Najuspješniji sportski kolektiv u BiH: Naši zlatni odbojkaši

- Advertisement -

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci godinama čuva status najuspješnijeg sportskog kolektiva u Bosni i Hercegovini. Nakon što su zlatni bh. odbojkaši sinoć, u finalnoj utakmici na Paraolimpijskim igrama u Londonu, pobijedili selekciju Irana rezultatom 3:1 i osvojili šampionsku titulu, agencija Anadolija (AA) je istražila hronologiju uspjeha Reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci.

Ekipa se okupila još 1992. a treninge je održavala u okupiranom Sarajevu. Prvo učešće na međunarodnoj sceni bilježi u prvoj ratnoj godini, iako je tada postojao samo jedan klub – “Spid” iz Sarajeva, koji je nastupao kao državni tim BiH.

1994. godine, iz okupiranog Sarajeva, kroz ratni tunel i preko planine Igman, odbojkaška selekcija BiH odlazi u Hrvatsku gdje učestvuje u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Od tada pa do danas ova reprezentacija je osvojila sve što se moglo osvojiti na raznim međunarodnim takmičenjima, čime je postala najtrofejnija bosanskohercegovačka sportska selekcija koja je izaziva poštovanje i divljenje.

Prvi značajniji uspjeh ova selekcija je ostvarila u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Zagrebu 1994. godine kada je zauzela 1. mjesto. Na Evropskom prvenstvu 1995. godine, koje je održano u Sloveniji, najbolja selekcija BiH u sjedećoj odbojci zauzela je 11. mjesto.

PROČITAJTE JOŠ:  Euforija pred utakmicu BiH i Ukrajina: Zeničke ulice pune štandova s navijačkim rekvizitima

U okviru odigravanja kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Koroški u Sloveniji 1996. godine, bosanskohercegovački odbojkaši su zauzeli 1. mjesto. Na Evropskom prvenstvu u Talinu u Estoniji 1997. godine, reprezentacija BiH je osvojila treće mjesto.

Na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Teheranu u Iranu, BiH je osvojila 3. mjesto. Na Evropskom prvenstvu 1999. godine koje se održavalo u Sarajevu u BiH, bh. selekcija u sjedećoj odbojci osvojila je 1. mjesto. Isto tako, na Predparaolimpijskom turniru koji se održao u Niderhazi u Mađarskoj 2000. godine BiH je osvojila 1. mjesto.

Na Paraolimpijskim igrama 2000. godine u Sidneju u Australiji, BiH je osvojila 2. mjesto. Poslije toga, na Evropskom prvenstvo 2001. godine u Sorošpataku u Mađarskoj, reprezentacija BiH je osvojila zlatnu medalju. Isto tako, na Svjetskom prvenstvu 2002. godine koje se održalo u Kairu u Egiptu, BiH je zauzela prvo mjesto. Također, na Evropskom prvenstvu u Lapenrantu u Finskoj 2003. godine, bh. odbojkaši su osvojili zlatnu medalju.

Na Paraolimpijskim igrama 2004. godine, koje su se održale u Atini u Grčkoj, reprezentacija BiH je opet bila na svjetskom tronu. Također, na Evropskom prvenstvu 2005. godine u Leverkuzenu u Njemačkoj, BiH je osvojila 1. mjesto. Nedugo zatim, na Svjetskom prvenstvu u Rurmondu u Holandiji 2006. godine BiH je osvojila 1. mjesto. Na Evropskom prvenstvu 2007. godine u gradu Nyregyhaza u Mađarskoj, selekcija BiH je osvojila zlatnu medalju.

PROČITAJTE JOŠ:  Zeničanin Kenan Penjić novom pobjedom u Njemačkoj osvojio titulu evropskog prvaka

Na Paraolimpijskim igrama 2008. godine u Pekingu u Kini, reprezentativci BiH su osvojili srebrenu medalju. Na Evropskom prvenstvu 2009. godine u Poljskoj, BiH je zauzela 1. mjesto. Na Svjetskom prvenstvu 2010. godine u Edmond Oklahomi u Sjedinjenim Američkim Državama, selekcija BiH je osvojila 2. mjesto. Na Kontinentalnom kupu 2011. godine u gradu Kettering u Engleskoj, bosanskohercegovački odbojkaši su osvojili zlatnu medalju.

Sinoć se, na Paraolimpijskim igrama u Londonu, desila posljednja u nizu pobjeda.  Izabranici selektora Mirze Hrustemovića su osvojili zlatnu medalju i popeli se na svjetski tron. Time je odbojkaška reprezentacija BiH ubilježila ukupno dvije zlatne i dvije srebrene medalje na paraolimpijskim igrama. Također, na svjetskim prvenstvima, BiH je do sada osvojila dva zlata i jedno srebro. Na evropskim prvenstvima, reprezentacija je četiri puta bila zlatna i jednom bronzana.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...