BiH imati čak pet odgođenih utakmica zbog evropskih obaveza, a s obzirom na zgusnut ovosezonski kalendar takmičenja imat će veliki problem sa terminima u kojima bi mogao nadoknaditi te mečeve.

Planirano je da se jesenji dio sezone u Premijer ligi BiH okonča za vikend, 19. i 20. novembra, utakmicama 19. kola. Razlog za raniji završetak jesenjeg dijela sezone je početak Svjetskog prvenstva u Kataru, a FIFA nije dopuštala da se nacionalne lige igraju u terminima Svjetskog prvenstva ni ranije, pa će Zrinjski svoje mečeve morati “ugurati” u kalendar do 20. novembra.

Do kraja polusezone ćemo imati samo jednu reprezentativnu pauzu, od 19. do 28. septembra, a dosadašnja je praksa bila da se ni u reprezentativnim pauzama ne igraju ligaške utakmice. Također, klubovi koji imaju pozvane igrače u reprezentativne selekcije automatski dobijaju odgodu utakmica i u drugim fazama sezone, kad se radi o U-21 reprezentativcima, pa je teško vjerovati da će se za Zrinjski u tom periodu praviti iznimka.

Vikendi su Zrinjskom do kraja polusezone svakako zauzeti utakmicama Premijer lige BiH, a šta je sa srijedama, kao jedinim slobodnim danima kad bi se mečevi mogli igrati?

PROČITAJTE JOŠ:  Uspješno okončana potraga: Hamza Muminović pronađen na području Kiseljaka

Slobodni termini

Prvi slobodan termin za nadoknadu utakmica Zrinjski bi mogao imati 7. septembra, a slobodna je i srijeda, 14. septembar, i to su jedina dva septembarska termina koja su “otvorena”.

Slobodan je i termin 5. oktobra, te 12. i 26. oktobra. Slobodne su i srijede koje padaju na 2, 9. i 16. novembar, pa u teoriji Zrinjski ima dovoljno termina da nadoknadi svojih pet premijerligaških mečeva koje nije odigrao u dosadašnjem dijelu sezone.

Ipak, šta će se desiti ako mostarski tim izbori plasman u Konferencijsku ligu? Termini grupne faze Konferencijske lige su: 8. septembar, 15. septembar, 6. oktobar, 13. oktobar, 27. oktobar te 3. novembar. U praksi, Zrinjski dakle ima osam slobodnih srijeda do kraja godine, ali ako izbori grupnu fazu Konferencijske lige, ostat će mu samo dvije, jer će zbog evropskih utakmica koje se igraju četvrtkom zauzeti šest termina koji su mu još uvijek slobodni.

To znači da mostarski tim do kraja jeseni gotovo nikako neće moći da nadoknadi zaostale utakmice Premijer lige BiH i da bi u najboljem slučaju odigrao tri utakmice manje od potrebnog.

Ako bi utakmice nadoknađivao na proljeće, situacija je također složena. Nije sporno da se utakmice prenesu na proljetni dio sezone, ali moraju biti završene skupa sa okončanjem 22. kola, kako bi se završni dio sezone mogao normalno odigrati. Proljetni dio sezone počinje za vikend, 18. i 19. februara, utakmicama osmine finala Kupa BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija u Sarajevu: Pronađena tijela žene i djeteta u Miljackoj

Ako bi Zrinjski ispao već u šesnaestini finala Kupa BiH, onda bi mu ovaj termin bio slobodan, no pitanje je da li će iko od njegovih potencijalnih premijerligaških protivnika imati u isto vrijeme slobodan termin, jer većina premijerligaša bi se trebala bez problema plasirati u osminu finala Kupa BiH.

Srijeda, 22. februar, slobodan je termin i Zrinjski bi tada mogao nadoknaditi jednu ligašku utakmicu, dok je srijeda, 1. mart, rezervisana za utakmice četvrtfinala Kupa BiH, za koje vrijedi isto što vrijede i za utakmice osmine finala.

Slobodna je još srijeda, 8. mart, dok se sedam dana kasnije igraju revanši četvrtfinala Kupa BiH. Već naredni vikend, 18. i 19. mart, donosi utakmice 23. kola Premijer lige BiH, a Zrinjski će dotad morati nadoknaditi sve svoje utakmice zaostatka, pa je pred čelnicima saveza, ali i mostarskog kluba, velika briga.

Kako će ovaj problem biti riješen, ostaje da se vidi, prenosi Sport1.oslobodjenje.ba.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...