(life priča) Ismir Mirvić, predsjednik tima sa Koševa želi od Sarajeva napraviti fudbalski klub, ne samo fudbalski tim

- Advertisement -

Prije više od pola godine biznismen iz Sjedinjenih Američkih Država Ismir Mirvić odlučio se da zajedno sa malezijskim miljarderom Vincentom Tanom počne ulagati i dvostrukog prvaka Jugoslavije i peterostrukog prvaka BiH – FK Sarajevo. Ovaj potez obradovao je armiju navijača koševskog premijerligaša koji vjeruju da će u narednom periodu živiti svoje nogometne snove. Dakako, svi bh. klubovi imaju finansijskih problema i bilo kakva pomoć je dobro došla. Dolazak Mirvića timu sa Koševa donio je potrebnu stabilnost i snagu na svim poljima. Posebno finansijskim. Premda remi sa Borcem u subotu i poraz od Željezničara u derbiju prošle sedmice nisu baš očekivani rezultati Bordo tima, mnogo je važnije ono što nosi budućnost. A s pomenutim čovjekom na čelu Sarajevo gotovo sigurno može očekivati ljepše dane.

Piše:Edin Isanović

Bordo tim treba postati  “in priča”

Bez dvojbe, FK Sarajevo ima novu priliku da se postavi na čvrste i stabilne temelje, a to će omogućiniti da se napravi dugoočekivani iskorak. Kako u bh. okvirima, tako i u Evropi. Ipak, pristalice tima sa Koševa trebaju znati da će i dalje biti uspona i padova jer takav je nogomet, takav je život. Međutim, kada se napravi dugoročno održivi i zdravi projekat, rezultat će doći sam po sebi. Za dobre stvari treba vremena, mada će se od koševske družine odmah očekivati samo jedno – rezultat. Uz ozbiljan rad svi struktura kluba Bordo tim u budućnosti treba postati “in priča” regiona. To je i cilj Mirvića koji teži da FK Sarajevo izdigne iznad okvira BiH. Ima jasne ciljeve, za njega je priča uvijek ista, a uspjeh stoji negdje na kraju puta. Klubovi poput FK Sarajevo najčešće prolaze kroz nekoliko faza u svom razvoju. Od dolaska i investicije Tana do danas klub je trebao proći kroz pet faza da dođe do samoodrživosti i da ne ovisi isključivo o kontinuiranom ulaganju većinskih vlasnika kluba. Radi se o slijedećim fazama:  finansijska konsolidacija, unutrašnjeg restruktuiranja kluba, razvoja i unaprijeđenje “know – how” u poslovnom i sportskom smislu, razvoja omladinskog pogona, implementacije svega što je ranije urađeno što je trebalo dovesti do dugoročna samoodrživost kluba. FK Sarajevo je danas otprilike između druge i treće faze.

PROČITAJTE JOŠ:  "Leptir bez krila" osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ne smije biti lutanja i apsurdnih dovođenja igrača

U narednom periodu rukovodstvo tima sa Koševa čeka mnogo posla i odgovornosti. Cilj do kraja sezone jeste izlazak u Evropu, preko Kupa BiH ili prvenstva. A onda na ljeto ne smije biti lutanja i apsurdnih dovođenja igrača kao prethodnih sezona. To se donekle  moglo pravdati nedostatmom finansija. Na najveći bh. stadion sada trebaju doći kvalitetni i provjereni nogometaši koji će svojim igrama privući publiku i puniti tribine, lansirati klub u evropska takmičenja. Prdsjednik Mirvić posebno je oduševio navijače koševskog tima prošle nedjelje kada je u emotivnom video nastupu otkrio kako sa Sarajevom ima ozbiljne namjere.

PROČITAJTE JOŠ:  Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Mnoštvo je malih detalja koji su važni i kojima će trebati biti posvećeni

U budućnosti je aktuelnom osvaju Kupa BiH potrebna je uspješna i realna vizija. Novac treba pravilno usmjeriti. Posebno će u fokusu biti akademija gdje će se raditi sa mladim nogometašima. Nogomet ima ulogu homogeniziranja jednog društva, a posebno je to izraženo kod velikih ciljeva, što ovaj događaj svakako jeste. Osim trofeja, cilj je grupna faza evropskog takmičenja, a tim sa Koševa ide u tom prvacu. Do sada su igrali četiri play-offa Evropske lige i svaki put bi zapeli. Hoće li biti peta sreća?

Mnoštvo je malih detalja koji su važni i kojima će trebati biti posvećeni. Jasno je kako će trebati čvrsto definirana sportska strategija. Ona je osnova, kičma svakog uspješnog kluba. Treba vrijeme da se izgradi fudbalski klub, a ne samo fudbalski tim. Ismir Mirvić je presudni faktor koji će ostvariti dugoočekivane ciljeve koševskog kluba. A navijači trebaju samo biti strpljivi.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...