Liga nacija: Portugal osvojio trofej, zaradio 10,5 miliona eura, ali još nije osigurao plasman na Euro 2020

- Advertisement -

Portugal će ući u historiju kao prva fudbalska reprezentacija koja je osvojila evropsku Ligu nacija. Pogotkom Goncala Guedesa savladali su 1:0 Holandiju, na završnom turniru kojem su bili domaćini.

U borbi za treće mjesto, Engleska je nakon penala bila bolja od Švicarske. Nakon 0:0 poslije 90, a onda i 120 minuta, pristupilo se izvođenju penala. Svih šest izvođača Engleske bili su precizni, dok je Josip Drmić promašio posljednji penal za Švicarsku.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Kako mnogima pravila Lige nacija i nisu baš najjasnija, odnosno koje reprezentacije će moći izboriti plasman na Euro 2020 većina ljubitelja fudbala pomislila je kako je Portugal automatski osigurao nastup na smotri najboljih.

Ipak, nije tako. Turnir u Portugalu, na kojem su nastupile četiri selekcije koje su bile najbolje u grupama iz najjače kategorije, donio je osvajača ovog takmičenja. Za mjesta na Euru bit će ponovo organizirani turniri u martu, nakon kvalifikacija, a na njemu će ekipe imati šansu da se plasiraju ako to ne uspiju u kvalifikacijama.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja je bila jedan od četiri pobjednika grupa u  B jakosnoj skupini, tako će imati šansu da, ukoliko ne bude među prva dva u kvalifikacijama, svoje mjesto izbori na turniru u martu.

Portugal je osim trofeja, inkasirao i 10,5 miliona eura, Holanđanima je pripalo 9, Englezima 8, a Švicarcima 7 miliona eura.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...