Liga nacija: Hrvatska u eliti, BiH ”drugoligaš”, Srbija ”trećeligaš”

- Advertisement -

U septembru 2018. godine počet će Liga nacija Evrope, novo takmičenje pod okriljem Evropske fudbalske asocijacije (UEFA), potvrđeno je zvanično danas iz UEFA-e.

U Ligama ”A”, ”B”, ”C” i ”D” učestvovat će svih 55 reprezentacija nacionalnih asocijacija članova UEFA-e, navodi uefa.com, oficijelna internet stranica kontinentalne fudbalske asocijacije.

Na osnovu FIFA rang liste koja će biti objavljena po završetku Svjetskog prvenstva u julu 2018. godine bit će formirane četiri lige. Prema trenutnom poretku evropskih reprezentacija u elitnoj Ligi ”A” od reprezentacija zemalja Zapadnog Balkana nastupat će samo Hrvatska. Bosna i Hercegovina bila bi u Ligi ”B”, dok bi Slovenija, Albanija, Crna Gora i Srbija bile svrstane u Ligi ”C”. U Ligi ”D” po svemu sudeći od septembra 2018. godine nastupat će Makedonija i Kosovo.

PROČITAJTE JOŠ:  Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Lige ”A” i ”B” bit će podijeljene na četiri grupe po tri reprezentacije. U Ligi ”C” bit će grupu od tri reprezentacije i tri grupe sastavljene od četiri selekcije, a Liga ”D” na četiri grupe po četiri reprezentacije.

Liga ”A” prema trenutnom poretku na FIFA rang listi: Njemačka, Portugal, Belgija, Španija, Švicarska, Francuska, Engleska, Italija, Poljska, Hrvatska, Island i Vels. Ligu ”B” sačinjavali bi: Rusija, Sjeverna Irska, Slovačka, Švedska, Holandija, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Austrija, Turska, Republika Irska, Danska i Mađarska, te Ligu ”C”: Slovenija, Albanija, Crna Gora, Srbija, Škotska, Češka Republika, Rumunija, Grčka, Bugarska, Izrael, Norveška, Kipar, Finska, Estonija i Azerbejdžan.

PROČITAJTE JOŠ:  Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

U Ligi ”D” takmičili bi se: Litvanija, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Makedonija, Farska Ostrva, Luksemburg, Latvija, Moldavija, Kazahstan, Lihtenštajn, Andora, Malta, Kosovo, San Marino i Gibraltar.

”Iako bi se mogli naći u istoj ligi Ukrajina i Rusija prilikom žrijeba zbog političkih problema bit će razdvojene u različite grupe, kao i Armenija i Azerbejdžan”, saopšteno je iz UEFA-e, javlja Anadolu Agency (AA).

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...